Націнка за поведінку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Націнка за поведінку

Енергетика
443
"Газпром", "Казмунайгаз", "Узбекнафтогаз" і "Туркменгаз" вчора офіційно заявили про перехід на європейські ціни при закупівлі газу в країнах Середньої Азії в 2009 році.
Формули ціни ще нема, тому говорити про погоджені параметри рано. Однак представники Туркменії мають намір підвищити закупівельні ціни з $130-150 за тисячу кубометрів в 2008 році до $250-270 в 2009 році. Експерти відзначають, що заява зроблена напередодні чергового раунду переговорів з Україною та означає, що Києву більше ніде взяти дешевий газ.
В центральному офісі російського "Газпрому" глава компанії Олексій Міллер вперше обговорював закупівельні ціни на газ одночасно із трьома колегами із Середньої Азії - президентом НК "Казмунайгаз" Узакбаєм Карабаліним, головою правління НХК "Узбекнафтогаз" Нурмухаммадом Ахмєдовим і головою ГК "Туркменгаз" Ягшігельди Какаєвим.
Дотепер всі переговори щодо зміни цін на газ вважалися комерційною таємницею - вони проводилися в умовах підвищеної таємності в рамках двосторонніх зустрічей. Але в цьому випадку підсумки були оголошені негайно та урочисто. "Виходячи з інтересів національних економік, з огляду на міжнародні зобов'язання із забезпечення надійних і безперебійних поставок енергоносіїв, з 2009 року продаж природного газу країнами Середньої Азії буде здійснюватися за європейськими цінами", - сказано в прес-релізі "Газпрому".
Протягом останніх трьох років всі середньоазіатські країни проявляли зацікавленість "у встановленні справедливої ціни на газ" - про це неодноразово заявляли президенти Туркменії, Казахстану та Узбекистану.
Як пояснило джерело в уряді Казахстану, вчорашня заява глав компаній була результатом домовленостей на вищому рівні про перехід на європейську формулу ціни з одночасною відмовою від посередників. За словами іншого джерела в дипломатичних колах, те ж питання обговорювалося під час останньої телефонної розмови президента Росії Володимира Путіна і його туркменського колеги Гурбангули Бердимухаммєдова.
В результаті, пояснив перший співрозмовник, "Казмунайгаз" буде продавати газ на експорт прямо "Газпромекспорту", а їх СП "Казросгаз" збереже за собою лише функцію переробки газу на Оренбурзькому ГПЗ. Прес-секретар "Казмунайгазу" Ілля Пустогачов вчора повідомив, що не володіє інформацією із цього приводу. В "Газпромі" від коментарів відмовилися.
Яка ціна для Середньої Азії буде погоджена, поки незрозуміло.
Представник "Казмунайгазу" повідомив, що ще не вироблено навіть формулу ціни і конкретні суми сторони обговорять пізніше в рамках двосторонніх зустрічей. Джерело у "Газпромі", близьке до переговорів, підтвердило, що вчора "точні суми не називалися". Однак топ-менеджер "Туркменгазу" у розмові згадав, що компанія вважає справедливою ціну $250-270 за тисячу кубометрів. Це на 185% вище від чинних цін ($130 - в I півріччі, $150 - в II). В "Газпромі" коментувати можливість настільки різкого збільшення ціни відмовилися.
Але два джерела в російській монополії повідомили, що "не бачать у цьому нічого незвичайного" виходячи з можливої ціни $320 за тисячу кубометрів для України - зараз за такою ціною ми закуповуємо російський газ. "Нам давно говорили середньоазіатські колеги, що ми субсидіюємо економіку України за їх рахунок. Я припускаю, що наступного року ціни на газ можуть зрости", - пояснив один зі співрозмовників в "Газпромі".
Втім, інший менеджер російської монополії відзначає, що навряд чи "Газпром" піде на настільки значні поступки Туркменії. "Їх пропозиції щодо контрактів ні за якістю, ні за ризиками не відповідають контрактам на російський газ, - пояснив співрозмовник. - Приміром, Узбекистан взимку газ не поставляє взагалі, а Казахстан імпортує 4,5 млрд кубометрів з Росії при експорті 7-8 млрд".
Консолідована заява пролунала перед початком нового раунду переговорів України про газові поставки в 2008 році. Сьогодні в "Газпромі" буде перебувати делегація на чолі з керівником НАК "Нафтогаз України" Олегом Дубиною. Мета зустрічі - погодити участь посередників при поставках газу в Україну замість RosUkrEnergo (RUE; 50% належить "Газпрому", 45% - підприємцеві Дмитру Фірташу і 5% - Івану Фурсіну) і "УкрГаз-Енерго" (RUE і "Нафтогаз" володіють по 50%) при збереженні цін на газ цього року на рівні $179,5 за тисячу кубометрів. У випадку виключення посередників зі схеми "Газпром" обіцяє підняти ціну до $321 за тисячу кубометрів.
За розрахунками директора East European Gas Analysis Михайла Корчемкіна, при підвищенні закупівельних цін до $250-270 за тисячу кубометрів на кордоні Туркменії та Узбекистану і продажу газу Україні по $321 за тисячу кубометрів "Газпром" одержить від поставок прибуток усього $2-3 на тисячу кубометрів. У цих умовах, вважає експерт, Україна "обов'язково підвищить тарифи на транзит в 1,5-2 рази, на зберігання в ПСГ - в 10-20 разів" і створить максимум перешкод для реалізації проекту газопроводу South Stream, що повинен пройти в її економічній зоні.
Однак погоджуючись закуповувати газ у Туркменії, Узбекистану і Казахстану за ринковими цінами, "Газпром" серйозно підсилює свої позиції в Середній Азії: партнери монополії просто втрачають стимул для пошуку альтернативних партнерів.
Це не тільки закриє для України можливість домовитися з постачальниками в обхід "Газпрому", але й серйозно ускладнить реалізацію конкуруючих з South Stream проектів, а також зменшить шанси Європи і США почати працювати із країнами Середньої Азії за прямими контрактами.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас