Яценюк затіяв війну з Тимошенко та оголосив, що в ПДЧ ми просимося марно — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Яценюк затіяв війну з Тимошенко та оголосив, що в ПДЧ ми просимося марно

524
Між Ющенком і Тимошенко існують ідеологічні розбіжності, вважає спікер. Президент не може мовчати, а прем'єр - популістка.
"Відносини (у Ющенка і Тимошенко) складні, тут таємниці немає. Президент не може мовчати, тому що Україна - це не закрите акціонерне товариство. Розбіжності зараз ідуть на ідеологічному рівні", - відзначив Яценюк.
За його словами, одна сторона хоче діяти стратегічно, інша - популістськи. "Приміром, вартість газу для українських споживачів потрібно поступово підвищувати. Але уряд не дозволяє це зробити. Мотивує тим, що населення споживає газ українського видобутку. Але він що - менш жирний? До того ж, не можуть пенсіонер і мільйонер платити за газ однаково. Ця зрівняйлівка - не на користь бідних", - відзначив Яценюк.
"Але уряд міркує так: зараз продамо держвласність, що залишилася, остаточно втратимо контроль над стратегічними підприємствами, зате знайдемо джерело поповнення бюджету. Все це закінчиться тим, що наступний Кабінет міністрів буде починати ранок із дзвінків олігархам: "Ви нам сьогодні газ дасте? А нафту? А електрику?", - вважає спікер.
Відповідаючи на запитання, чи життєздатний нинішній український парламент, Яценюк висловив думку, що зараз у нього хронічно підвищена температура. "Десь у районі 37-ми", - сказав він.
Спікер підкреслив, що раніше в історії українського парламентаризму ніколи не було такої ситуації, коли більшість та опозицію розділяли всього два голоси. "Юридично коаліція існує, а фактично 227 її голосів - це дуже мало, тому що люди хворіють і не приходять на засідання. Наприклад, я чотири рази ставив на голосування питання про скасування депутатської недоторканності. Це - ключове гасло, з яким блок ішов на вибори. Але жоден законопроект не зміг набрати потрібну кількість голосів ні коаліції, ні опозиції. Верховна Рада вчиться жити в новій політичній конструкції", - відзначив Яценюк.
Спікер вважає нереальною ліквідацію в Україні інституту прем'єрства або президентства.
"Для цього немає жодного шансу. Якщо Україна позбудеться президента, вона стане чисто прем'єрською республікою зі слаборозвиненим парламентаризмом. Верховна Рада не готова, у силу сформованої політичної конструкції, стати повноцінною гілкою влади", - переконаний Яценюк.
За його словами, у цьому випадку фактично залишаться дві гілки - виконавча і судова.
"Але остання, як відомо, корумпована, а тому недієва. У цій ситуації пост президента необхідний для забезпечення порядку і балансу. Президент, майже як Феміда, тримає в руках ваги із трьома чашами, втримуючи їхню рівновагу", - відзначив Яценюк.
На думку Яценюка, у тексті Конституції необхідно чіткіше прописати питання, які не дають українській владі нормально працювати.
"Що таке підконтрольність уряду президентові? Які повноваження Президента в зовнішньополітичній діяльності? Які правові основи розпуску парламенту? Але в жодному разі не можна зачіпати перший розділ Конституції, щоб не викликати сплеск розмов про мову, позаблоковість і федералізацію", вважає голова ВР.
Раніше прем'єр-міністр Юлія Тимошенко в інтерв'ю щотижневику "Дзеркало тижня" висловила думку про доцільність скасувати одну із двох вищих державних посад - або президента, або прем'єр-міністра.
"Якщо рішення про ПДЧ буде прийнято зараз, це стане кидком рукавички з боку НАТО - Росії, - сказав Яценюк. - Тому я думаю, що час України наступить тільки на наступному саміті. Реальним членом НАТО Україна зможе стати років через 10. Але питання в тому, яким на той час стане альянс, чи виникнуть альтернативні системи євроатлантичної безпеки? Думаю, вони з'являться, і Україна буде в них брати участь. Максимум, що може очікувати Україна - це послання, у якому їй запропонують іти на зближення з НАТО, відповідно до раніше наміченого щорічного плану. А що стосується нинішнього приїзду Буша, то це дуже гарний сигнал для міжнародного співтовариства. Адже це перший візит президента США в Україну за останні 8 років".
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас