Податкова заявляє про виявлення порушень на 500 мільярдів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Податкова заявляє про виявлення порушень на 500 мільярдів

Казна та Політика
594
Державна податкова адміністрація України (ДПАУ) виявила операції купівлі/продажу акцій фіктивних підприємств за останні два роки на суму близько 500 млрд грн, говориться в повідомленні Головного управління податкової міліції ДПАУ.
"Загальний обсяг операцій купівлі-продажу виявлених "технічних" акцій за останні два роки склав близько 500 млрд грн. Таким чином, можна констатувати, що втрати держави від використання "технічних" акцій щорічно становили десятки мільярдів гривень", - відзначається в повідомленні, текстом якого володіє агентство "Інтерфакс-Україна".
Відповідно до повідомлення, протягом останніх трьох років відбулося насичення фондового ринку акціями, інвестиційними сертифікатами і векселями, які випущені фактично фіктивними підприємствами і не забезпечені ніякими реальними активами. Відповідні акції одержали в податковій назву "технічні".
Операції з такими цінними паперами використовувалися для легалізації кримінальних доходів, ухилення від оподаткування та виведення коштів за межі України.
"На даний час підрозділами податкової міліції, які займаються боротьбою з відмиванням доходів, отриманих злочинним шляхом, виявлено понад 200 підприємств, які здійснили випуск "технічних" акцій загальною номінальною вартістю близько 26 млрд грн", - говориться в повідомленні.
У повідомленні уточнюється, що "технічні" акції неодноразово перепродувалися на фондовому ринку за цінами в десятки та у сотні разів вищими від номінальної вартості з метою формального збільшення витрат вітчизняних підприємств або нарощування прибутку псевдоінвесторів-нерезидентів.
"Фахівці податкової міліції розробили низку системних заходів як профілактичного, так і суто практичного характеру. Завдяки цьому тепер існує можливість своєчасного виявлення фактів штучного формування статутного фонду і недопущення реєстрації випуску "технічних" акцій", - підкреслюється в повідомленні.
Крім того, Головуправління податкової міліції відзначає, що ринок цінних паперів наповнюється векселями, які дозволяють реально діючим платникам податків використовувати їх як інструмент для мінімізації податкових зобов'язань і легалізації доходів, отриманих злочинним шляхом.
"Одним з основних напрямків діяльності податкової міліції, визначено відпрацьовування "фіктивних" емітентів векселів, порушення кримінальних справ, збір матеріалів для позовної роботи щодо визнання недійсними установчих документів та угод, проведення документальних перевірок контрагентів, які купують або розраховуються такими векселями", - відзначається в повідомленні.
За даними податкової міліції, уже вдалося викрити цілу мережу неіснуючих фірм, які спеціалізувалися на випуску "фіктивних" векселів. "На чотирьох жительок Харківської області та одну жительку Луганської області було зареєстровано 249 суб'єктів господарювання з ознаками фіктивності, які розташовані майже у всіх областях України... Відзначені підприємства є емітентами векселів та учасниками проведення сумнівних операцій з ними, при цьому загальний обсяг таких операцій перевищує 800 млн грн", - відзначається в повідомленні.
Відповідно до повідомлення, на сьогоднішній день за матеріалами підрозділів податкової міліції, які займаються боротьбою з відмиванням доходів, отриманих злочинним шляхом судами скасована державна реєстрація 74 підприємств, що емітували 21 млрд неліквідних акцій.
"Підготовлено для направлення в суд ще понад 50 аналогічних позовів, що в кінцевому результаті дасть можливість вилучити з обігу "технічні" акції на мільярдні суми і не допустити їх використання для мінімізації сплати податків, виведення капіталів за кордон і легалізації злочинно отриманих доходів", - підкреслюється в повідомленні.
При цьому, відповідно до повідомлення, початі перевірки підприємств, які скуповували "технічні" акції: усього виявлено близько 5 тис. таких компаній
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас