Профспілкова реорганізація — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Профспілкова реорганізація

Казна та Політика
372
Уряд Юлії Тимошенко готується до проведення націоналізації власності профспілок.
Учора Кабінет міністрів схвалив відповідний законопроект. Юристи говорять, що документ не суперечить Конституції, однак реалізувати його, зокрема повернути в судовому порядку продану профспілками нерухомість, практично неможливо.
Учора Кабінет міністрів схвалив і направив у Верховну раду проект закону "Про правовий режим майна загальносоюзних об'єднань (організацій) колишнього Союзу РСР" (копією володіє). Цей документ був розроблений спеціальною міжвідомчою комісією після введення мораторію на відчуження майна профспілок і направлений у Верховну раду в грудні минулого року. Однак відразу ж після відставки уряду Віктора Януковича він був відкликаний.
Прем'єр-міністр Юлія Тимошенко внесла в даний законопроект лише невеликі поправки. Зокрема, після прийняття закону все розташоване на території України майно, що на 24 серпня 1991 року перебувало у власності громадських організацій (в основному профспілок), стане державним. Якщо таке майно було передано іншим власникам, то воно "підлягає витребуванню в судовому порядку". Про грошову компенсацію мова не йде.
При цьому в ст. 268 Цивільного кодексу буде внесено поправку, відповідно до якої на майно громадських організацій СРСР не поширюється принцип позовної давності. Нинішній власник майна одержить право лише на компенсацію витрат на ремонт нерухомості, а у випадку її продажу державою протягом трьох років після відчуження - на переважне право покупки "за ціною продажу і на інших рівних умовах".
Як повідомило джерело в Мінекономіки, ні нинішній, ні попередній уряд не зміг "досягти компромісу з Федерацією профспілок України (ФПУ)". "Ми намагалися вести переговори із профспілками, але вони залишилися при своїй думці", - сказав співрозмовник.
Наприкінці минулого року заступник голови ФПУ Сергій Костів заявляв, що "автори законопроекту фактично пропонують провести націоналізацію майна, повторюючи традиції колишніх тоталітарних режимів". Уже в січні ФПУ направила лист Юлії Тимошенко із проханням не вносити у Верховну раду розроблений Мінекономіки законопроект, тому що "до роботи над ним не були залучені фахівці ФПУ".
Голова ФПУ в 1992-2005 роках, зараз народний депутат Олександр Стоян (Партія регіонів) називає дії Кабміну незаконними: "Якщо Кабмін претендує на майно профспілок, то нехай замість націоналізації в суді доводить по кожному об'єкті, на чиї кошти він будувався - держави чи профспілок".
За даними ФПУ, їхньою власністю зараз управляють п'ять ЗАТ, зокрема "Укрпрофтур" та "Укрпрофздравниця". Їм належать понад 80 санаторіїв (до 1991 року - 330), 69 туристичних комплексів, 56 бюро подорожей та екскурсій. Запланована на 2007 рік ревізія майна ФПУ була зірвана. "Нам не дозволили провести перевірку, тому ми повністю підтримуємо закон", - заявила глава Фонду держмайна Валентина Семенюк.
За словами партнера юридичної фірми "Магістр і партнери" Олексія Рєзнікова, законопроект уряду не суперечить Конституції, навіть у частині зворотної дії. "В основному законі передбачена можливість примусового відчуження майна в інтересах держави. Тому, якщо компенсація за це майно буде адекватною - нинішнім власникам прийдеться змиритися", - пояснив юрист. У той же час директор економічних програм Центру ім. Разумкова Василь Юрчишин вважає, що реалізувати норми цього законопроекту буде непросто. "Відносно легко можна забрати власність у профспілок. Але з поверненням уже проданих активів виникнуть складності - суди можуть затягтися нескінченно", - говорить він.
Історія питання
Що парламент вимагав зробити з майном профспілок. Верховна рада 12 січня 2007 року прийняла закон "Про мораторії на відчуження майна, що перебуває у володінні Федерації професійних союзів України" (ФПУ).
Мораторій був установлений на час до законодавчого визначення статусу майна, що перебуває у віданні ФПУ. Фонд держмайна повинен був провести його інвентаризацію, установити, яке майно належить державі, і визначити перелік об'єктів, заборонених до продажу.
Фонд і правоохоронні органи повинні були перевірити також законність відчуженого в 2000-2006 роках майна ФПУ та у випадку виявлення порушень повернути об'єкти законному власникові.
ФПУ позбавили права одноосібно ухвалювати рішення щодо розпродажу майна, що перебуває в її віданні. В 2005-2006 роках створені федерацією компанії "Укрпрофздравниця" та "Укрпрофтур" продали 34 об'єкта на суму 8,8 млн грн, "Укрпрофздравниця" продала 10 пакетів акцій на 129,5 млн грн.
Отримані від продажу кошти були направлені на підвищення зарплати чиновникам ФПУ, "Укрпрофздравниці", "Укрпрофтуру", керівникам галузевих центральних комітетів, ремонт офісів, придбання оргтехніки, меблів, автомобілів. "Українські новини"
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас