Казахстан не проти продати Україні більше газу, але без Росії не обійтись — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Казахстан не проти продати Україні більше газу, але без Росії не обійтись

Енергетика
169
Казахстан має потенціал і бажання збільшити поставки нафти та газу в Україну, заявив президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв на прес-конференції з Віктором Ющенком.
Назарбаєв нагадав, що Казахстан має величезні запаси нафти та газу і має можливість у майбутньому збільшити їхній видобуток. Він відзначив, що Казахстан хотів би поставляти в Україну більші обсяги енергоресурсів, але сьогодні існує проблема з їхнім транспортуванням.
Він нагадав, що сьогодні на територію України можна здійснювати поставки тільки через російські нафтопроводи. У той же час, Назарбаєв розповів, що зараз ведуться переговори з Росією про збільшення майже у два рази обсягів транспортування нафти на рік.
Таким чином, за словами Назарбаєва, з'явиться можливість збільшити поставки в Україну. "Що стосується російської компанії "Транснафта", то треба разом з Росією на трьох домовлятися щодо цього питання", - відзначив він.
У той же час, говорячи про проект Одеса-Броди, Назарбаєв підкреслив, що ще існує багато невирішених питань. "Питання Одеса-Броди залишається відкритим", - сказав він, вкотре підкресливши, що потрібно домовлятися з російською стороною.
У той же час, за словами президента Казахстану, існує й альтернативний варіант транспортування нафти через Баку. Він підкреслив, що в цьому напрямку Казахстан також веде роботу.
Зокрема, зараз відновлюється трубопровід від Баку в Чорне море і через цей термінал будуть здійснюватися поставки в Україну і Європу.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас