НБУ: Суттєвих змін курсу гривні найближчим часом не очікується — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ: Суттєвих змін курсу гривні найближчим часом не очікується

Валюта
1019
Істотних змін курсу гривні до долара США найближчим часом не очікується, незважаючи на здешевлення американської валюти до євро на зовнішньому ринку, повідомив перший заступник глави Національного банку України (НБУ) Анатолій Шаповалов.
"Затверджений коридор (4,95-5,25 грн/$1), і в його межах буде курс. Ніяких різких рухів у плані зміцнення або девальвації не буде. Принаймні, виходячи з поточної ситуації", - сказав Шаповалов агентству "Інтерфакс-Україна" у п'ятницю.
Як повідомлялося, долар до євро на зовнішньому ринку в четвер оновив рекордний мінімум на побоюваннях перед наслідками кредитної кризи: під час торгів курс долара до євро опустився до нової рекордно низької позначки $1,5624. На думку міжнародних експертів, фіксована прив'язка курсу гривні до долара в останні роки є однією з фундаментальних причин високої інфляції в Україні.
Перший заступник голови Нацбанку відзначив, що незмінність офіційного курсу (з весни 2005 року він утримується на рівні 5,05 грн/$1) є важливим чинником підтримки стабільності економіки. "Чисто психологічно: все-таки 5,05 грн/$1 - створює спокій", - підкреслив Шаповалов.
При цьому він нагадав, що офіційний курс Нацбанк використовує лише в розрахунках з Міністерством фінансів, тоді як курсовий діапазон інтервенцій НБУ на міжбанку втримується на рівні 5,00-5,06 грн/$1.
За його словами, ухваленню рішення щодо зміни курсу в рамках затвердженого коридору повинні передувати, зокрема, нормалізація політичної ситуації в країні, розгортання масштабної приватизації, а також позитивна динаміка припливу іноземних інвестицій.
Говорячи про вплив здешевлення долара до євро на зовнішньому ринку на український внутрішній ринок, Шаповалов відзначив, що на міжбанківському ринку вже відбувається поступове зміцнення курсу гривні, хоча попит та пропозиція валюти в цілому збалансовані.
"Зміцнився (курс гривні) на міжбанку трохи. Якщо курс був (раніше) і 5,06 грн/$1, то сьогодні - 5,018-5,020 грн/$1. Тобто, на 4 копійки курс зміцнився... Ми продали (з початку 2008 року на міжбанку - ІФ) на $100 млн більше, ніж купили. Тобто, ми вважаємо, що, по суті, ринок збалансований. Торги йдуть у рамках затвердженого коридору - 4,95-5,25 грн/$1", - сказав Шаповалов.
Як повідомлялося, на міжбанку з початку року і до 13 березня курс гривні зміцнився на 0,5% - до 5,0300 грн/$1, тоді як за 2007 рік він знизився на 0,2% - до 5,0540 грн/$1. Підтримуючи рівновагу на міжбанку, НБУ зазвичай викуповує надлишкову пропозицію або продає ринку валюту, якої не вистасає. За даними операторів ринку, востаннє НБУ продавав долари зі своїх резервів за курсом 5,06 грн/$1 у середині лютого.
Щодо ризику прискорення інфляції в країні в умовах падіння долара на зовнішньому ринку перший заступник голови Нацбанку відзначив, що крім збільшення цін така динаміка стимулює й український експорт. "Ну, крім інфляції, воно (здешевлення долара до євро) стимулює й експорт. Адже в нас 60% ВВП формується за рахунок експорту - для підприємств-експортерів це плюс", - сказав Шаповалов.
При цьому він відзначив, що за розрахунками Нацбанку реальний ефективний обмінний курс гривні в 2007 році девальвував лише на 0,6%.
Шаповалов не став прогнозувати можливу динаміку EUR/$ на зовнішньому ринку, але відзначив, що навіть найбільші інвестиційні банки світу зазнають проблем з точністю прогнозування зміни курсу долара.
Перший заступник голови Нацбанку також повідомив, що в першому півріччі НБУ може розглянути питання зміни механізму курсоутворення. "У принципі, думаю, що цього року ми будемо трошки змінювати механізм курсоутворення", - сказав Шаповалов.
За його словами, у випадку прийняття такого рішення НБУ додатково роз'яснить свою позицію громадськості
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас