Нацдепозитарій судиться з ДКЦПФР — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нацдепозитарій судиться з ДКЦПФР

Фондовий ринок
254
Національний депозитарій України звернувся в Адміністративний суд м. Києва з вимогою зобов'язати Державну комісію цінних паперів і фондового ринку видати НДУ ліцензію на ведення розрахунково-клірингової діяльності. Перше засідання суду призначене на травень 2008 р.
Створення центрального депозитарію шляхом об'єднання НДУ і Міжрегіонального фондового союзу (МФС) так і не стало реальністю. Тому НДУ вирішив отримати статус центрального депозитарію без участі МФС. Для цього 14 листопада 2007 р. він подав у ДКЦПФР документи для одержання ліцензії на здійснення розрахунково-клірингової діяльності. Відповідно до законодавства, термін розгляду документів становить 30 днів, і до 14 грудня НДУ повинен був одержати ліцензію або мотивовану відмову в її видачі. Але ні того, ні іншого він не одержав.
ДКЦПФР відповіла, що у видачі ліцензії НДУ відмовлено 21 лютого 2008 р. у зв'язку з некомплектністю пакета документів, поданого для одержання ліцензії. Нацдепозитарій запевняє, що представив всі документи і тому вирішив шукати правду в суді. "У нас було дві претензії. Перша - остаточна реєстрація випуску акцій, друга - створення резервного фонду, і це головне.
Справа в тому, що була скасована постанова Кабміну про емісію акцій НДУ, але ДКЦПФР прийняла положення, відповідно до якого допускається видача ліцензії, якщо випуск акцій був скасований не з вини емітента, тому це питання знято. По другій претензії є два шляхи - проведення угоди DVP (поставка проти платежу) або резервний фонд. Якщо його нема, виникає проблема: цінні папери загубляться, і хто буде нести відповідальність? Якщо НДУ виконає цю вимогу, ми видамо йому ліцензію", - прокоментував позицію ДКЦПФР її член Сергій Бирюк.
Стурбованість НДУ також викликав намір Нацбанку, 19 банків, УМВБ і ПФТС створити "Всеукраїнський депозитарій цінних паперів". На думку голови правління НДУ Володимира Ульянова, створення цієї установи і відмова у видачі ліцензії пов'язані між собою: "Ми розробили програмний продукт, що дозволяє працювати з будь-якою біржею, зберігати та передавати копії реєстрів, що значно знижує можливість рейдерських атак на підприємства. До того ж ми створили центр сертифікації ключів, що дозволить організувати електронний документообіг".
Дії ДКЦПФР він назвав блокуванням роботи НДУ. За словами пана Ульянова, у держкомісії є люди, зацікавлені в збереженні існуючого укладу фондового ринку країни: "Родинні зв'язки людей із ДКЦПФР із МФС і ПФТС приводять до того, що останні 12 років в Україні немає біржової торгівлі. Тому що технології МФС для біржових операцій є технологіями для позабіржового ринку".
У МФС ці заяви називають голослівними. Незважаючи на те, що зараз тільки МФС виконує функцію розрахунково-клірингової установи, вони не проти одержання аналогічної ліцензії НДУ. "Я вважаю, що надання послуг депозитарію - не конкурентне середовище, тому доцільно і ринку, і державі об'єднувати зусилля зі створення центрального депозитарію, а не ділити функції. І створення ВДЦП знаходить розуміння й у чиновників, і в ринку. Економічного змісту для НДУ в одержанні ліцензії на розрахунково-клірингову діяльність нема", - упевнений Микола Швецов, голова правління МФС.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас