Зміцнення євро непокоїть ЄС — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Зміцнення євро непокоїть ЄС

Валюта
464
Міністри фінансів країн Європейського Союзу, які вчора зібралися в Брюсселі, висловили свою стурбованість із приводу посилення курсу євро на світових валютних ринках.
У центрі уваги саміту міністрів фінансів країн єврозони в Брюсселі виявилося рекордне зміцнення курсу євро, тому що воно вже сильно вдарило не тільки по фінансових організаціях але й по безпосередніх виробниках продукції, що йде на експорт. Але Європейський центробанк поки не має наміру опускати ставки по євро. Прем'єр-міністр Люксембургу Жан-Клод Юнкер, що головував на зустрічі, назвав ситуацію тривожною.
Експерти вважають, що виняткова рухливість і коливання обмінних курсів валют небажані для економічного зростання. В останньому кварталі минулого року темпи зростання економіки зони євро впали майже вдвічі, до позначки 2,2%. При цьому інфляція в зоні євро розганяється: у лютому вперше за час існування євро вона склала 3,2%. Курс євро тим часом побив абсолютний рекорд - $1,52.
Коли Європейський валютний союз тільки був створений на початку минулого століття, відразу ж почалася боротьба за сильний євро. І от це трапилося. А тепер США прекрасно себе почувають у ситуації слабкого долара - це дозволяє їм пручатися настанню економічної рецесії.
Європейські ж експортери виявилися під подвійним пресом. Сильний євро знижує привабливість їхніх товарів на світовому ринку. А економічний спад у США, на головному для Європи ринку, приведе до скорочення попиту.
При цьому знизити ставки для країн єврозони означає визнати, що й у їхніх країнах поступово починається рецесія. Банки Європи і так уже постраждали від впливу американської кризи. Втрати експорту ЄС спробує відшкодувати і поступово сподівається стабілізувати курс своєї валюти в світі.
За матеріалами:
Izvestia.info
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас