Вінський хоче перевести розрахунки в портах з долара на євро — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вінський хоче перевести розрахунки в портах з долара на євро

345
Міністерство транспорту та зв'язку України пропонує перевести розрахунки за послуги в морських портах, а саме: ставки за переробку вантажів і за послуги з обслуговування закордонних судів, з долара на євро, без зміни їхніх розмірів.
Про це говориться у двох проектах наказів міністерства - про внесення змін у Збірник тарифів на комплекс робіт, пов'язаних з обробкою вантажів у портах України і про внесення змін до зборів і плат за послуги, які надаються суднам закордонного плавання в морських портах.
Як відзначається в обґрунтуваннях необхідності прийняття даних актів, необхідна зміна в розрахунках долара США на більш стабільну валюту - євро, оскільки "кілька років підряд курс долара США до гривні істотно коливається убік зниження". Відповідно до документа, фінансовими аналітиками всього світу прогнозується наступне падіння курсу долара США відносно інших валют, зокрема до євро, з такою тенденцією погоджуються й українські експерти. В 2008 році очікується орієнтовний курс не більше 4,95 грн. за 1 дол. США.
Як вважають у Мінтрансзв’язку, за таких умов доходи портів від переробки вантажів в 2008 році знизяться більш ніж на 5%, або на 780,5 тис. грн., у порівнянні з 2007 роком. Відповідного зниження зазнають і платежі в державний бюджет України. Тому, з метою збереження досягнутих обсягів доходів від переробки вантажів, пропонується перейти до визначення акордних ставок у євро, без зміни їхніх розмірів. Зокрема, визначення акордних ставок у євро дозволить збільшити доходи підприємств від вантажопереробки на 45% і компенсувати втрати, пов'язані з інфляційними процесами, відзначають у міністерстві.
Крім того, доходи портів від зборів і плат за обслуговування суден закордонного плавання в 2008 році, при зниженні валютного курсу до 4,95 грн. за 1 долар США, знизяться приблизно на 5,7% у порівнянні з 2007 роком, при тому що ці доходи не забезпечують у повному обсязі відшкодування зрослих витрат галузевих підприємств на надання таких послуг.
При цьому в Мінтрансзв’язку підкреслюють, що конкурентноздатність українських портів порівняно з іншими конкурентними портами Чорного моря у зв'язку з переходом на розрахунки в євро не зміниться, оскільки в російських портах розмір ставок значно вищий.
Як підкреслюють у міністерства, ці заходи не приведуть до зменшення вантажопотоків. Також реалізація даних ініціатив не буде мати помітного впливу на показники інфляції споживчих цін і цін виробників промислової продукції, відзначають в міністерстві.
За матеріалами:
Proua.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас