Житло за кордоном. Вам загорнути? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Житло за кордоном. Вам загорнути?

Нерухомість
2292
Ще зовсім недавно придбання нерухомості за кордоном для пересічних громадян України було чимось із розряду фантастики.
Сьогодні ж ситуація кардинально змінилася і число українців, які хочуть і можуть придбати житло за кордоном, значно зросло. Наші співвітчизники впевнено освоюють ринки нерухомості інших країн.
Існує три основні причини покупки українцями закордонної нерухомості:
1) рівень закордонного сервісу, що значно вищий від того, до якого ми звикли в Україні;
2) екологічна ситуація, що у європейських країнах набагато краща від нашої;
3) і, нарешті, найбільш важлива причина - ціни на закордонну нерухомість, які в більшості випадків нижчі від нинішніх київських.
Так, наприклад, вілла із трьох спалень у престижному курортному районі Бразилії сьогодні має порівнянну вартість із трикімнатною квартирою в Києві. Покупка квартири, будинку, вілли, особняка за межами України має, крім очевидних плюсів з побутової точки зору, ще й інвестиційну привабливість, адже ціни на нерухомість у Європі гарантовано ростуть у середньому не менше ніж на 5% на рік. Тобто при правильному комерційному підході нерухомість за кордоном здатна приносити і реальні доходи: її завжди можна продати або здати в оренду.
Таким чином, прийнятна ціна, інвестиційна привабливість, гарний клімат і бажання поміняти звичну обстановку - все це є значимими причинами для покупки закордонної нерухомості.
Питання вибору
Як відзначають експерти, ринок закордонної нерухомості з кожним роком стає усе більш привабливим для українських покупців. Мета виправдовує засоби. Одні українці прагнуть одержати право на проживання в Європі або навіть європейське громадянство, інші роблять покупку закордонної нерухомості своїм бізнесом. Природно, чим краще розвинена економіка держави і стабільніша політична ситуація в ній, тим менше ця держава зацікавлена в припливі іноземних громадян, що бажають стати її повноправними жителями. Нерухомість у країнах, економічна ситуація в яких регулярно змінюється, можна віднести до категорії підвищеного ризику. Така нестабільність часто приваблює великих гравців; пересічному ж обивателю на ринках таких країн краще не ризикувати.
Ринок нерухомості в країнах Центральної та Східної Європи переживає інвестиційний бум. Так, в 2007 р. обсяг угод з європейською нерухомістю, за словами експертів, виріс більш ніж на 200% у порівнянні з 2006 р. Наші співвітчизники цікавляться не тільки будинками класу люкс, віллами, котеджами, але й готельними та розважальними комплексами. Покупців радує і той факт, що вартість новобудови в закордонних країнах у більшості випадків містить у собі якісну обробку і досить часто оснащення меблями та побутовою технікою. Більшість ріелторів сходиться на думці, що іноземна нерухомість для жителів України - це одне із найнадійніших грошових вкладень.
При покупці житла за кордоном жителі нашої країни все частіше вдаються до використання кредитних коштів: у більшості випадків іпотека за кордоном дуже вигідна. Найбільш лояльні країни в оцінці платоспроможності клієнтів - Кіпр та Іспанія. Однак для того щоб зробити по-справжньому вигідне вкладення (і, відповідно, скористатися вигідною іпотечною програмою), іноземному покупцеві ніяк не обійтися без консультації профільних фахівців. Будь-які, навіть найпродуманіші ходи можуть не виправдатися, якщо в інвестора немає відповідного досвіду.
"Перш ніж зважитися на покупку за кордоном квартири, будинку з ділянкою землі або інвестувати в споруджуваний об'єкт, важливо оцінити інвестиційні ризики. Неважливо, чи збираєтеся ви перепродати нерухомість через кілька років чи будете володіти нею, проводячи там кілька місяців у році. Вкладати гроші в те, що згодом може знецінитися, нерозумно", - говорить Андрій Яременко, директор компанії "Медіа-портал".
Тонкість отримання
На жаль, ціна нерухомого майна - це далеко не все, що прийдеться заплатити покупцеві. Потрібно врахувати і додаткові витрати, пов'язані з оформленням угоди. Крім того, необхідно знати, що далеко не кожна країна дозволяє іноземному громадянинові купувати нерухомість на її території.
Деякі держави дають можливість зробити придбання тільки після того, як майбутній власник житла вкладе певні інвестиції в економіку країни - приміром, зареєструє фірму, на рахунку якої на момент угоди буде велика сума. У деяких випадках будинки і квартири можуть купити ті, хто прожив певний час на території країни або має в ній постійне місце роботи.
Таким чином, у кожній країні існують свої юридичні особливості придбання нерухомості, які або ускладнюють процедуру володіння квадратними метрами, або, навпаки, допомагають іноземцям і створюють максимально комфортні умови власникам. Саме тому перед тим як поставити вказівний палець у ту чи іншу точку глобуса, необхідно заздалегідь з'ясувати вимоги конкретної держави до іноземних громадян, що відважились на покупку нерухомості в її межах.
Також важливо розуміти, що кожна угода в будь-якій країні обкладається низкою податків. "Податкове законодавство багатьох країн пред'являє досить жорсткі вимоги до покупців нерухомості, що не мають громадянства. У переважній більшості випадків ставки податків для іноземців вищі від аналогічних ставок для їхніх громадян, - коментує Сергій Легеза, заступник директора ТОВ "ЛП-Україна". - Покупцеві нерухомості за кордоном варто пам'ятати, що після придбання житла йому доведеться виплачувати регулярні податки на володіння ним. Подібні суми можуть досягати досить значних розмірів".
Європейське питання
Попит на європейську нерухомість не знижується ніколи. Європа - це не тільки високий рівень життя, багатство культурних традицій і розмаїтість архітектурних стилів. Головне в Європі - розмаїття можливостей для покупки нерухомості: квартир-студій, апартаментів, котеджів, вілл і ділянок землі різних цінових категорій.
Туреччина
Туреччина - одна із найулюбленіших країн українців у розрізі придбання нерухомості. Причому ця країна має низку переваг перед іншими. А після відносно недавнього прийняття владою Туреччини закону, що дозволяє купувати нерухомість іноземцям, потік наших співвітчизників, що бажають придбати будинок у Туреччині, набагато збільшився.
Як відомо, Туреччина - одна із провідних туристичних держав світу. Як відзначають експерти, туристів приваблює теплий клімат, практично безперервний туристичний сезон, гарні пляжі і готелі, мальовничі природні ландшафти, багата історико-культурна спадщина, спрощені візова система і юридична процедура оформлення придбаної нерухомості.
Наші співгромадяни найчастіше воліють купувати житло, що належить до середньої цінової категорії, тобто не дорожче $100-150 тис. Але більш-менш пристойна вілла все-таки буде коштувати не дешевше $220 тис.
Втім, серед американців, греків і норвежців теж є чимало охочих обзавестися своїм житлом у Туреччині. При цьому в представників різних країн відрізняються і переваги. Американцям подобається Анкара, норвежці обирають для себе Кемер, українці та росіяни облюбували Анталію та Аланію. За словами ріелторів, кожен п'ятий іноземець неодмінно збирається купити нерухомість у Стамбулі. Поки ж найвищі ціни на нерухомість зафіксовані в Бодрумі - улюбленому місці відпочинку заможних європейців. Квадратний метр вілли обійдеться тут не менше $2-3 тис. А в цілому за будинок прийдеться викласти ніяк не менше $500 тис. незалежно від національності покупця.
Будинки в Туреччині гарні та практичні. Практично кожна приватна споруда, побудована в цій країні, прекрасно вписується в загальну архітектуру місцевості та органічно поєднується із природним ландшафтом. Одним із найпопулярніших міст для покупки квартири або будинку є, звичайно ж, Анталія. Житлові комплекси тут мають все необхідне для життя та відпочинку: магазини, стоянки, спортивні комплекси, дитячі майданчики, медичні пункти, розважальні комплекси і кінотеатри.
Для заможних громадян, що бажають бути вдалині від міської суєти і насолоджуватися красою природи по сусідству з лісом або гірським пейзажем, в елітних районах Туреччини або на березі моря наданий величезний вибір будинків і вілл. Розкішні особняки обладнані за останнім словом техніки та архітектурної моди, мають приміщення різних призначень: просторі вітальні, кілька спалень, тренажерні зали, місця для відпочинку; майже в усіх у дворі є басейн.
Для шанувальників водних видів спорту і власників яхт незамінним буде будинок біля Середземного, Егейського або Мармурового моря, як правило обладнаний особистим причалом. Архітектура і фасади будинків виконані в різноманітних стилях і концепціях - від модерну до готичного. Хоча, за словами респондентів, як показав досвід останнього років, багато українців воліють проектувати і втілювати в життя власні дизайнерські проекти.
Кіпр
Українці, які сьогодні купують нерухомість на Кіпрі, на думку респондентів, роблять винятково правильний крок. Не випадково будинки і квартири в цій країні користуються стійким попитом у громадян Великобританії, Німеччині і Швейцарії. Вкладаючи кошти в нерухомість на Кіпрі, можна бути впевненим на 99,9%, що вкладені гроші не тільки не пропадуть (тому що приватна власність строго охороняється кіпрським законодавством), але й примножать фінансовий стан уже в найближчому майбутньому. Нерухомість на Кіпрі росте в ціні стабільно. І ця тенденція цілком пояснюється тим, що усе більше людей бажає жити в цій надійній і комфортній державі. Ціни на кіпрську нерухомість сьогодні поки трохи нижчі, ніж в інших європейських країнах. Але це тільки "поки". Кіпр одержав членство Євросоюзу 1 травня 2004 року - і це, безумовно, уже помітно вплинуло на збільшення цін на нерухомість на острові. Тільки за 2007 рік, на думку Сергія Легези, заступника директора ТОВ "ЛП-Україна", вартість нерухомості на Кіпрі залежно від регіону виросла на 20-30%.
Процедура придбання кіпрської нерухомості дуже проста і займає мінімум часу. Лояльність уряду країни стосовно іноземних громадян дозволяє жителям інших країн володіти землею, будинками і квартирами на Кіпрі, маючи практично однакові права з корінними жителями країни. А це, у свою чергу, забезпечує приплив іноземного капіталу та у підсумку приводить до збільшення попиту і зростання цін на нерухомість. Кіпр - країна маленька, і банки вітають звертання до них за іпотечним кредитом, тому що кредитування - одне з основних джерел їхнього доходу. Висока ліквідність нерухомості та зростання цін роблять ризики по кредитах мінімальними, що й обумовлює вигідний відсоток. У середньому кіпрські банки надають кредити під 4% річних у доларах строком до 30 років. Але є одна умова: на момент погашення кредиту клієнтові повинно бути не більше 70 років.
Іспанія
Найбільш очевидними перевагами Іспанії багато хто вважає комфортність клімату та мальовничу природу. Але й для людей, що займаються бізнесом, ця країна теж цікава: стійке зростання іспанської економіки дає чіткі підстави вважати, що місцева нерухомість буде так само стабільно рости в ціні. Нарешті, цілком привабливі умови одержання кредитів, що становлять 4-5% річних. Помітний дефіцит земель, розташованих уздовж берегової смуги, довгий час сприяв тому, що приріст вартості нерухомості набагато перевищував середньостатистичні показники та у випадку найбільш привабливих об'єктів досягав 40-50% на рік.
За підсумками першої половини 2007 р. середня ціна 1 кв. м на нову нерухомість у приморських містах наблизилася до показника 3 тис. євро за 1 кв. м. Як відзначають експерти, цю планку необхідно вважати дуже умовною, оскільки в різних регіонах Іспанії розкид цін на нерухомість значний. Найвищі темпи зростання довгий час показували курортні провінції: Аліканте, Каталонія, Мурсія, Малага, Коста Каліда; трохи менші - Балеарські острови. Але, безумовно, найдорожче місто країни - Барселона, середня вартість житла в якій перевищує 4 тис. євро за кв. м.
Купувати комерційну та житлову нерухомість в Іспанії можуть і приватні, і юридичні особи, у тому числі й іноземці - причому без усяких обмежень. Угоду фіксують у загальному Реєстрі власності - установі, що завідує всіма питаннями, що стосуються нерухомості. На кожен проданий будинок або ділянку землі складають індивідуальний документ, іменований "екскритура". Якщо з погляду закону ніяких порушень нема, вся процедура покупки нерухомості займає не більше трьох місяців. Всі виплати зазвичай становлять не більше 10% від вартості житла, що купується.
Чехія
Чехія - це країна із соціалістичним минулим, але зі сприятливим політичним кліматом у сьогоденні і досить райдужними економічними перспективами в майбутньому. У країні великий вибір об'єктів житлової нерухомості: квартир, будинків, котеджів. Відносно дороге житло знаходиться в західних районах країни: у першу чергу в районі знаменитого курорту Карлови Вари. На сході Чехії розташовані промислові міста, тому житло тут коштує зовсім дешево (за київськими мірками) - до $400 за кв. м. Але є одне "але". Чеську нерухомість може придбати тільки громадянин Чехії або чеська юридична особа. Саме тому сьогодні в Чехії широко розвинена практика, коли іноземні громадяни через місцевих посередників реєструють підприємства, на які нерухомість й оформлюють. У випадку продажу землі стягується податок у розмірі 3% від її номінальної вартості. Причому, цей податок повинен заплатити продавець. На відміну від земельних ділянок володіння будинком або квартирою обкладається податком. Його розмір прямо залежить від "класності" нерухомості і населеного пункту, у якому вона перебуває. Витрати на утримання нерухомості знижуються прямо пропорційно в міру віддалення від Праги та Карлових Вар.
Голландія
Напевно, у світі складно знайти більш ліберальну країну, ніж Голландія. Не дивно, що в цій країні нерухомість користується попитом і росте в ціні постійно. Якщо власник будинку зважується на продаж, то прибуток від нього не обкладається податком. Норма прибутку при здачі голландської нерухомості в оренду, на думку експертів, становить такі цифри (відсоток від загальної вартості нерухомості на рік): 12% для житлових будинків і квартир, 8-10% для офісних приміщень, 8-9% для магазинів і торгових центрів, 9-11% для промислових будівель.
Наявність власного житла - одна з основних умов одержання виду на проживання в Голландії. Квартира площею 50-100 кв. м коштує, за словами респондентів, $65-90 тис., а от 2-3-поверховий будинок обійдеться в $200 тис. Зазначені ціни відображають середню вартість нерухомості в цій країні. Вартість аналогічного житла, розташованого в невеликому містечку, як правило, нижча на 15-20%. У Роттердамі і Гаазі - на 10-30% вища. В Амстердамі - на 30-50%.
Болгарія
Кілька слів про наших східних сусідів. Сучасна Болгарія - країна, що динамічно та стабільно розвивається, з більш-менш налагодженою ринковою економікою і дуже вдалим географічним розташуванням. За оцінками експертів, ринок болгарської нерухомості входить у п'ятірку найперспективніших у світі. Кількість угод із продажу та купівлі нерухомості в Болгарії росте з кожним днем, що обумовлено не тільки гарними перспективами повернення вкладень, але й низьким рівнем оподатковування. Болгарська нерухомість на березі Чорного моря володіє цілою низкою позитивних моментів: насамперед це низька ціна на землю, досить розвинена інфраструктура і відмінні кліматичні умови для комфортного відпочинку. На думку респондентів, за останні три роки середній рівень цін у цій країні підвищувався на 30% на рік.
За матеріалами:
24.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас