Експерт: Сьогоднішні ціни на нафтопродукти значною мірою є спекулятивними — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Сьогоднішні ціни на нафтопродукти значною мірою є спекулятивними

Енергетика
155
Сьогоднішні ціни на нафтопродукти в Україні значною мірою є спекулятивними.
Таку думку РБК-Україна висловив директор науково-технічного центру "Психея" Сергій Сапегін.
При цьому експерт відзначив три спекулятивні складові в ціні на нафтопродукти. "Перша спекуляція пов'язана з тим, що ціни на нафту ростуть швидше, ніж ціни на нафтопродукти. Друга спекуляція пов'язана з "Укрнафтою", яка вирішує свої стратегічні завдання і припинила реалізацію нафтопродуктів у власній мережі автозаправних станцій. Ну і третя - це формула, яку придумав попередній міністр і яка досі використовується секретаріатом експертно-аналітичної групи. У формулі закладена ціна світова на нафтопродукти і ціна Кременчуцького НПЗ, але ціна Кременчука сьогодні вища, ніж світова. Цей підхід просто витрушує гроші з кишень українських споживачів", - відзначив він.
Кажучи про підвищення світових цін на нафту, експерт висловив думку, що в їхньому формуванні також сильна спекулятивна складова. "За оцінками ОПЕК ціна 20 дол./бар. - економічно обґрунтована, решат - спекулятивна складова. І чим більше ціна - тим більше ця спекулятивна складова", - підкреслив Сапегін.
Разом з тим він вважає, що світові ціни на нафту не повинні чинити значний вплив на Україну. "Ринку України за великим рахунком немає жодної справи до запасів нафти в США або тайфунів у Мексиканській затоці. Тому що, по-перше, в Україні є достатньо могутня нафтопереробна галузь. По-друге, Україна знаходиться на шляху транспортування нафти та нафтопродуктів. По-третє, Україна знаходитися близько від Російської Федерації - джерела і сировини і готових нафтопродуктів. Ситуація на світових ринках, звичайно, чинить непрямий вплив, але це не є командою для зростання українських цін", - резюмував він.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас