WSJ: Страх фінансової кризи, який відчуває ФРС, не поширився на Європу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

WSJ: Страх фінансової кризи, який відчуває ФРС, не поширився на Європу

Валюта
320
Страх фінансової кризи, який відчуває керівництво Федеральної резервної системи (ФРС) США, здається, не поширився на Європу, пише газета The Wall Street Journal.
Однак подальше падіння курсу американської валюти відносно євро, сигнали різкого ослаблення темпів економічного зростання регіону або очевидність виникнення проблем в одного з великих банків можуть змусити Європейський центральний банк (ЄЦБ) почати такі ж агресивні заходи, до яких довелося вдатися ЦБ США, вважають експерти.
В умовах, коли ФРС намагається підтримати американські фінансові ринки, європейські центробанки відрізняються відносним спокоєм. Процентні ставки на кредитних ринках Європи досить високі, однак рекордна інфляція змушує ЄЦБ, так само, як і швейцарський центробанк, утримуватися від зниження базової процентної ставки.
Банк Англії в понеділок надав фінансовим організаціям країни кредити строком на три дні на суму 5 млрд фунтів стерлінгів ($10,1 млрд), щоб послабити деяку напруженість на кредитному ринку.
Основною причиною різних підходів до грошово-кредитної політики в центробанків США і єврозони є те, що жоден з європейських банків поки не близький до краху.
"У момент, коли загроза неминучої фінансової кризи відсутня, у європейського ЦБ немає необхідності повторювати кроки ФРС, - відзначає професор економіки бельгійського University of Leuven Пол де Гроуе. - Однак якби ця загроза існувала, ЄЦБ, звичайно ж, відкинув би всі свої плани, як це зробила ФРС, щоб утримати на плаву фінансову систему".
Недавня історія показує, що необхідна значна подія для того, щоб підштовхнути ЄЦБ до більш агресивних заходів. З вересня минулого року ФРС скоротила базову процентну ставку до 3% з 5,25% річних. Крім того, ринки очікують, що 18 березня американський центробанк знову знизить ставку, і її зменшення складе від 0,5 до 1 процентного пункту.
У той же час ЄЦБ утримує ставку незмінною - на рівні 4% річних - із червня минулого року і регулярно підкреслює, що основні його побоювання як і раніше викликає інфляція.
Тоді як метою американського ЦБ є підтримка економічного зростання та контроль інфляції, основне завдання ЄЦБ - стримування підвищення цін. Підйом вартості сировинних товарів і продуктів харчування привів до прискорення інфляції в єврозоні в лютому до рекордних 3,3%.
Заходи, прийняті ФРС, одночасно з наміром ЄЦБ продовжувати боротьбу з інфляцією сприяють підвищенню курсу євро щодо долара США. У понеділок курс євро/долар досяг чергового рекорду - $1,59 за євро, оскільки більш висока процентна ставка в єврозоні залучає усе більше інвесторів.
Хоча, з одного боку, зміцнення євро трохи скорочує прибутки експортерів, з іншого боку, це позитивно як для США, так і для єврозони, оскільки сприяє підвищенню обсягів американського експорту та стримуванню імпортних цін у Європі.
У той же час, на думку експертів, підйом курсу до $1,7 за євро, наприклад, може змусити центробанки до проведення валютних інтервенцій для того, щоб стримати падіння долара.
"Навіть, якщо ми знаємо, що слабкий долар сприятливий для підвищення темпів зростання економіки США і стримування європейської інфляції, це не говорить про необхідність різкого падіння курсу долара", - відзначає головний економіст з європейських ринків Bank of America у Лондоні Хольгер Шмідінг. Подальше зміцнення євро до долара, на його думку, також може змусити ЄЦБ знизити ставку.
Багато експертів очікують її першого скорочення в червні цього року.
У цей час макроекономічна ситуація в Європі, а також ситуація на кредитних ринках виправдовує політику ЄЦБ відносно ставки. Темпи економічного зростання регіону сповільнюються лише незначно, а кредитний ринок далекий від кризи. У понеділок ставки по кредитах "овернайт" досягали 4,14% річних, що, хоча і вище від базової процентної ставки ЄЦБ, але дуже далеко від історичних максимумів
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас