Податкова посилює тиск на приватників — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Податкова посилює тиск на приватників

Казна та Політика
1600
З початку поточного року по всій країні пройшли податкові перевірки приватних підприємців, що займаються торгівлею і працюють за спрощеною системою оподаткування. Результатом перевірок стали величезні штрафи, накладені органами податкової служби.
З пояснень Державної податкової адміністрації (ДПАУ) випливало, що нібито підприємства тривалий час декларували менший прибуток, ніж одержували насправді, і заборгували державі чималі суми.
Після перевірки ж виявилося, що виторгом податкова взялася вважати всю суму контрактів, а не тільки комісійний дохід. Найбільше постраждали від рейду податківців торгові доми відомих металургійних комбінатів, що перебувають у Запорізькій області. За відомостями "i", директори цих торгових домів звернулися до керівника Українського союзу промисловців і підприємців (УСПП) Анатолія Кінаха. Зокрема, в зверненні фігурує випадок, коли підприємства, що торгують продукцією провідних металургійних заводів і заробляють за рік 370 тис. грн., одержували штрафи в розмірі 23 млн. грн. Зі схожими проблемами зіткнулися й туристичні оператори, у суми контрактів яких входить оплата готелів, проїзду та інших витрат. УСПП одержав звернення із проханням розслідувати ситуацію в комісійній торгівлі від підприємців Київської, Харківської, Дніпропетровської, Закарпатської та інших областей. "Дії податкової адміністрації відносно підприємств, що займаються комісійною торгівлею, не мають пояснення в законодавстві, - заявив "i" народний депутат Анатолій Кінах. - Податкова викриває їх у тому, що їхній прибуток перевищив межу спрощеної системи на рівні 500 тис. грн. Але вони не перевищили - вони заробили свої комісійні в межах цієї суми".
Зараз в УСПП створена робоча група з вивчення даних випадків. Одержати коментар у голови ДПАУ Сергія Буряка із цього приводу "i" не вдалося. Однак раніше глава фіскального відомства не раз повідомляв про те, що ведуться перевірки суб'єктів малого бізнесу, підозрюваних у мінімізації податків, а також підприємств, що перебувають на єдиному податку, оборот яких перевищив 500 тис. грн.
На думку незалежного юридичного консультанта Олега Кравченка, у такий спосіб ДПАУ виконує доручення прем'єр-міністра Юлії Тимошенко про дворазове збільшення надходжень у бюджет.
"За підсумками січня ДПАУ збільшила надходження в бюджет тільки на 30%, і панові Буряку це не подобається", - пояснює юрист. За його словами, всі неправильно нараховані штрафи і податкові збори можуть бути оскаржені в суді, однак це тривала процедура. "Поки це триватиме, ДПАУ може рапортувати про прекрасні показники роботи", - говорить юрист, і відзначає, що найближчим часом можуть початися перевірки всіх підприємств, що займаються посередницькою діяльністю.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас