Армія за рік "з’їла" трильйон — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Армія за рік "з’їла" трильйон

Казна та Політика
343
Війни та обслуговування армії обходяться світові більш ніж у трильйон доларів, а з 2000 року видатки на війну у світі виросли майже вдвічі. Як і слід було сподіватися, більше половини витрат припадає на США.
Торік Вашингтон виділив 546 мільярдів доларів на війну в Іраку та Афганістані. Причин такого збільшення витрат багато - тривала війна з тероризмом, постійне подорожчання військової техніки, устаткування і витрат на підготовку солдатів. Приміром, в 1999 році оснащення та екіпірування одного солдата обходилися всього в 7 тисяч доларів, зараз ця сума становить 25-30 тисяч.
Азіатські тигри точать пазурі
У порівнянні з американськими видатками на війну бюджети інших країн виглядають просто смішно. Наприклад, в 2007 році військові видатки всіх країн Азіатсько-Тихоокеанського регіону склали всього 175 мільярдів доларів. Але вже найближчим часом вони виростуть до 200-250 мільярдів.
Про збільшення оборонного бюджету вже заявила китайська влада. Пекін планує збільшити військові видатки до 57 мільярдів доларів, що на 17% вище від витрат 2007 року. Новий оборонний бюджет Китаю націлений на розвиток високотехнологічних видів озброєння.
Східна Європа витрачає менше за всіх
Поки увесь світ нарощує військовий потенціал, посткомуністичні країни зайняті вирішенням інших проблем. Країни Східної Європи менше за всіх витрачають на війну - усього 17,3 мільярди доларів. А показник країн колишнього СРСР не перевищує 38 мільярдів. Більше за всіх з пострадянських держав витрачає Росія - 34 мільярда доларів.
За сучасними мірками, ця цифра більш ніж скромна. Для порівняння - Франція витрачає на оборону, модернізацію комплексу та утримання армії близько 53 мільярдів доларів.
Видатки України на "оборонку" не перевищують і 2 мільярдів доларів на рік. Але цієї суми для нашої країни недостатньо. Тому цілком можливо, що вже найближчим часом видатки України виростуть.
Зокрема, президент України Віктор Ющенко виступає з ініціативою виділити на оборонний сектор понад 4 мільярдів, або більше 2% ВВП. На його думку, саме така сума необхідна для того щоб перевести українську армію на контрактну основу.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас