Центробанк Австралії бореться з інфляцією — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Центробанк Австралії бореться з інфляцією

Казна та Політика
183
Резервний банк Австралії (РБА) вирішив підвищити основну процентну ставку на 0,25 % до 7,25%, що є максимумом за 12 років.
Відповідно до супровідної заяви банку, ставка була підвищена з метою стримування та стимулювання зниження інфляції в середньостроковій перспективі. Рішення австралійського фінансового регулятора щодо стримання інфляції контрастують із діями центробанків США і ЄС, які знижують процентні ставки для пожвавлення своїх економік.
Правління РБА вирішило, що для зниження інфляції до рівня 2-3% буде потрібна подальша жорсткість грошово-кредитної політики. Очікується, що тиск на ціни в Австралії в короткостроковій перспективі збережеться і, імовірно, зросте до кінця 2008 р.
Одним з факторів інфляції стало те, що темпи збільшення внутрішнього попиту в Австралії протягом 2007 р. були помітно вищими, ніж темпи зростання виробничих потужностей. При цьому умови на австралійському ринку праці залишаються жорсткими. Крім того, продовжують надходити відомості про високий ступінь завантаження виробничих потужностей і нестачу кваліфікованої робочої сили.
Для зниження інфляції Резервний банк Австралії вважає за необхідне сповільнити темпи збільшення попиту в порівнянні з високими торішніми. Австралійські фінансові посередники вже скаржаться на подорожчання позикових коштів. Ускладнюються кредитні умови й для позичальників з більш високим кредитним ризиком.
Збільшення цін в Австралії веде до того, що знижується попит з боку домогосподарств, послаблюється ділова і споживча довіра, а зростання попиту домогосподарств на кредити останнім часом сповільнилося. У результаті підвищення процентної ставки та збільшення вартості позикових коштів, що не залежить від змін ставки, загальна жорсткість фінансових умов із середини 2008 р. буде для фінансової сфери Австралії буде досить відчутна.
Головний валютний стратег Commonwealth Bank of Australia Ричард Грейс вважає, що після рішення про підвищення процентної ставки перспективи австралійського долара трохи ослабли, і РБА трохи зменшив агресивний тон.
За його словами, у банку тимчасово змінюють свій прогноз по австралійській валюті з "бичачого" до "нейтрального з бичачим ухилом" (тобто зменшують імовірність подальшого зміцнення валюти). На думку експерта, після рішення про підвищення процентної ставки макроекономічна ситуація в Австралії не зміниться, і спред процентних ставок між США та Австралією як і раніше буде залучати інвесторів, які розраховують на високу прибутковість.
За словами пана Грейса, сировинні активи, що корелюють із австралійською валютою, торгуються в області рекордних максимумів. Експерт рекомендує відновлювати покупки AUD/USD на спадах нижче рівня 0,91. Зараз австралійський долар коштує 0,94 американських.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас