Штурмове попередження — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Штурмове попередження

Фондовий ринок
982
У п'ятницю НАК "Енергетична компанія України" (ЕКУ) і група "Приват" почали невдалу спробу зміни керівництва ВАТ "Дніпроенерго". З ранку члени компаній, підконтрольних групі, спробували штурмом взяти офіс "Дніпроенерго" у Запоріжжі. А після полудня представники ЕКУ провели збори акціонерів в "безпосередній близькості" до підприємства.
Держкомісія цінних паперів і фондового ринку визнала його незаконним. Експерти вважають, що це не остання спроба зміни керівництва компанії.
Як і пророкувала Комерсант-Україна, у п'ятницю відбулася спроба захоплення ВАТ "Дніпроенерго". Нагадаємо, у четвер про силовий варіант зміни керівництва компанії заявив народний депутат Владислав Лук'янов (Партія регіонів). Готуючись до можливого захоплення, "Дніпроенерго" організувало для представників ЗМІ прес-тур у Запоріжжя, під час якого і підтвердилися побоювання депутата.
О 7.00 21 березня представники ЗМІ прибули на підприємство в Запоріжжя. До цього часу адміністративну будівлю "Дніпроенерго" уже штурмували близько 30 чоловік у камуфляжі. На рукавах деяких нападників були нашивки дніпропетровської охоронної фірми "Безпека. Охорона. Гарантія" ("Б.О.Г"). Мікроавтобуси, на яких вони приїхали, мали дніпропетровські номери. Нагадаємо, раніше компанія "Б.О.Г" супроводжувала силові захоплення Кременчуцького сталеливарного заводу і ЗАТ "Укртатнафта". За силовим захопленням уважно стежив представник компанії "Бізнес-Інвест" (входить у групу "Приват") Олександр Винниченко.
Відзначимо, що зараз Верховний суд розглядає позов цієї компанії (володіє 0,0065% акцій "Дніпроенерго") про визнання санації підприємства, під час якої відбулася додемісія акцій, після чого частка держави склала 50%+1 акцію, а частка Донбаської паливно-енергетичної компанії - 44%, незаконною. Деякі із спостерігачів представилися членами компанії "Гамбіт" (також входить у групу "Приват", є міноритарним акціонером "Дніпроенерго" і заперечує законність санації). Нападникам так і не вдалося проникнути на територію підприємства - вони були зупинені охороною "Дніпроенерго" і представниками Партії регіонів.
Ще до початку активних дій до входу підійшли депутати Владислав Лук'янов, Юрій Воропаєв, Дмитро Колесников, Олексій Бєлий та Ельбрус Тедеєв (олімпійський чемпіон з вільної боротьби). У результаті сутички зі співробітниками охоронної фірми в Бєлого було розірвано пальто, інші депутати відбулися забитими місцями. Охорона підприємства викликала спецпідрозділ "Беркут", що взяв нападників "у кільце". Побачивши "беркутівців", співробітники фірми "Б.О.Г" розбіглися.
По закінченні невдалого штурму до журналістів вийшов член правління "Дніпроенерго" Дмитро Тевельов. Він нагадав, що правління, керуючись статутом, декількома днями раніше перенесло призначені на 21 березня збори акціонерів на невизначений термін. Це рішення було прийнято через те, що реєстратор - "Укрнафтогаз" - відмовився надати правлінню реєстр для внесення інформації про зміну часток акціонерів. Голова правління "Дніпроенерго" Юрій Бочкарьов продемонстрував представникам ЗМІ рішення Госпсуду Запорізької області (копією володіє) про заборону проведення зборів акціонерів у зв'язку з тим, що компанія "Укрнафтогаз" не виконала рішення Госпсуду Києва від 14 листопада і Київського апеляційного госпсуду від 4 грудня і не зареєструвала додаткову емісію акцій "Дніпроенерго".
Бочкарьов повідомив також, що правління вирішило розірвати угоду про ведення реєстру з "Укрнафтогазом" та уклало договір із Промінвестбанком, що був реєстратором компанії до 2001 року.
Об 11.00 керівник контрольної групи Держкомісії цінних паперів і фондового ринку (ДКЦПФР) Олександр Уколов повідомив журналістам, що збори не відбулися. Він продемонстрував відповідний акт ДКЦПФР, у якому говорилося, що "станом на 10.ОО (реєстрація могла проводитися тільки з 8.00 до 10.00) реєстр власників "Дніпроенерго" відсутній, представники реєстратора відсутні, реєстрація акціонерів не проводилася. Збори не відбулися". Однак цим справа не закінчилася.
Журналісти чекали до 16.10, однак нічого незвичайного не відбулося, і автобус відправився в аеропорт. Втім, уже о 16.20 автобус повернули назад, оскільки в офіс прийшов заступник начальника департаменту корпоративного управління НАК ЕКУ Олександр Малий. Він заявив, що компанія нібито провела збори акціонерів "Дніпроенерго" "у безпосередній близькості від офісу компанії", не уточнивши, де саме. Нагадаємо, що відповідно до закону "Про акціонерні товариства" збори акціонерів можуть проходити лише за адресою, зазначеною в оголошенні.
За словами Малого, ЕКУ змінила нинішніх членів наглядової ради "Дніпроенерго", призначивши замість них Володимира Зіневича, Олександра Щербатюка, Дмитра Мальцева, Сергія Сердюка, Станіслава Сову, Людмилу Токарєву, Сергія Селезня, а також вибрала нового реєстратора - ТОВ "Об'єднаний фондовий реєстратор - Запоріжжя". На думку народного депутата Владислава Лук'янова, ці події пов'язані між собою. "Після того як штурм не вдався, "Приват" вирішив поставити своє керівництво на підприємство іншим способом", - сказав Лук'янов.
Директор United Energy Investment (володіє міноритарним пакетом акцій "Дніпроенерго") Віктор Булах відзначає, що запропонована НАК ЕКУ наглядова рада підприємства складається в основному з керівників, що займали ключові посади на підприємствах групи "Приват". Висунутий на пост голови наглядової ради нинішній президент ЕКУ Володимир Зіневич раніше обіймав посаду фінансового директора "Укрнафти" (42% акцій належить "Привату"). Адвокат компанії "Сварог Есет Менеджмент" (входить у групу "Енергетичний стандарт" Костянтина Григоришина) Олександр Мельник повідомив, що із групою "Приват" пов'язаний і запропонований "Дніпроенерго" реєстратор: "Можу попередити відразу - ця компанія хуліганить і переписує реєстри". Учора Малий з ЕКУ заявив, що йому "про ці факти нічого не відомо".
Керуючий партнер юрфірми Astapov Lawyers Андрій Астапов вважає, що дії НАК ЕКУ не можна розцінювати як законно проведені збори акціонерів. "Результати цього заходу керівництво 'Дніпроенерго' буде просто ігнорувати, і питання надалі перейде в судову площину", - погоджується партнер юркомпанії "Правові партнери" Андрій Доманський.
Аналітик ІГ "Уралсиб" Кирило Чуйко не виключає, що спроба змінити менеджмент "Дніпроенерго" - це всього лише перший крок зі встановлення лояльного групі "Приват" керівництва на всіх генерувальних компаніях. "Після 'Дніпроенерго' уже очевидно, що нинішній менеджмент НАК ЕКУ лояльний "Привату", і через цю компанію група, можливо, постарається призначити менеджмент на всі найбільші енергопідприємства", - говорить аналітик ІК "Ренесанс Капітал" Катерина Малофеєва. Нагадаємо, на 28 березня заплановані збори акціонерів "Київенерго", на 2 квітня - "Західенерго", на 3 квітня - "Центренерго", на 15 квітня - "Донбасенерго", на 22 квітня - "Крименерго". У порядках дня цих зборів стоїть питання про зміну складів керівних органів.
Наступні збори акціонерів "Дніпроенерго" призначено на 27 березня. "Вони можуть відбутися тільки за наявності реєстру акціонерів та у випадку, якщо буде кворум. Думаю, у цьому питанні будь-який суд стане на наш бік", - заявили в прес-службі ДКЦПФР. Раніше аналітики прогнозували загальне падіння котирувань акцій енергетичних компаній у випадку загострення конфліктів у них. У п'ятницю, за результатами торгів на ПФТС, котирування акцій "Дніпроенерго" уже впали на 3,81%.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас