Банкіри: Нацбанк може зміцнювати курс гривні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банкіри: Нацбанк може зміцнювати курс гривні

Валюта
3636
Банкіри допускають зміцнення Національним банком курсу гривні в нинішньому році. Про це заявив начальник відділу випуску фінансових інструментів Укрсоцбанку Ерік Найман.
"Поки НБУ говорить, що не хоче цього робити, але я цим заявам не дуже вірю. Неминуче трапиться", - сказав він. На думку банкіра, таке зміцнення може відбутися до рівня 4,95 UAH/USD.
Найман відзначив, що останнім часом спостерігається зниження курсу долара на готівковому валютному ринку, що також свідчить про наявність передумов для зміцнення гривні.
"Зараз не вистачає гривні, і в зв'язку з цим може скластися ситуація, коли банки почнуть вивішувати таблички "Гривні нема". Власники доларів у паніці будуть здавати їх по усе більш низькому курсі", - сказав він.
Голова правління банку "Хрещатик" Дмитро Гриджук відзначив, що ситуація на готівковому валютному ринку характеризується тенденціями до зміцнення гривні.
"Аналіз того, як реагує готівковий ринок, говорить про те, що гривня буде зміцнюватись, а долар буде падати", - сказав він.
Гриджук відзначив, що прийняття остаточних рішень щодо питань курсоутворення є компетенцією Національного банку.
"Якщо у світі відбувається падіння долара, а в нас ніяк не реагують - це теж неправильно. Повинні бути якісь зміни. Але наскільки - це рішення Національного банку", - сказав він.
На думку голови правління "Банку НРБ" Владислава Кравця, істотне зміцнення курсу гривні було б невигідним для вітчизняних експортерів і привело б до подальшого погіршення динаміки сальдо зовнішньої торгівлі.
"Ми й так у досить поганій торговельній ситуації, завозимо більше, ніж вивозимо. У випадку ревальвації експортери ще в більш невигідних умовах виявляться. Тут досить складна ситуація. Потрібний непростий аналіз. Це будуть непрості кроки для Нацбанку. Чи буде він це робити - складно сказати", - відзначив Кравець.
Як повідомлялося, 18 березня виконавчий директор НБУ з питань банківського нагляду Олександр Киреєв заявив, що ревальвація гривні є недоцільною.
З 21 квітня 2005 року Національний банк зміцнив офіційний курс гривні відразу на 14 копійок до 5,0500 UAH/USD і з тих пір зберігає його на такому рівні.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас