ООН: В Україні все ще нема свободи слова — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ООН: В Україні все ще нема свободи слова

96
Спеціальний доповідач ООН з питання про право на свободу думок та їхнє вільне вираження Амбеї Лігабо заявляє, що в Україні "усе ще обмежують права журналістів, особливо на регіональному рівні, а преса іноді пропагує расистські настрої в суспільстві". Про це він сказав під час представлення доповіді про результати відвідування України.
Як повідомляє Центр новин ООН, Лігабо відзначив, що Україні вдалося досягти помітного прогресу в зміцненні демократії і становленні громадянського суспільства. Разом з тим, їй багато чого ще потрібно зробити для забезпечення більшої незалежності засобів масової інформації.
"Багато журналістів та інших представників ЗМІ в Україні стали жертвами насильства з боку озброєних осіб і неформальних груп, що, за твердженнями, мають відношення до певних органів державної безпеки", - говориться в доповіді Лігабо. Спецдоповідач відзначив, що відомі випадки, коли журналісти в Україні "піддавалися тиску і залякуванню з боку місцевої влади, притягувалися до відповідальності до суду і суворо каралися". Він додав, що ті, хто винні в насильстві проти журналістів в Україні, часто залишаються безкарними.
У той же час, представник ООН відзначив, що одним із найпомітніших недоліків інформаційного середовища України є поширення непрофесійних публікацій і залежність від політичного та економічного лобіювання. Він висловив стурбованість випадками пропаганди в українських ЗМІ нетерпимості і ненависті на ґрунті расизму. Амбеї Лігабо рекомендував Україні при підготовці журналістів приділяти належну увагу їхній професійній етиці та необхідності поваги прав людини.
У відповідь на це представник України Володимир Василенко підкреслив, що в Україні після "помаранчевої революції" 2004 року були початі рішучі заходи із заборони цензури і створення всіх умов для вільного висловлювання думок і свободи преси. Він відзначив, що багато з висновків спецдоповідача обґрунтовані і його рекомендації будуть враховані урядом.
"У той же час у доповіді містяться деякі неточності і перебільшення", - заявив посол з особливих доручень Володимир Василенко. Він додав, що спецдоповідач намагається "наклеїти на Україну ярлик расистської держави". Василенко заявив, що це несправедливо. Він запросив спецдоповідача до співробітництва з українськими установами з метою підготовки "більш збалансованої та адекватної доповіді".
За матеріалами:
ЛігаБізнесІнформ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас