Ющенко закликав уряд переглянути показник річної інфляції — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ющенко закликав уряд переглянути показник річної інфляції

Казна та Політика
257
Президент України Віктор Ющенко закликав уряд переглянути показник річної інфляції в бюджеті-2008.
На думку глави держави, ситуація, що склалася за два перші місяці цього року, вимагає негайного втручання.
"Я наполягаю, щоб уряд разом із НБУ ще раз переглянув ту ситуацію, що склалася на внутрішньому ринку, ще раз більш серйозно підійшов до формування антикризових кроків, які вимагають не тільки загальної декларації", - передає прес-служба Президента.
На думку глави держави, показник річної інфляції, закладений у бюджеті-2008, мабуть, вимагає перегляду з урахуванням того, що вже через два місяці 2008 року ця цифра складе близько 5,7%. Глава держави нагадав, що нинішня інфляційна ситуація в Україні пов'язана з декількома факторами.
Серед них - значне збільшення в 2007 році цін виробників, істотне подорожчання продовольчого ринку та адміністративне втручання уряду в діяльність зернового ринку, збільшення цін на енергоресурси та неурегульована ситуація на газовому ринку. "Ми, вступаючи в 2008 рік, мали досить складну обтяжену ситуацію щодо інфляційних процесів", - сказав Ющенко, нагадавши, що збільшення цін на продовольчі товари за два місяці цього року склало 8,3%.
У той же час під час економічного саміту в Лондоні заступник міністра економіки України Анатолій Максюта заявив про те, що Кабінет міністрів України допускає можливість перегляду інфляційного прогнозу на поточний рік.
Він відзначив, що це може відбутися лише після визначення березневої інфляції. А зараз, за словами А.Максюти, незважаючи на високі темпи зростання споживчих цін: у січні інфляція - 2,9%, у лютому - 2,7%, уряд дотримується офіційно закладеного в бюджет-2008 прогнозу інфляції - 9,6% відсотка за підсумками року.
Нагадаємо, 13 лютого на засіданні уряду прем'єр-міністр Юлія Тимошенко заявила, Кабінет міністрів у стані втримати інфляцію в 2008 р. у межах 10%. " 9,6% - 9,8% стане потужним сигналом того, що ситуація в економіці стабілізувалася", - відзначила вона.
Тимошенко підкреслила, що Кабмін в 2008 р. ставить завдання майже вдвічі скоротити динаміку зростання інфляції в порівнянні з попереднім роком, коли інфляція досягла 16,6%. Вона додала, що для цього необхідна злагоджена робота уряду та інших гілок влади, а також координація дій Кабміну і Національного банку.
Раніше Держкомстат повідомив, що збільшення споживчих цін в Україні в січні 2008 р. склало 2,9%. При цьому, за даними статистичного відомства, найбільше (на 17,7%) подорожчали овочі, у тому числі картопля виросла в ціні на 11,7%. На 6,6-5,1% підвищилися ціни на яйця, фрукти та олію. На 3,8-1,8% стали дорожче м'ясо і м'ясопродукти, хліб і хлібопродукти, сири, риба, молоко, цукор. Квартплата подорожчала на 2,8%, транспортні послуги - на 3,7%.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас