Нафтовий пояс Венесуели знову відкритий для приватних компаній — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нафтовий пояс Венесуели знову відкритий для приватних компаній

Енергетика
132
Іноземні нафтові компанії знову готові позначити свою присутність у Венесуелі, незважаючи на те, що ще й року не минуло з тих пір, як президент цієї країни Уго Чавес взяв під контроль держави великі нафтові родовища в так званому поясі Оріноко.
Як пише Financial Times, хоча американські групи ExxonMobil (XOM) і ConocoPhillips (COP) і відмовилися прийняти компенсацію, запропоновану Чавесом, зволівши відстоювати свої інтереси в суді, французька Total (TOT), норвезька Statoil-Hydro (STO) і італійська Eni (E) підписали потенційно значні нові угоди. Приміром, контракт, підписаний Eni на розробку ділянки в поясі Оріноко, може коштувати більше $4 млрд., а в недалекому майбутньому таких контрактів може бути більше.
За словами глави латиноамериканського відділу консалтингової фірми PFC Energy Роджера Тіссо, “у Венесуели дуже багато нафти. І якщо для компанії з'являється можливість попрацювати на цьому ринку, і одержати якийсь прибуток, то жадібність завжди перемагає”. А величезні запаси нафти у Венесуелі - за деякими оцінками, найбільші у світі, з 300 млрд. барелів резервів - здаються занадто гарною можливістю, щоб її пропустити, незважаючи на грубу тактику венесуельського президента. А в умовах, коли ціна на нафту постійно росте, і не думає падати, компанії можуть погодитися грати і за такими правилами.
Тим більше що венесуельській державній нафтовидобувній компанії PDVSA навряд чи вдасться самій досягти своєї амбіційної мети - подвоїти до 2012 року видобуток нафти з нинішніх 3 млн. до 6 млн. барелів на день. Крім того, розробка запасів важкої нафти в Оріноко вимагає комплексного процесу очищення, і багато міжнародних компаній мають відповідні технології, знання та досвід, якого у венесуельських компаній немає.
Угоди з Total, StatoilHydro та Eni також вказують на те, що уряду Венесуели необхідно якомога більше учасників, щоб максимально використати потенціал пояса Оріноко. Особливо допомога ззовні необхідна Уго Чавесу, якщо він насправді хоче знизити залежність своєї країни від нафтового ринку Сполучених Штатів.
До того ж, на думку аналітика з американської консалтингової фірми Eurasia Group Патрика Естеруеласа, дані контракти вказують на бажання PDVSA довести свою готовність співробітничати із приватними компаніям, що може поліпшити її імідж у справі з Exxon у Британському верховному суді.
Але, у той же час, Естеруелас вказує на те, що жодна з європейських компаній ще не зробила істотних нових інвестицій у поясі Оріноко, а лише виконала оцінку резервів, що не вимагає істотних витрат. Можливо, вони сподіваються “застовбити місце” до того, як Уго Чавес змушений буде зробити послаблення для приватних інвестицій.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас