Зубков: У Білорусії розвивається ринкова економіка, а санкції США проти її підприємств політизовані — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Зубков: У Білорусії розвивається ринкова економіка, а санкції США проти її підприємств політизовані

123
Рішення США розширити санкції відносно білоруського державного концерну "Белнефтехим" Росія назвала політизованим.
Як передає ІТАР-ТАРС, відповідну заяву зробив голова уряду РФ Віктор Зубков за підсумками засідання Радмінц Союзної держави Росія-Білорусія в Мінську.
"Ми закликаємо Вашингтон переглянути свою лінію відносно Білорусії і її комерційних структур", - сказав Зубков. За його словами, замість вибудовування діалогу і скасування обмежувальних заходів, Вашингтон у своїх інтересах продовжує підсилювати тиск на Білорусію.
"І все це на тлі позитивних кроків білоруського керівництва, таких, приміром, як послідовний розвиток ринкової економіки", - відзначив Зубков.
За словами прем'єра, подібні дії США важко вписуються й у міжнародно-правовий контекст міждержавних відносин.
У свою чергу, прем'єр-міністр Білорусії Сергій Сидорський заявив, що республіка проявляє готовність до рівноправного діалогу зі США та розраховує не тільки на розуміння своєї позиції з боку адміністрації США, але і на підтримку держав ЄС.
" Кроки, що вживаються Білорусією, спрямовані на вибудовування повноцінних взаємовигідних відносин з державами ЄС і США", - сказав Сидорський. Однак США ввели додаткові обмежувальні заходи економічного характеру стосовно підприємства "Белнефтехим" і його структур, "порушивши погоджений алгоритм взаємних дій на нормалізацію відносин".
Нагадаємо, США в листопаді минулого року заморозили рахунку "Белнефтехима". Більше того, американським громадянам було заборонено мати ділові відносини із цією білоруською компанією. 7 березня влада США розширила санкції відносно підприємств "Белнефтехим", у зв'язку із чим офіційний Мінськ відкликав свого посла Михайла Хвостова з Вашингтона для консультацій і запропонував послові США Карен Стюарт залишити Мінськ з аналогічною метою. 12 березня вона відбула до Вашингтона. Після цього МЗС Білорусії рекомендувало посольству США скоротити свій штат співробітників. Зі свого боку, посольство США призупинило з 19 березня видачу американських віз білорусам.
У п'ятницю президент Білорусії Олександр Лукашенко на зустрічі з російським прем'єром назвав рішення американського президента в сфері торговельних відносин з Білорусією "дурним і надуманим", відзначивши, що Америку вже не можна навіть назвати білоруським партнером.
В останній заяві МЗС Білорусії підкреслюється, що майбутнє білорусько-американського діалогу "залежить від повного скасування санкцій відносно білоруських господарюючих суб'єктів".
За матеріалами:
NEWSru.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас