Міністр комерції Китаю вважає зниження темпів зростання експорту КНР тимчасовим явищем — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Міністр комерції Китаю вважає зниження темпів зростання експорту КНР тимчасовим явищем

Казна та Політика
78
У лютому 2008 року в зовнішній торгівлі Китаю відзначене деяке зниження темпів збільшення експорту і підвищення темпів збільшення імпорту, однак, це - тимчасове явище, вважає міністр комерції Китаю Чень Демін.
За його словами, "це тимчасове явище, що пояснюється тим, що в лютому в Китаї проходило Свято весни (неробочий новорічний тиждень), у цілому ж тенденція до випереджальних темпів експорту збережеться".
Чень Демін у середу зустрівся з журналістами в рамках сесії Всекитайських зборів народних представників (ВСНП, вищий орган державної влади Китаю), що проходила в Пекіні.
Одночасно, відзначив він, на китайський експорт вплинуло "скорочення споживчого попиту в США", а також зростання обмінного курсу національної китайської валюти - юаню - відносно долара США - з початку реформи обмінного курсу юань піднявся в ціні на 16,5%.
Він відзначив, що з перерахованих вище причин експорт у США за два місяці 2008 року виріс тільки на 0,4%, у ЄС - на 1%.
Крім того, у перші два місяці року Китай у значній мірі збільшив імпорт нафти та нафтопродуктів, залізної руди, соєвих бобів.
Тим часом, Чень Демін відмовився відповідати на запитання про те, до якого рівня буде рости курс юаню до долара США, але визнав, що швидке підвищення курсу впливає на китайський експорт. "Низка китайський компаній не зважуються укладати довгострокові, дорогі зовнішньоторговельні контракти", - заявив він.
За його словами, Мінкомерції і кілька інших китайських відомств "за сприяння китайського центробанку будуть вивчати дане питання і вживати заходів до скорочення впливу обмінного курсу на зовнішню торгівлю".
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас