Колишні "золотовалютні резерви" ЦБ Росії складуть нинішні півтрильйона доларів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Колишні "золотовалютні резерви" ЦБ Росії складуть нинішні півтрильйона доларів

Казна та Політика
321
Січнево-лютневий відтік капіталу не вплинув на зростання міжнародних резервів (справжнє визначення колишніх "золотовалютних резервів") Центрального Банку Росії. Уже зараз, станом на 1 березня вони склали 490,7 млрд доларів. За прогнозами, межа півтрильйона буде взята уже у квітні.
Поки ні курсові коливання, ні зміни в активах двох суверенних фондів, кошти яких ураховуються в резервах, не змінюють динаміки обсягу його коштів.
У п'ятницю Банк Росії опублікував чергові дані про стан міжнародних резервів РФ. ЦБ, що раніше користувався терміном "золотовалютні резерви" (ЗВР), відмовився від його використання, при цьому колишні ЗВР, зараз міжнародні резерви, як указується в документах ЦБ, є активами не тільки незалежного від уряду Банку Росії, але й уряду. У такий спосіб ЦБ вказує, що в їхньому складі перебувають й активи резервного фонду та фонду майбутніх поколінь - спадкоємців стабфонду з 1 лютого 2008 року.
Незважаючи на зниження темпів зростання міжнародних резервів, що очікувалося аналітиками, з 1 лютого по 1 березня, як свідчать дані ЦБ, вони росли навіть швидше, ніж у січні. Зростання склало 7,5 млрд доларів проти 6,8 млрд доларів місяцем раніше, при тому що відтік капіталу в січні 2008 року з Росії лише підсилювався. За офіційними оцінками, відтік у січні склав близько 9 млрд доларів, за оцінками Центру розвитку, у січні-лютому він склав уже 28 млрд доларів. Проте міжнародні резерви впевнено взяли рубіж 490 млрд доларів. Очевидно, що при збереженні тенденції резерви подолають позначку півтрильйона доларів наприкінці березня-квітня 2008 року.
Приріст резервів забезпечується лише ціною на нафту, що частково зростає, і надходженнями у фонди-спадкоємці стабфонду. Мінфін минулого тижня опублікував дані про стан їхніх активів у доларовій оцінці. Резервний фонд виріс на 1 березня на 2,6 млрд доларів, склавши 127,8 млрд доларів. Фонд національного добробуту збільшився на 220 млн доларів, досягши розміру 32,2 млрд доларів. При цьому в структурі активів резервного фонду активи в валюті, що зміцнювалась в лютому, - євро та фунтах - становили на лютий 38,5 млрд євро і 6,4 млрд фунтів стерлінгів, фонду національного добробуту -9,7 млрд євро та 1,6 млрд фунтів стерлінгів. Через курсові переоцінки в рублях збільшення активів фондів було менш значним. Поза фондами збільшення міжнародних резервів, таким чином, склало 4,7 млрд доларів. Відзначимо, напередодні публікації цифр директор департаменту держфінактивів Мінфіну Петро Казакевич визнав певні втрати від розміщення коштів фондів "по окремих паперах" (чиновник коментував насамперед розміщення міжнародних резервів у боргові зобов'язання американських іпотечних корпорацій Fannie Mae і Freddie Mac), але пояснив, що ці втрати вже закриті
За матеріалами:
Взгляд
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас