Бізнес вимагає максимальної свободи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Бізнес вимагає максимальної свободи

Казна та Політика
268
Міністерство економіки оприлюднило низку умов європейської асоціації Businesseurope, які Єврокомісія повинна буде врахувати при створенні зони вільної торгівлі Україна-ЄС.
Європейський бізнес вимагає від України зниження експортних мит до рівня ЄС, проведення приватизації стратегічних держкомпаній і забезпечення пільгового доступу до держзакупівель.
Експерти вважають частину вимог неприйнятними і тому очікують затяжних переговорів з Єврокомісією.
Мінекономіки оприлюднило пропозиції європейських компаній, підготовлені Businesseurope, щодо умов, на яких може бути створена зона вільної торгівлі (ЗВТ) між Україною і ЄС. "Рекомендації Businesseurope, по суті, є неофіційною позицією Єврокомісії на переговорах з Україною", - сказало джерело в міністерстві.
У цьому документі Businesseurope, підтримуючи створення ЗВТ із Україною, повідомляє Єврокомісії, при виконанні яких вимог договір буде комфортним для бізнесу Європи. Європейські компанії готові піти на створення зони вільної торгівлі з "повним покриттям" для товарів і із частковими обмеженнями - для послуг. Але натомість Україна повинна знизити всі мита до рівня ЄС. "Середня українська митна ставка в чотири рази перевищує відповідну митну ставку ЄС", - говориться в документі. Дані щодо розміру ставок в Україні наводяться станом на 2002 рік (для ЄС - 2005 рік). Додатково Businesseurope вимагає від України скасувати обмеження на торгівлю сировиною, схеми ліцензування імпорту, що мають обмежувальний характер і "ДСт-сертифікати".
Асоціація Businesseurope, заснована в 1958 році, об'єднує 39 галузевих асоціацій з 33 держав ЄС та вважається найбільш впливовим бізнес-лобістом Євросоюзу. Основне її завдання - сприяння розвитку підприємництва, стрімкому зростанню інновацій, поліпшенню ситуації на ринку праці і внутрішньому ринку країн ЄС, підвищенню ефективності політики охорони навколишнього природного середовища, збільшенню інвестицій у сфері міжнародної торгівлі.
Підприємці вимагають від Єврокомісії і включення в договір "жорстких правил захисту інвестицій, подолання тарифних і нетарифних бар'єрів" для сільськогосподарського експорту з ЄС, посилення захисту прав інтелектуальної власності і введення Україною більш ліберальних правил держзакупівель, ніж вони можуть бути в договорі про ЗВТ між Україною і США. "Європейські компанії стверджують: складається враження, що існують непристойно тісні зв'язки між операторами і постачальниками, що ускладнює прихід на ринок (держзакупівель) іноземних постачальників", - говориться у звіті Businesseurope. У сфері прозорості економіки Businesseurope рекомендує Україні приєднатися до конвенції ОЕСР щодо хабарництва, імплементувати рекомендації Ради Європи щодо модернізації правової системи, підсилити контроль за підробленими товарами і знизити період реєстрації торговельних марок (зараз - два роки).
У Європі навіть висувають вимоги зі створення спеціального механізму для вирішення торговельних суперечок та обов'язкового проведення приватизації держмайна. "Україна повинна взяти на себе зобов'язання з проведення масштабної інвестиційної політики, включаючи приватизацію державних компаній (у сфері телекомунікацій, транспорту та енергетики), а також визначення прав міноритарних акціонерів", - відзначається в рекомендаціях. За зразок механізму вирішення торговельних суперечок пропонується взяти чинний між ЄС і Чилі договір про створення ЗВТ (15 суддів: по п'ять представляють ЄС та Україну, п'ять - треті країни).
Аналітик ІК Dragon Capital Віталій Ваврищук вважає, що близько 80% вимог Businesseurope може бути прийнято Україною. "Імовірно, не буде прийняте зниження мит. Уряд обіцяє домогтися введення перехідного періоду для сільгосппродукції. Крім того, у договір не може бути включена вимога проведення приватизації", - упевнений він.
"Такі ліберальні ініціативи викличуть опір лівих сил як в опозиції, так і в уряді. Це може стати серйозною перешкодою для створення ЗВТ", - побоюється директор економічних програм Центру ім. Разумкова Василь Юрчишин.
Джерело в Мінекономіки заявляє, що міністерство не буде коментувати ці вимоги. Воно приступило до опитування українських бізнес-асоціацій, щоб створити аналогічний документ. На сайті міністерства оприлюднений список з 39 питань щодо оцінки впливу торговельних бар'єрів при експорті продукції з України в ЄС, готовності українського бізнесу до зниження імпортних мит і визначення найбільш значимих проблем, з якими стикаються українські компанії при виході на ринки ЄС.
Головною вимогою до ЄС із боку України може стати спрощення процедури сертифікації українських товарів, заявляють експерти. "Наші виробники постійно скаржаться, що хотіли б поставляти свої товари в європейські торговельні мережі, але процес сертифікації настільки бюрократизований, що одержання документів займає кілька років", - говорить директор консалтингової компанії AAA Сергій Наливка.
На його думку, необхідно також ставити перед Єврокомісією умови про зняття квоти на експорт українських зернових і скасування обмежень на експорт курячого м'яса та кондитерських виробів. Тим часом металурги не вірять у повну лібералізацію. "Навіть після зняття квот ЄС знайде механізми обмеження нашої присутності на своєму ринку, і ніякі договори йому не перешкодять", - упевнений президент Української асоціації металоторговців Андрій Федосєєв.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас