Для європейських бірж настав "чорний понеділок" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Для європейських бірж настав "чорний понеділок"

Валюта
3704
Несподівані дії Федеральної резервної системи США зі зниження ставки по первинних кредитах викликали в інвесторів чергову хвилю паніки.
Фондові торги в Європі відкрилися в понеділок різким зниженням провідних індексів на тлі останніх кроків Федеральної резервної системи (ФРС) США із запобігання рецесії американської економіки і повідомлення про покупку американської інвесткомпанії Bear Stearns банком J.P.Morgan Chase & Co.
Хвиля паніки
Так, ФРС США на позачерговому засіданні в неділю зненацька знизила ставку по первинних кредитах на 25 процентних пунктів - до 3,25 відсотки, зменшивши спред між цією ставкою і базовою дисконтною ставкою до 0,25 відсотка. Цим кроком ФРС, очевидно, розраховувала поліпшити ситуацію з ліквідністю. Але її дії зробили зворотний ефект.
Це рішення вказує на гострий дефіцит ліквідності в американській банківській системі, тому що раніше ця різниця стабільно становила 0,5 відсотка. Воно викликало в інвесторів чергову хвилю паніки. Засідання комітету з відкритих ринків ФРС США по базовій дисконтній ставці заплановано на 18 березня. Очікується, що на ньому ключова ставка буде знижена як мінімум до 2,25 відсотки.
Негативно на початок торговельної сесії вплинула і заява одного з найбільших інвестиційних банків США J.P.Morgan Chase & Co., що він домовився про екстрену покупку інвесткомпанії Bear Stearns Cos, що зазнає гострий дефіцит ліквідності. За даними аналітиків, заявлена сума на 90 відсотків нижча від реальної вартості банку.
DAX опустився на рівень 2006 року
Ці повідомлення не вселяють інвесторам оптимізму щодо стабільності найбільшої у світі економіки. На цьому тлі зниженням відзначаються акції фінансових компаній. Акції найбільшого німецького банку Deutsche Bank AG подешевшали в перші години торгів на 4,1 відсотки, а найбільшого у Франції банку BNP Paribas SA - на 4,8 відсотки. Без ентузіазму сприйняли інвестори інформацію про те, що до початку торгів долар продовжив падіння відносно євро та ієни.
Індекс найбільших підприємств Європи Dow Jones Stoxx 50 упав на 2,99 відсотки - до 3459,97 пункту. Британський FTSE впав на 2,09 відсотки, склавши 5513,9 пункту. Французький індекс CAC 40 зменшився на 2,72 відсотки і склав 4467,02 пункту. Німецький DAX втратив 3,03 відсотки, склавши 6256,64 пункту. Це найнижчий показник із грудня 2006 року.
Зниження котирувань
Падінню DAX сприяло і те, що вартість акцій Siemens упала з початку торгів на 10 відсотків. Німецький концерн проаналізував стан основних проектів у низці підрозділів і прийшов до висновку, що зриви та затримки по деяких великих контрактах приведуть до зниження прибутку в першому кварталі на 900 мільйонів євро.
Тривале падіння курсу долара США відносно євро сприяє зниженню котирувань акцій експортерів. Так, папери EADS, власника Airbus, подешевшали на 3,6 відсотки. Контракти на поставку літаків Airbus укладаються в доларах США.
Рекордні ціни
17 березня злетіла до історичного рекорду і ціна на нафту. Ціна квітневих ф'ючерсних контрактів на нафту марки WTI становила 111,42 долара за барель, що на 1,59 долара вище від підсумкового котирування п'ятниці. Вартість ф'ючерса на нафту марки Brent на квітень на лондонській біржі ICE Futures 17 березня піднялася на 1,77 долара - до 107,97 долара за барель
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас