Пластикова картка - що це таке — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Пластикова картка - що це таке

Фінтех і Картки
9702
Банківська картка - персоніфікована пластикова картка, що надає її власникові можливість безготівкової оплати товарів або послуг; а також одержання готівкових коштів у відділеннях банків та у банкоматах.
Порядок використання банківської пластикової картки регламентується взаємними зобов'язаннями власника пластикової картки і банку-емітента. Випускаються пластикові картки за загальними правилами асоціацій банків і компаній - так званих платіжних систем.
Найбільш відомі з них: міжнародні Visa, Mastercard, American Express, російські STB-Card, Union Card і "Золота корона".
Види пластикових карток:
Дебетові пластикові картки - дозволяють витрачати лише стільки, скільки є на вашому рахунку.
Кредитні - надають можливість витрачати кошти банку (які ви потім йому повертаєте) у межах установленого їм кредитного ліміту.
Овердрафтні пластикові картки - мають установлений банком ліміт, але за необхідності дозволяють іти в невеликий мінус. Їхня відмінність від кредитних карток полягає в тому, що сплатити борг перед банком необхідно в строго обмежений термін, наприклад, за місяць.
Зверніть увагу: деякі банки пропонують по своїх кредитних картках пільговий час оплати заборгованості - грейс-період. Якщо витрати з оплати товарів і послуг, зроблені протягом місяця, клієнт відшкодовує банку в обумовлений у договорі термін, то нарахування відсотків за користування кредитом по картці не проводиться.
При виборі пластикової картки варто врахувати кількість і розташування банкоматів, а також розмір відсотка, що стягується за отримання готівки в іншому банку або іншій філії свого банку. У випадку ж із кредитною карткою особливо важливе співвідношення: вартість річного обслуговування / розмір овердрафта / відсотки по кредитах.
Банківські пластикові картки бувають декількох рівнів:
До початкового рівня - електронні пластикові картки - належать Visa Electron, Cirrus/Maestro, Mastercard Electronic.
Мінуси: ці пластикові картки практично завжди вимагають проведення операцій з авторизацією, тому їх можна використати тільки в точках, обладнаних електронними засобами авторизації (банкомат, POS-термінал). До того ж ці пластикові картки завжди дебетові.
Класичні пластикові картки - це Visa Classic, Visa Business, Mastercard Standard. Номер, термін дії та ім'я власника ембосовані, тобто, нанесені спеціальним способом: ніби видавлені на лицьовому боці.
Плюси: ембосованими пластиковими картками можна користуватися в торговельних точках, які оснащені імпринтерами - пристроями, що переводять прізвище, ім'я та номер пластикової картки на спеціальний талон до оплати. Платіж таким способом виконується без зв'язку торговельної точки з банком. Як правило, така пластикова картка безкоштовно виготовляється і перевипускається. По таких пластикових картах дозволені операції в інтернеті та оплата замовлень по телефону або факсимільній заявці.
Золоті пластикові картки - це Visa Gold і Mastercard Gold.
Плюси: крім всіх можливостей класичних пластикових карток, їхньому власникові надають додаткові переваги: безкоштовне страхування при виїзді за кордон, знижки при оренді автомобіля за кордоном, можливість участі в дисконтних програмах банку та платіжних систем, у випадку крадіжки/втрати пластикової картки - екстрена видача готівки або перевипуск пластикової картки , пільгове членство в дисконтних системах і багато чого іншого.
Платинові пластикові картки - Visa Platinum.
Плюси: крім всіх можливостей золотих пластикових карток власникові надається більший ліміт покупок/готівки. У деяких банках до власника такої пластикової картки прикріплюють персонального менеджера.
Мінуси: вартість відкриття пластикової картки цього класу набагато дорожча, обслуговування - теж.
Бізнес-картки - Visa Business і Mastercard Business - за можливостями близькі до класичних пластикових карток. Вони використовуються для безготівкової оплати відрядних/представницьких витрат співробітників організацій, витрат на господарські потреби підприємств, а також зняття готівкових коштів у перерахованих вище цілях.
Крім того, банки пропонують пластикові картки зі специфічними можливостями. Наприклад, пластикові картки, з яких можна знімати строго обмежену суму (дуже зручно для батьків, які відправляють своїх дітей на відпочинок за кордон) або розплачуватися тільки в Інтернеті. А мультивалютна пластикова картка дозволяє розпоряджатися коштами з картрахунку у двох і більше валютах.
Як відбувається покупка за допомогою пластикової картки?
При покупці з використанням пластикової картки розрахунки із продавцем проходять у два етапи: авторизація та списання. У той момент, коли ви віддаєте свою пластикову картку касирові і він проводить її через POS-термінал (або коли ви вводите реквізити пластикової картки на інтернет-сайті, називаєте їх по телефону і т.п.), термінал зв'язується через свій банк-еквайрер із платіжною системою та запитує в неї дозвіл на авторизацію покупки по даній пластиковій картці на дану суму.
Платіжна система, у свою чергу, зв'язується з банком-емітентом пластикової картки та одержує від нього або позитивну відповідь і код авторизації, або відмову і причину відмови. Причиною відмови, приміром, може стати нестача коштів на рахунку, статус пластикової картки "заблокована", перевищення встановленого по даній пластиковій картці ліміту операцій (по сумі або по кількості транзакцій за який-небудь період, наприклад, доба або місяць). Якщо отримано код авторизації, термінал роздруковує чек (або касир з імпринтером заповнює сліп) і операція вважається зробленою.
Терміни, які потрібно знати:
POS-термінал - це електронний пристрій, що зчитує дані пластикової картки з магнітної смуги і/або чипа, розташованого на пластиковій картці, і зв'язується з банком по електронних каналах зв'язку. Сума операції вводиться із клавіатури (якщо це POS-термінал, інтегрований у касу, то сума береться з даних каси до оплати). Всі дані операції друкуються на чеку терміналом. Для оплати через термінал може використовуватися пластикова картка будь-якого класу.
Імпринтер - це механічний пристрій, що робить відбиток із пластикової картки на чек (сліп) з паперу, що самокопіюється. Пластикова картка при цьому повинна мати рельєфні цифри і бути класом не нижче класичної пластикової картки . За допомогою імпринтера із пластикової картки і кліше, установленого на самому пристрої, виготовлюється відбиток на спеціальному бланку, що самокопіюється, - сліпі. У сліп крім даних пластикової картки і торговельної точки вноситься інформація про час, валюту і суму операції, а також проставляються підписи касира та власника пластикової картки . Він є документом про операцію із пластиковою карткою і слугує підставою для розрахунків між точкою обслуговування банківських пластикових карток, у якій зроблена операція, і банком-емітентом картки (за участю банка-еквайрера і платіжної системи).
Банкомат (ATM, Automated Teller Machine) - це електронний пристрій, що дозволяє знімати готіку за допомогою банківських пластикових карток. По пластикових картах Visa, якщо це дозволено емітентом пластикової картки, можна довідатися баланс у будь-якому банкоматі. По пластикових картках Mastercard операція запиту залишку можлива тільки в банкоматах свого банку.
Банкомати з розширеною функціональністю дозволяють здійснювати платежі із пластикових карток (як правило, на адресу компаній-операторів стільникового зв'язку, інтернет-провайдерів, постачальників комунальних послуг), поповнювати картковий рахунок готівкою (функція cash-in), здійснювати грошові перекази між своїми банківськими рахунками.
Зверніть увагу: при використанні банкомата переконайтеся, що він обслуговує пластикові картки вашої платіжної системи (на екрані банкомата або на розміщеному на ньому стікері повинен бути логотип, що стоїть на вашій пластиковій картці).
За матеріалами:
Простобанк Консалтинг
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас