Кабмін ознайомиться з результатами перевірки діяльності КМДА — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кабмін ознайомиться з результатами перевірки діяльності КМДА

Казна та Політика
260
Сьогодні уряд має намір заслухати звіт робочої групи Кабінету міністрів про результати перевірки діяльності Київської міськдержадміністрації (КМДА).
У звіті, частина якого виявилася в розпорядженні, перераховані факти порушень чиновників КМДА в сфері земельних відносин, проведенні закупівель за державний рахунок, а також наведені приклади необґрунтованого завищення заробітної плати співробітників міськадміністрації. Учора ввечері мер Києва, голова КМДА Леонід Черновецький заявив про відмову від участі в засіданні Кабміну.
Учора в розпорядженні Комерсант-України виявилася копія службового листа начальника департаменту державної служби з боротьби з економічною злочинністю (ДДСБЕЗ) МВС Леоніда Скалозуба, у якому він інформує голову робочої групи Кабінету міністрів щодо аналізу ефективності діяльності КМДА, заступника міністра економіки Сергія Романюка про попередні результати перевірки київських органів влади.
Наприкінці січня 2008 року колишній мер Києва, нині народний депутат фракції НУНС, Олександр Омельченко звернувся до прем'єр-міністра Юлії Тимошенко із проханням "у порядку здійснення контролю за діяльністю КМДА провести аналіз її діяльності та заслухати на засіданні Кабінету міністрів звіт голови КМДА". 7 лютого 2008 року прем'єр доручила створити робочу групу, метою якої є "аналіз ефективності роботи держадміністрації з виконання актів законодавства та вирішення актуальних проблем розвитку Києва...".
У листі Леоніда Скалозуба говориться, що серед іншого під час перевірки КМДА міліція досліджувала законність виділення і надання в оренду земельних ділянок, відчуження нерухомого майна, дотримання порядку проведення тендерних закупівель за державні кошти, а також нарахування та одержання співробітниками КМДА заробітної плати.
"Тільки в сфері земельних відносин з початку року виявлено 36 злочинів", - пише Леонід Скалозуб. Так, під час перевірки було встановлено, що деякі посадові особи головного управління земельних ресурсів КМДА без проведення обов'язкової експертизи Держагентством земельних ресурсів передали на розгляд Київради проекти відведення земельних ділянок ВАТ "Київрибгосп", ТОВ "Галерна затока", ТОВ "Архітектурно-будівельний альянс" загальною площею 200 га. У результаті ці ділянки, розташовані в зонах газопроводів, прибережній захисній смузі Дніпра і скверах міста, були незаконно відчужені.
Співробітники МВС задокументували також факти "змови" чиновників КМДА і членів громадської організації "Кооператив індивідуальних забудовників 'Радосинь'", які на основі документів, завірених підробленими підписами, одержали в розпорядження в Деснянському районі Києва земельну ділянку площею 9 га. За даним фактом порушено дві кримінальні справи за ч. 4 ст. 190 КК ("шахрайство, скоєне в особливо великих розмірах або організоване групою людей"), що припускає покарання у вигляді позбавлення волі терміном до 12 років з конфіскацією майна.
За фактом незаконної приватизації комунального майна (об'єкта культурної спадщини) порушена кримінальна справа, фігурантами якої є посадові особи головного управління комунальної власності КМДА. Начальник ДДСБЕЗ пише, що ці чиновники всупереч закону "Про тимчасову заборону приватизації пам'яток культурної спадщини" уклали із ЗАТ "Торговий дім 'Мрія'" договір купівлі-продажу і приватизували нежилі приміщення на вулиці Хрещатик, 29/1 загальною площею 1316,5 кв. м і вартістю понад 14 млн грн.
За інформацією ДДСБЕЗ, згадані посадові особи причетні також до відчуження нерухомості на вулиці Хрещатик, 44, Богдана Хмельницького, 53а, Михайлівській, 17/2, Малій Житомирській, 9, Володимирській, 42 і Нижній Вал, 9.
Міліція розслідує і дві кримінальні справи за фактом заволодіння шахрайським шляхом ТОВ "Реєстр-інформ", директором якого, за даними слідства, є "депутат Голосіївської райради фракції блоку Леоніда Черновецького О. Михайлівський", акціями підприємств, що входять до складу холдингової компанії "Київміськбуд", відзначає Леонід Скалозуб.
Крім того, ДДСБЕЗ проводить перевірку за фактом порушення встановленого порядку проведення тендерних процедур посадовими особами головного управління охорони здоров’я і медичного забезпечення КМДА. За інформацією міліції, КМДА закупила 30 автомобілів швидкої допомоги на суму близько 10 млн грн у компанії "Анід-пак", що, як гадають у ДДСБЕЗ, "має ознаки фіктивності". За попередніми даними, сума збитків від цієї угоди становить 5,7 млн грн.
У листі вказується, що міліція встановила факт перевищення своїх службових повноважень і безпосередньо мером Києва Леонідом Черновецьким: "Голова КМДА Черновецький Л. М. без рішення Київради про виділення земельної ділянки площею 12,24 га і зміни її цільового призначення видав розпорядження #1852 від 28 грудня 2006 року, що дозволило проводити житлове будівництво на території Київського національного університету будівництва та архітектури на вулиці Освіти, 3а". У Головне контрольно-ревізійне управління направлений лист щодо проведення позапланової перевірки "щодо питання безпідставного нарахування і виплати надбавок за високі досягнення співробітникам Київської міської і районної адміністрацій", установлених на підставі розпоряджень, виданих Леонідом Черновецьким.
Кореспондентові Леонід Скалозуб розповів, що перевірка КМДА ускладнювалася тим, що практично ніякі запитувані документи не надавалися: "Вони посилалися на те, що КМДА - виконавчий орган Київради, у діяльність якого Кабмін втручатися не може. Тому всі звіти ми побудували на основі наших власних перевірок, проведених до і під час діяльності робочої групи". При цьому начальник ДДСБЕЗ відзначив, що сумнівається в тому, що були встановлені всі порушення. "Є ціла низка документів, які ми так і не змогли одержати, багато матеріалів, які ще в роботі, але я вважаю, що по кожній порушеній справі судова перспектива дуже реальна", - заявив він.
Сьогодні уряд планує заслухати звіт робочої групи на своєму засіданні. Втім, ще вчора Леонід Черновецький направив Юлії Тимошенко лист, у якому повідомив, що в засіданні Кабінету міністрів брати участь не має наміру. "Я, як київський міський голова, не буду брати участі в роботі так званої 'слідчої комісії Кабміну' та у засіданні, присвяченому цій тематиці, - заявив він. - Я буду звітувати перед президентом, що за буквою і духом Конституції і законами наділений необхідним рівнем легітимності, а також перед київською громадськістю, що наділила мене владними повноваженнями".
Начальник прес-служби КМДА Олександр Івахнюк повідомив, що по кожному з пунктів, згаданих у звіті ДДСБЕЗ, "уже готується коментар". Частина з них, за його словами, буде оприлюднена вже сьогодні.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас