Тимошенко: ЄС буде обмінюватись з Україною електронними деклараціями при ввезенні-вивезенні товарів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Тимошенко: ЄС буде обмінюватись з Україною електронними деклараціями при ввезенні-вивезенні товарів

Енергетика
282
Європейський Союз погодився із пропозицією України про спільний обмін електронними деклараціями при ввозі-вивозі товарів.
Про це заявила сьогодні прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко.
"Я скажу просто: при цьому експортна декларація стає імпортною, оскільки на вивозі товару із країни в експортній декларації вказується його справжня вартість для відшкодування ПДВ. А вже при імпорті в Україну раніше вказувалася занижена вартість. Тепер цьому буде покладений кінець", - відзначила Тимошенко. Вона також повідомила, що в цей час ведуться процедури узгодження форми спільної декларації із країнами, на які припадає найбільший обсяг експортно-імпортних операцій України.
Відзначимо, 1 березня ц.р. Тимошенко заявляла, що уряд має намір налагодити електронний обмін інформацією митних органів України з іншими країнами. На її думку, це дозволить уникнути ввезення товарів в Україну за заниженою митною вартістю. "Мито повинно нараховуватися на підставі експортних декларацій, тому що там при вивозі товару для відшкодування ПДВ вказують його реальну вартість. А тут, при імпорті, її занижують у десятки разів", - сказала Тимошенко.
На зустрічі прем'єр-міністра України і Комісара Європейського Союзу з питань торгівлі Пітера Мендельсона в січні ц.р. була досягнута домовленість щодо вивчення можливих заходів щодо протидії контрабанді в Україну з ЄС. "Ми спільно починаємо працювати буквально із завтрашнього дня, для того, щоб з'ясувати, як це можна зробити", - сказала Тимошенко.
Вона повідомила, що під час зустрічі з Мендельсоном звернулася із пропозицією почати обмін інформацією щодо експортно-імпортних операцій між Україною і ЄС, як одним зі шляхів боротьби з контрабандою. "Якщо Україна зможе одержувати експортні декларації з Європейського Союзу на імпорт в Україну, то контрабанда буде значно знижена", - відзначила прем'єр-міністр.
Нагадаємо, у лютому 2007 р. Державна митна служба України і Торгово-промислова палата України (ТПП) підписали Угоду про співробітництво в рамках реалізації заходів, передбачених Стамбульською конвенцією про книжки А.Т.А. Відповідно до підписаної Угоди, ТПП, як організація, що видає в Україні книжки (карнети) А.Т.А., прийняла на себе зобов'язання оплачувати митним органам України суми ввезених податків і зборів та інші суми, які потрібні у випадку порушення користувачем книжки (карнета) А.Т.А. умов тимчасового ввезення або митного транзиту товарів. ТПП також відповідає за сплату митним органам договірних сторін Стамбульської конвенції аналогічних сум у випадку порушення резидентами України законодавства іноземних держав щодо тимчасового ввозу та транзиту. У зв'язку із прийняттям Верховною Радою Закону України "Про приєднання України до Конвенції про тимчасове ввезення" Кабінет міністрів України затвердив Порядок видачі книжок (карнетів) А.Т.А.
Книжка (карнет) А.Т.А. - уніфікований міжнародний митний документ, що використовується як митна декларація для митного оформлення товарів, які переміщаються в митному режимі тимчасового вивозу за межі митної території України та ввозяться на митну територію держави - учасниці Конвенції за спрощеною митною процедурою без сплати ввізного мита і будь-яких інших зборів, за винятком платежів і зборів, які вносяться за надання послуг з митного оформлення, і є гарантійним документом про сплату ввізного мита та податків у випадку порушення особою, якій видана книжка (карнет) А.Т.А., режиму тимчасового ввезення товарів на митну територію держави - учасниці Конвенції
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас