Українці почали здавати долари. В обмінних пунктах дефіцит євро — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українці почали здавати долари. В обмінних пунктах дефіцит євро

Валюта
2592
У четвер долар упав відносно євро до нової рекордно низької позначки - 1,5567, повідомило агентство Bloomberg. Інвестори, за повідомленнями світових інформагентств посилено скидають долар.
У той же день з'явилися чутки про відмову нафтових країн Перської затоки від прив'язки національних валют до долара, Китай, що володіє одним з найбільших у світі доларовим запасом, збирається поступово переводити його в золото, євро та ієну.
Закордонні експерти стверджують, що долар зазнає справжніх проблем і довгострокова тенденція до його падіння збережеться. Із млявого коментарю президента США Джорджа Буша, що заявило, що "долар зазнає корекції і його здешевлення є не дуже гарною новиною", багато хто робить висновок про можливу девальвацію американської валюти.
Україна поки стоїть осторонь від цих світових процесів. У нас долар як і раніше тримає свої позиції. Правда, час від часу лунають заклики зміцнити гривню щодо американської валюти (у тому числі, і для зниження інфляції за рахунок здешевлення імпорту), але НБУ поки непохитний - ревальвації не буде, тому що це вдарить по вітчизняному виробнику.
Якщо курс долара в нас буде стояти на місці, то курс євро - рости. Що він з успіхом і робить. Курс готівкового євро з початку року виріс із 7,5 гривні до 7,9 гривні!
Українці починають здавати готівкові долари (середній курс їхньої покупки впав до 5,00-5,02 гривні/долар) і переводити заощадження в євро, що дорожчають, курс продажу яких наблизився до чергової психологічної позначки - 8 гривень/EUR. Заступник голови правління банку "Фінанси та кредит" Ігор Львов сказав "Сьогодні", що в найближчі місяці долар і далі буде знижуватися, досягши 1,7 долара/євро, потім зупиниться. Це означає, що євро в нас може підскочити навіть до 8,6 гривні.
Відзначимо, що банкіри традиційно радять не панікувати, не скуповувати євро, не переводити внески з долара в євро. Мовляв, долар ще всім покаже! Однак, за підсумками минулого року найбільш дохідними (через збільшення курсу) виявилися саме внески в євро! Тому до валютних прогнозів експертів варто ставитися з відомим скепсисом.
Ми підрахували, що якщо зараз покласти в банк на рік приблизно однакову суму в гривні, доларах та євро, то внески в євро стануть більш дохідними, ніж гривневі тільки при курсі в березні 2009 року 10,71. Це, як зараз здається, дуже великий приріст. Варто нагадати, що рік тому курс був 6,6 (усього на гривню менше, ніж зараз). Але, чим чорт не жартує... Однозначно, однак, що в євро зараз куди вигідніше вкладатися, ніж у долари.
У четвер у деяких столичних обмінниках з'явилися проблеми з євро. "Уже два дні масово скуповують. Спробуйте прийти завтра, може, підвезуть, або почекайте постійте, може, хтось здасть", - радять касири. "Зараз багато хто їздить у Європу, попит на євро завжди є", - говорять в обмінниках. Втім, хто не лінувався бігати по місту, прикупити жадані купюри таки зміг. Причому багато хто пішов перетворювати гривні в іноземну валюту, думаючи, що в майбутньому зароблять на курсі.
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас