Ціни тримають руками — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ціни тримають руками

Казна та Політика
1414
Уряд повертається до ручного регулювання економіки. Щоб стримати інфляцію і збільшення цін хоча б на олію, Кабінет міністрів заборонив експорт соняшникової олії і соняшника.
Щорічно в країні виробляється майже 2 млн. тонн олії. Самі українці можуть з'їсти максимум 500 тис. тонн. - все інше експортується. Однак зараз експорт може бути зведений до мінімуму. У середу на засіданні Кабміну прем'єр Юлія Тимошенко дала добро на фактичну заборону експорту соняшника та олії до липня 2008 р.
Торік соняшникова олія стала одним з індикаторів збільшення цін. Ще в червні 2007 р. вона коштувала 4,6 грн. за літр, а наприкінці січня 2008 р. у середньому вже 10 грн. Побоюючись, що експорт може викликати дефіцит продукту і додатковий сплеск цін на нього, уряд вирішив обмежити його вивезення.
Однак такі методи малоефективні, вважають аналітики. Старший економіст аналітичного центру CASE-Україна Володимир Дубровський вважає, що обмеження експорту корисне лише в короткостроковій перспективі. "Адміністративні обмеження можуть привести або до дефіциту, через те що виробник не хоче продавати товар за заниженою ціною, або ж до стрибка цін після скасування обмежень. Тому що виробник спробує компенсувати збитки", - говорить він. "Не думаю, що вирішення проблеми із цінами лежить на шляху жорстких обмежень", - вторить йому директор економічних програм Центру ім. Разумкова Василь Юрчишин.
Це не перший випадок, коли влада стримує збільшення цін за допомогою різних заборон. Так, під важкою рукою влади вже перебуває зерновий ринок, де теж діють квоти, і ринок цукру, за виробництвом і реалізацією якого ведеться ретельний контроль.
Втім остання заборона не викликала бурі гніву серед експортерів. З вересня 2007 р. по лютий 2008 р. уряд дав можливість підприємствам вивезти 690 тис. тонн продукції і готовий дати квоту ще на 300-360 тис. тонн. Саме тому великі компанії-експортери зберігають спокій і просять лише 25 днів перехідного періоду перед введенням квот. А Андрій Веревський, найбільший український олійний бізнесмен (ТМ "Щедрий Дар", "Чумак") і член БЮТ, навіть підтримує подібні заходи.
"Очевидно, компанія встигла вивезти те, що хотіла, і впевнена в одержанні квот, що залишилися," - вважає аналітик консалтингової компанії "ААА" Марія Колесник.
Найбільше експортери натерпілися при уряді Віктора Януковича, що повністю закрив експорт зерна. Тепер бізнесмени майже із вдячністю відзначають, що політика введення обмежень, проведена Тимошенко, більш стримана і продумана, ніж попереднього уряду.
"Можливість квотування експорту олійних розглядалася з початку 2008 р. А квоти на експорт зерна вводилися спонтанно і непродумано. Ціни на хліб мало підвищилися, але збитки за невиконання експортних контрактів і за згниле зерно несли компанії. У виробників олії такого не буде", - пояснює аналітик Pro-consulting Олександр Соколов.
Андрій Яницький, Ірина Порецька
За матеріалами:
24.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас