Економіка набирає обертів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Економіка набирає обертів

Казна та Політика
1033
Зростання валового внутрішнього продукту в лютому 2008 р. склало 6,7% у порівнянні з лютим 2007 р., а в січні-лютому - 5,8% у порівнянні з аналогічним періодом минулого року, повідомив у п'ятницю Держкомстат.
Втім, має місце уповільнення темпів приросту економіки в порівнянні з минулим роком: у січні-лютому 2007 р. економіка росла на 8,6%, а в лютому минулого року - на 7,9%. Економіка змогла надолужити темпи зростання в основному за рахунок збільшення валової доданої вартості в торгівлі (+14,3%), переробній промисловості (+9,8%), транспорті (+8,3%) і видобувній промисловості (+5%).
Відповідно до держбюджету-2008, офіційний прогноз зростання ВВП цього року - 6,8%. Однак низькі показники останніх місяців могли привести до того, що Кабмін не вклався б та у цей більш низький прогноз за підсумками року.
Але перший заступник міністра економіки Анатолій Максюта минулого тижня пояснив, що уповільнення темпів ВВП у січні до 4,9% було короткочасним і пов'язаним переважно з довгими святами. Це підтверджують і дані про різке прискорення зростання промвиробництва до 11,5% у лютому і 8,8% у січні-лютому. "Україна в останні роки вже звикла до зростання на рівні близько 7% на рік. Поза залежністю від зовнішніх і внутрішніх умов вона може залишатися на цій траєкторії", - сказав пан Максюта. Крім того, за його словами, власники українських підприємств уже зробили їх малочутливими до збільшення цін на газ та енергоносії - в останні роки вони вклали значні кошти, які дозволять економіці зберегти зростання, незважаючи на подорожчання енергоресурсів у світі.
За словами директора Інституту економічних досліджень і політичних консультацій Ігоря Бураковського, деяка зміна структури економічної активності в перші місяці, наприклад, на користь торгівлі та транспорту, пов'язана з надміром свят у січні. З іншого боку, він відзначив, що "в останні рік-два наша економіка переходить у нову фазу, при якій будуть виникати як нові можливості, так і нові ризики, про які дотепер навіть ніхто не говорив".
Зокрема, залишається невизначеним, як збільшення зовнішніх цін на основні енергоносії відіб'ється на українській промисловості. "Дотепер з новими цінами на газ наша промисловість абияк справлялася, чи буде те ж саме цього року, поки неясно. Неясно також, чи будуть зовнішні ціни на газ і нафту рости швидше, ніж ціни на основні товари нашого експорту, - відзначає експерт. - Є також ризики високої інфляції, що у річному вирахуванні перейшла позначку 21,9%".
Становище сільського господарства залежить від урожаю цього року. За словами пана Бураковського, якщо в країні буде гарний урожай, різкий стрибок цін на продовольство у світі може позитивно відбитися на всій галузі. З іншого боку, уряд стане перед спокусою знову обмежити експорт зернових заради збереження цін на внутрішньому ринку.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас