Сильний євро може стати загрозою для єврозони — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Сильний євро може стати загрозою для єврозони

Валюта
2677
Європейські політики і лідери бізнесу останнім часом нерідко говорять, що економіка Європи хитається під вагою євро. Питання, чи так це.
Незважаючи на завзяте зростання євро відносно інших валют, компанії єврозони як і раніше вдається протистояти його натиску. Наприкінці 2007 року на частку чистого експорту припадало 0,4% зростання валового внутрішнього продукту єврозони. А безпосередньо перед тим, як валюта єдиної Європи переступила поріг $1,50, великий представник європейського бізнесу, аерокосмічна та оборонна група EADS, у лютій конкуренції вирвала контракт ВВС США вартістю $35 млрд. в американської компанії Boeing.
Так що, перш ніж приймати всерйоз скарги європейських політиків і сердито дивуватися слідом за ними, чому Європейський Центробанк так мало говорив про обмінний курс на своєму останньому засіданні тиждень тому, має сенс уважно розглянути проблему.
Обмінний курс може наносити удари по економічному зростанні з двох причин. По-перше, сильна валюта дає переваги конкурентам з базовою вартістю активів, оцінюваною в більш дешевій валюті. У результаті вітчизняні виробникові можуть втратити ринкову частку за кордоном і вдома.
Однак поки свідчень того, що це відбувається в масштабах, що дають привід для тривоги, не багато. Дійсно, в останні три місяці 2007 року експорт із країн єврозони в США, за офіційними даними, зменшився на 8% у порівнянні з аналогічним періодом 2006 року. Але зі зростанням євро це пов'язано лише почасти. Кінець минулого року був також відзначений сповзанням американської економіки до стагнації. Експорт із єврозони в інші країни за той же період виріс на 7%, що приблизно відповідає загальному рівню зростання глобальної торгівлі.
Крім того, постійне коректування обмінного курсу може вести виробничі капіталовкладення з більш дорогих місць у більш дешеві. Однак поки капіталовкладення в машини та устаткування в єврозоні теж не викликають побоювань: за перші три квартали 2007 року вони виросли на 5,5% у порівнянні з 2006 роком. Цей показник набагато кращий, ніж показники в особистому споживанні і житловому будівництві, які за той же період виросли на 1,3% і 3% відповідно.
У стабільності, що має економіка єврозони, є кілька причин. Важливіше всього те, що мало регіонів, що виграли від глобалізації більше, ніж єврозона. Компанії Західної Європи, зосереджені на якісних механізмах, інфраструктурному устаткуванні, автомобілях і літаках, пропонують продукцію, що відповідає інвестиційному буму в Східній Азії, нафтовидобувних країнах і деяких районах Центральної і Східної Європи. А оскільки споживачі в цих країнах стають багатші, європейські постачальники споживчих товарів вищої якості теж розраховують на збільшення продажів у найближчі роки. Крім того, багато компаній єврозони проводять агресивну глобалізацію свого виробництва. Це зменшує їхня уразливість до коливань обмінного курсу.
Низка країн Західної Європи також зменшила свою ворожість до інвесторів, знизивши податки та послабивши найбільш жорсткі обмеження на ринку праці. Наприклад, Німеччина, за оцінкою Хольгера Шмідінга (Holger Schmieding), що очолює підрозділ економік Європи в Bank of America, сьогодні набагато дружніший для інвестицій і створення робочих місць, ніж п'ять років тому, коли євро був куди слабшим.
Звичайно, єврозона не зможе справлятися зі зростанням валюти вічно. Торгово-зважений обмінний курс євро сьогодні виріс приблизно на 10% у порівнянні із середнім значенням 2004-2006 років, пише Шмідінг в Wall Street Journal. Досить імовірно, що за три роки це знизить річні темпи зростання ВВП на 1,2%. Приблизно на третину це вже реалізувалося, але більше половини ще має бути. Протягом 2008 року, прогнозує він, мляве збільшення експорту обернеться уповільненням зростання всієї економіки єврозони.
Мало хто сумнівається в тому, що євро переоцінений. За підрахунками Bank of America, - приблизно на 25% щодо долара. Питання в тому, чи надовго євро втримається на досягнутих висотах, чи повинні європейські політики що-небудь уживати із цього приводу, і якщо так, то що.
У короткостроковій перспективі євро може ще вирости відносно долара в найближчі три місяці, якщо Федеральна резервна система продовжить агресивне зниження процентних ставок, а Європейський центробанк не буде цього робити. Однак після цього ситуація може радикально змінитися. Коли ставки в США досягнуть дна і, що куди важливіше, ліки ФРС зроблять чарівну дію на американські фінансові ринки та економіку в цілому, долар може знову стати привабливішим. Ще цього року він цілком може повернутися на рівень $1,45 за євро, а то й кращий. У найближчі роки ця тенденція може наростати на тлі пожвавлення американської економіки і зниження нинішнього дефіциту на поточному рахунку США.
У цей час надсильний євро не завдає великих турбот єврозоні. Її куди більше турбує зниження споживчих витрат, провоковане зльотом цін на нафту і продовольство. До того ж працівники на чолі з добре організованими профспілками Німеччини відповідають на спад зайнятості до рекордно низького рівня 25 років вимогами значно збільшити зарплати. Це може підірвати конкурентноздатність найбільшої економіки єврозони і привести до макроекономічних інфляційних наслідків.
У той же час деякі країни єврозони - Іспанія, Греція та, у меншій мірі, Франція - болісно переносять корекцію на своїх ринках нерухомості. А фінансові інститути всієї Європи намагаються переварити наслідки американської іпотечної кризи.
Оптимальним варіантом у такій ситуації є поєднання сильної валюти з низькими процентними ставками. Сильна валюта допомагає стримувати інфляційні ризики. Вона перетворює зліт доларових цін на сировинні товари в більш помірне підвищення цих цін у євро. Вона також підсилює позиції роботодавців на переговорах про зарплати, тому що вони можуть указувати на жорсткість зовнішньої конкуренції і необхідність виводу виробництва за кордон, якщо зарплати на внутрішньому ринку будуть рости занадто сильно і занадто довго. Низькі процентні ставки стимулюють споживання, послабляють збиток від падіння цін на житло і допомагають банкам відновити рентабельність після списань, пов'язаних з низькоякісними позиками.
Проте, Європейський центробанк розуміє, що робить, коли утримується від прямих інтервенцій або зниження ставок, покликаних послабити власні гроші. Для хоронителів цінової стабільності інфляційні наслідки різкого падіння обмінного курсу євро у відповідь на зниження ставок це сценарій катастрофи. Але якщо американська економіка і долар не досягнуть дна в найближчі місяці, стійке зростання євро, можливо, відкриє шлях до зниження процентних ставок без створення загрози затяжної інфляції. Поки ж краще, що може робити ЄЦБ, це вичікувати
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас