Складнопідрядна пропозиція — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Складнопідрядна пропозиція

519
Вчора Кабінет міністрів ужив заходів щодо відсторонення Леоніда Черновецького від керування Києвом.
Уряд направив президенту Віктору Ющенку пропозицію звільнити Леоніда Черновецького з посади голови Київської міськдержадміністрації, Генпрокуратурі - тимчасово відсторонити його від виконання обов'язків мера, Верховній раді - призначити позачергові вибори мера та депутатів міськради Києва. Черновецький передбачувано виявився проти цього рішення Кабміну та у відповідь пообіцяв звернутися до президента із проханням відправити уряд у відставку.
Вчора вранці Кабінет міністрів заслухав звіт робочої групи уряду про підсумки перевірки діяльності Київської міської державної адміністрації. Заслухавши звіт, уряд прийняв відразу три рішення, мета яким - відсторонення від влади мера Києва Леоніда Черновецького, який суміщає відповідно до закону "Про столицю" дві посади - голови КМДА і голови Київської міськради.
Найбільш спірним виявилося рішення Кабміну направити президенту Віктору Ющенку подання із проханням звільнити Леоніда Черновецького з посади голови КМДА. З 21 члена уряду, які були присутні на засіданні, п'ятеро, у тому числі глава Мін'юсту, вирішили утриматися від такого кроку. "Президент, що призначає київського міського голову головою міської державної адміністрації, не може в однобічному порядку прийняти таке рішення", - пояснив міністр юстиції Микола Оніщук.
Політичні соратники Юлії Тимошенко вчора запевнили, що юридичне обґрунтування для підписання відповідного указу президента є і буде оприлюднено на сайті Кабінету міністрів у найближчі дні. "Рішення уряду повністю відповідає Конституції і законам, - сказав народний депутат Віктор Швець (БЮТ). - Якщо в обов'язки уряду входить внесення президенту подань на призначення глав держадміністрацій, то уряд може вносити і подання про їх звільнення".
Імовірно, щоб у президента не залишилося сумнівів у необхідності звільнення Черновецького, Юлія Тимошенко пообіцяла разом з поданням Кабміну направити Віктору Ющенку копію звіту урядової комісії обсягом 52 сторінки. "Президент України не інформований повною мірою про те, що відбувається в мерії, - сказала Юлія Тимошенко на прес-конференції, що відбулася після засідання уряду. - Я вірю, що ми будемо вчитися адекватно реагувати на всі порушення закону".
Крім того, прем'єр-міністр заявила, що уряд вирішив "рекомендувати Генеральній прокуратурі відсторонити Леоніда Черновецького від виконання обов'язків мера на період розслідування кримінальних справ", які, на її думку, будуть порушені за фактами зловживання мером своїм службовим становищем.
Третім рішенням Кабінет міністрів направив до Верховної ради пропозицію невідкладно розглянути питання про проведення позачергових виборів мера Києва і голови Київської міської ради. На думку Тимошенко, таке рішення коаліція повинна прийняти до 12 квітня. "Я дуже хотіла б, щоб до Дня космонавтики були оголошені дострокові вибори мера Києва, і думаю, що так воно й буде", - впевнено заявив прем'єр-міністр.
Інтрига навколо того, чи підтримає Віктор Ющенко подання Кабінету міністрів, проіснувала лише кілька годин. Крапку в цьому питанні поставив глава секретаріату президента Віктор Балога, розмістивши офіційну заяву на сайті президента. "Пропозиція уряду звільнити Черновецького з посади голови КМДА за правовими мотивами безпідставна і тому неприйнятна, - заявив Віктора Балога. - Звичайно, багатьом не терпиться відправити столичного градоначальника за 101-й кілометр. Але для цього варто керуватися винятково законом, а не політичною доцільністю".
Реакція глави Київської міськдержадміністрації Леоніда Черновецького не змусила себе довго чекати. "Повне ігнорування основного закону та інших законодавчих актів з боку Кабінету міністрів показує абсолютну правову та управлінську безграмотність деяких його членів, - заявив Черновецький на негайно скликаному брифінгу. - Надумані результати "роботи" комісії я розцінюю як спробу тиску на президента, мера Києва та всіх киян з метою ухвалення неконституційного рішення, що нехтує правами кожного". При цьому, дорікнувши Юлію Тимошенко в порушенні закону, Черновецький вирішив діяти тими ж методами. "Від імені всіх киян я маю намір звернутися до президента як гаранта Конституції із проханням відправити уряд у відставку", - повідомив Леонід Черновецький.
Жоден з опитаних народних депутатів не зважився стверджувати, що Верховна рада до 12 квітня зможе визначити дату позачергових виборів у Києві. "Сьогодні говорити про терміни складно і з політичної, і з юридичної точки зору", - сказав глава парламентського комітету з питань державного будівництва Олександр Омельченко ("Наша Україна-Народна самооборона"). "Думаю, що разом з поданням про перевибори Кабмін направив нам документ, який дасть підстави прийняти питання (про призначення перевиборів)", - ухильно заявив народний депутат Олег Зарубинський (блок Литвина).
Нагадаємо, про те, що Рада немає ніяких юридичних підстав для призначення перевиборів у Києві, представники фракції НУНС вже заявляли. Немає їх і зараз. Про відсутність кримінальних справ відносно Леоніда Черновецького на засіданні уряду заявив перший заступник генпрокурора Сергій Винокуров.
На захист київського мера в парламенті виступили тільки народні депутати від Партії регіонів (ПР). "Ніяких економічних підстав для відставки мера нема, - заявила Інна Богословська. - Це суто політична атака, яку Партія регіонів ні за яких умов підтримувати не буде". "Кабмін взагалі не має повноважень розглядати подібні ініціативи", - вважає народний депутат Олександр Лавринович.
Втім, однозначно виключати можливість перевиборів у Партії регіонів все-таки не стали. Глава київської міської партійної організації ПР, народний депутат Василь Горбаль ввечері заявив, що у випадку оголошення дострокових виборів ПР висуне свого кандидата в мери.
"У Кабміну не залишилося інших правових можливостей вплинути на ситуацію в Києві"
Перший заступник міністра юстиції Євген Корнійчук погодився розповісти спеціальному кореспондентові про юридичні підстави, які лежать в основі подання Кабміну про відставку голови Київської міськдержадміністрації (КМДА) Леоніда Черновецького, але тільки як народний депутат фракції БЮТ.
- Чому ви погодилися коментувати ситуацію з можливою відставкою глави КМДА як депутат? У вас із міністром юстиції розходяться погляди в цьому питанні?
- Я не знаю причину, з яких міністр утримався від голосування на засіданні уряду, тому як його перший заступник говорити не буду. Але я все ще залишаюся народним депутатом. У міністерство я був призначений від політичної сили (БЮТ), у якої є своя позиція, і я готовий її підтримати.
- Ви, як юрист, вважаєте, що подання Кабміну було юридично обґрунтованим?
- У ст. 9 закону "Про місцеві державні адміністрації" говориться, що повноваження глав місцевих держадміністрацій припиняються президентом, зокрема, за порушення ними Конституції або законів України. Тому в цьому випадку на підставі цього закону Кабінет міністрів зовсім правомірно звернувся до президента із проханням зняти Черновецького з посади голови держадміністрації Києва за численні порушення законодавства.
- Хіба ця вимога не суперечить закону "Про столицю"?
- У ньому нічого не сказано про порядок звільнення голови столичної адміністрації, тому спеціальним законом у цьому випадку є закон "Про місцеві держадміністрації".
- Як, відповідно до закону, повинен діяти президент?
- На мій погляд, він повинен уважно розглянути звернення Кабінету міністрів, впевнитися в правдивості фактів, викладених у ньому, і після цього прийняти рішення. Крім того, відповідно до закону про імперативний мандат, депутати, виключені зі списків БЮТ ще навесні минулого року, повинні бути виключені з Київської міськради. Думаю, у випадку, якщо президент вивчить факти, викладені в зверненні Кабінету міністрів, і прийме правильне рішення, Черновецький, у якого тоді не буде більшості в Київраді, припинить бути не тільки головою адміністрації, але й главою ради.
- І все-таки, звернення Кабміну було юридичним чи політичним?
- Численні звернення уряду до Генеральної прокуратури із проханням розслідувати дії київського міського голови, на жаль, залишаються без відповіді - прокуратура не діє. Тому в Кабінету міністрів не залишилося інших правових можливостей вплинути на ситуацію в Києві, крім як звернути на неї увагу президента, що у рамках закону "Про місцеві державні адміністрації" вправі прийняти відповідне рішення.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас