ВР призначила дострокові вибори мера Києва — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ВР призначила дострокові вибори мера Києва

Казна та Політика
1003
Верховна Рада прийняла постанову про призначення позачергових виборів депутатів Київської міської ради і Київського міського голови. За таке рішення проголосувало 246 народних депутатів із 441: ПР - 0, БЮТ - 155, НУ-НС - 59, КПУ - 26, Блок Литвина - 6.
Дана постанова передбачає призначення позачергових виборів в останній тиждень 70-денного терміну з дня набуття чинності цієї постанови.
Рада доручила Центральній виборчій комісії з врахуванням пропозицій Київської міської територіальної виборчої комісії визначити обсяг витрат, необхідних для проведення виборів.
У свою чергу Кабінету міністрів ВР доручила вжити необхідних заходів для забезпечення фінансування позачергових виборів у Києві за рахунок цільової субвенції з держбюджету.
Постанова набуває чинності з моменту її публікації.
У той же час Володимир Литвин вважає, що постанова ВР про дострокові вибори в Києві може бути оскаржена в судовому порядку. "Я передбачаю, що після того, як рішення буде оприлюднене, розпочнуться судові процеси", - сказав Литвин, додавши, що він наполягав і наполягає на тому, що таке серйозне рішення повинно ухвалюватися "однозначно і фундаментально".
Для цього, на його думку, парламентарі мали ознайомитися з усіма наявними матеріалами, а також отримати висновок головного юридичного управління. Сьогоднішнє рішення є політичним, і ухвалювалося "методом кавалерійської атаки", підкреслив Литвин.
При цьому Литвин вважає, що перед тим, як оголошувати дострокові вибори у Києві необхідно було змінити систему виборів мера Києва та Київміськради. "Доцільно було б
ввести вибори мера Києва у два тури, що дозволило уникнути ситуації, коли голова міста обирається незначною кількістю людей", - відзначив він.
Крім того, необхідно було внести зміни і в систему обрання Київміськради, відмовившись від виборів за партійними списками. "Бо за нинішньою виборчою системою мало що зміниться в складі київської міської ради", - вважає Литвин.
Він підкреслив також, що за такого підходу можна було б сподіватись на те, що Київ отримає "якісно нові результати", а за нинішньою ситуацією "все під великим питанням".
Відзначимо, 17 березня ц.р. Яценюк запропонував внести постанову про дострокові вибори в Києві до порядку денного ВР 18 березня.
При цьому голова Секретаріату президента України Віктор Балога заявив, що оголошені наміри БЮТ добитися невідкладного ухвалення ВР рішення про звільнення з посади міського голови Леоніда Черновецького, матимуть надзвичайно серйозні наслідки для ходу політичної ситуації в країні.
Нагадаємо, прем'єр-міністр Юлія Тимошенко заявила раніше про те, що парламентська фракція БЮТ не буде присутня на засіданні ВР 18 березня, якщо постанова про дострокові вибори мера Києва не стоятиме першим питанням на порядку денному.
12 березня ц.р. Кабмін ухвалив рішення про усунення Черновецького з посади голови КМДА. Уряд звернувся до ВР з проханням ухвалити негайне рішення про проведення дострокових виборів мера Києва.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас