Діяк: "Нафтогаз" несе збиткии через збереження низьких ставок на транзит — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Діяк: "Нафтогаз" несе збиткии через збереження низьких ставок на транзит

Енергетика
162
НАК "Нафтогаз України" несе колосальні втрати через збереження низьких ставок на транзит при щорічному збільшенні цін на газ з боку РФ.
Про це повідомив сьогодні радник голови компанії Іван Діяк на круглому столі, що проходив в Київському міжнародному енергетичному клубі. За його словами, росіяни оплачують транзитні послуги України бартером. "Фактично в газових угодах закріплюється умовна ціна на газ та тарифи на транзит. НАК забезпечував транзит природного газу в ЄС за найнижчими в Європі тарифами, "Газпром" орієнтувався на ці ціни та тарифи, поставляючи Україну в обмін за надані послуги природний газ", - повідомив він.
За словами Діяка, в 2006 р. після підписання газових угод, тариф на транзит склав 1,6 дол. при ціні на газ в 95 дол. "З цього моменту НАК почав втрачати прибуток від транзиту", - зазначив Діяк.
За його словами, відсутність у "Нафтогазу" необхідних обігових коштів породжує проблеми з забезпеченням надійної роботи всього газотранспортного комплексу України. "Ситуації ускладнено ще тим, що в 2006-2007 рр. реалізація газу для промисловості перейшла від НАКу до "УкрГазЕнерго". На його думку, втрата "Нафтогазом" ринку промислових споживачів поставила компанію на межу банкрутства.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас