RosUkrEnergo буде постачати газ в Україну до кінця року — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

RosUkrEnergo буде постачати газ в Україну до кінця року

Енергетика
206
Швейцарський трейдер середньоазіатського газу RosUkrEnergo залишиться постачальником в Україну до кінця року, навіть незважаючи на те, що "Газпром" і "Нафтогаз України" домовилися позбутися від посередників. Про це заявив колишній міністр палива та енергетики України Юрій Бойко. За відомостями Бойка, збереження RosUkrEnergo пов'язане з тим, що участь трейдера прописана в раніше укладених контрактах.
13 березня "Газпром" і "Нафтогаз" підписали угоду, у якій була зафіксована нова схема постачання газу, а також ціна на нього. За цим договором, на кордоні Росії з Україною газ буде купувати "Нафтогаз" - до кінця року буде поставлено 49,8 мільярда кубометрів середньоазіатського газу по 179,5 долара за тисячу кубометрів. Натомість "Газпром" одержав можливість поставляти частину газу на український ринок через свої дочірні підприємства.
Поки договір між "Нафтогазом" і "Газпромом" не схвалений урядом України, тому ще може бути переглянутий. Прем'єр-міністр країни Юлія Тимошенко 14 березня заявила, що проект договору буде винесений на розгляд у найближчу середу, тобто 19 березня.
Очікується, що схвалення угоди поставить крапку в газовому конфлікті між Росією та Україною, що виник в середині лютого 2008 року. "Нафтогаз" розплатився за паливо, поставлене в 2007 році, тільки в лютому 2008 року, а за паливо, отримане з початку року, оплату ще не почав. Це пов'язане з тим, що між "Нафтогазом" і "Газпромом" не було договору про постачання.
Рятування від посередників при продажі газу було однією з головних вимог українського уряду на переговорах з "Газпромом". Юлія Тимошенко не раз заявляла, що вважає посередницькі структури корупційними.
За матеріалами:
Лента.РУ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас