Точка зору: Інфляція в Україні в 2008 р. може скласти понад 15% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Точка зору: Інфляція в Україні в 2008 р. може скласти понад 15%

Казна та Політика
488
Інфляція в Україні в 2008 році може скласти 15,1%, хоча уряд усе ще дотримується прогнозу на рівні до 10%, вважають експерти Альфа-Банку (Київ).
"Імовірність ревальвації гривні в найближчому майбутньому залишається високою внаслідок зростання інфляції в лютому. Ми підвищуємо наш прогноз інфляції на 2008 рік до 15,1% (з 12,9%) на тлі дефіциту продтоварів та очікуваного збільшення тарифів на комунальні і транспортні послуги в другій половині 2008 року", - відзначається в аналітичному огляді Альфа-Банку, текстом якого володіє агентство "Інтерфакс-Україна".
Відповідно до огляду, зростанню інфляції сприяють збільшення доходів населення та неврожай минулого року.
"Основною причиною збільшення цін є перевищення попиту на товари над їхньою пропозицією. Зростання доходів населення на тлі недавнього додаткового припливу грошових ресурсів у населення сприяє підтримці високого попиту на споживчі товари", - відзначається в огляді.
За оцінкою експертів банку, спроби уряду взяти інфляцію під контроль усе ще не роблять значного ефекту.
"Уряд зберігає свій річний прогноз на колишньому рівні - 9,6%. Подібна незмінність прогнозу в сформованих економічних умовах може означати або перегляд очікуваного рівня інфляції убік збільшення в найближчому майбутньому, або підтвердження очікуваної ревальвації гривні", - підкреслюється в огляді.
Як повідомлялося, інфляція в Україні в лютому 2008 року сповільнилася до 2,7% у порівнянні з 2,9% у січні. За підсумками січня-лютого інфляція склала 5,7%.
У Мінфіні України очікують, що темпи інфляції продовжать зниження в березні завдяки стерилізаційним заходам, які здійснюють Міністерство фінансів і Національний банк України (НБУ). Крім того, у Мінфіні допускають сезонну дефляцію.
Відповідно до попередніх оцінок НБУ, за відсутності змін у держбюджет-2008 інфляція може скласти 14,8%.
Інфляція в Україні в 2007 році виросла до 16,6%, що стало найвищим показником з 2000 року, коли вона становила 25,8%.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас