Експерт: У зв'язку з падінням долара очікується зниження темпів кредитування юридичних і фізичних осіб — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: У зв'язку з падінням долара очікується зниження темпів кредитування юридичних і фізичних осіб

Валюта
825
У зв'язку з падінням долара очікується зниження темпів кредитування юридичних і фізичних осіб.
Таку думку висловив РБК-Україна керівник інформаційно-аналітичного центру "Форекс Клуб" Микола Івченко.
"Наші банки активно не брали участь в операціях з іпотечними облігаціями, заставами, тому істотного впливу падіння долара, що є наслідком кризи в американській економіці, на економіку України не буде, - вважає Івченко. - Але наша банківська система зіткнеться з тим, що міжнародні ресурси, які банки займали за кордоном, стануть дорожчими. Це може привести до підвищення ставок по депозитах, по кредитах. А значить, наші комерційно банки не зможуть нарощувати кредитні операції по 60-70 відсотків, як раніше".
У зв'язку з падінням долара з'явилися причини для ревальвації гривні, для зниження інфляції, відзначив експерт. Щоб знизити інфляцію на 2 відсотки, потрібно укріпити українську валюту на 10 відсотків, тоді курс долара буде 4.50, пояснив він.
"Але при цьому постраждають експортери, їх доходи і доходи бюджету, - вважає М.Івченко.- Можна було б провести ревальвацію хоч би до рівня 4.95, і це знизило б темпи інфляції і зробило б дешевшим імпорт енергоресурсів, але лише на короткий час, оскільки у нас є величезний дефіцит торгового балансу. Минулого року він складав 10 млрд дол., цього року очікується 10-15 млрд дол. У таких умовах проводити зміцнення гривни недоцільно, що і робить Нацбанк України, утримуючись від цього кроку до стабілізації ситуації на світових торгових ринках".
На думку Івченко, щоб зменшити втрати українських експортерів, викликані падінням долара, необхідно перевести контракти на євро в тих випадках, коли використовуються імпортні складові з Європи. Компенсувати незароблені гроші українським експортерам допомогла б і покупка ф'ючерсів або валютних опціонів, але для цього потрібно вийти на біржу в Чікаго, що поки не дозволяє українське законодавство, пояснив експерт.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас