Бернанке просить пробачити борги — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Бернанке просить пробачити борги

750
Голова Федеральної резервної системи США Бен Бернанке пророкує погіршення ситуації з іпотечними кредитами та дефолти. Як рішення він пропонує прощати борги. Фондові ринки злякано знижуються, євро коштує в районі $1,52.
Виступ голови Федеральної резервної системи (ФРС) США Бена Бернанке на конференції Community Bankers' у вівторок в Орландо, виявився досить песимістичним. Обсяг дефолтів по іпотечних кредитах і позбавлень прав викупу по заставних може збільшитися, попередив він. Також Бернанке напророкував подальше зниження цін на будинки. "Ця ситуація вимагає рішучих дій", - визнав він.
Дій Бернанке чекає від державних і приватних компаній. "Заходи, спрямовані на скорочення кількості позбавлень прав викупу по заставних, яких можна уникнути, можуть допомогти не тільки позичальникам, що переживають важкі часи, але і їхньому оточенню в цілому, і, зрозуміло, всій економіці", - вважає він. Проблеми, з якими зіткнувся ринок житла, відрізняються від попередніх криз тим, що велика кількість домовласників взяли під забезпечення своєї нерухомості кредити на суму, більшу, ніж вартість цих будинків, пояснив Бернанке.
Фактично глава ФРС закликав компанії пробачити борги
"У цих умовах часткове списання суми кредитів може бути більш ефективним, для того щоб знизити неплатоспроможність і кількість позбавлень прав викупу по іпотечних заставних", - запропонував Бернанке.
Влада також може надати підтримку. Зокрема, потрібно надати більшу самостійність Федеральному управлінню з житлових питань, щоб воно могло визначати стандарти гарантування позик. На думку глави ФРС, це може допомогти зменшити число випадків позбавлення права викупу іпотечної заставної. Державні компанії, такі як Fannie Mae і Freddie Mac, повинні одержувати більше фінансування. "Це дозволить Fannie Mae і Freddie Mac істотно збільшити число нових іпотечних заставних", - сказав Бернанке.
Але ринок не повірив в ефективність методів, запропонованих ФРС. Фондові індекси після слів глави регулятора продемонстрували зниження
Ф'ючерси на американські індекси стали падати ще до цього - очевидно, не сподіваючись на підтримку з боку Бернанке. "До середини торговельної сесії біржові індекси Сполучених Штатів продемонстрували негативну динаміку. Винним знову став фінансовий сектор - після доповіді глави ФРС Бена Бернанке, що порадив збільшити обсяги іпотечних списань кредитним організаціям", - відзначає Кайрат Дуйсенбаєв з Finam.ru.
Похмурі настрої підкріпилися новинами з фінансового сектора
Американській компанії Citigroup Inc, що постраждала від іпотечної кризи, буде потрібно, щоб поправити справи, "набагато більше грошей", ніж уже вкладені в неї інвесторами з Абу-Дабі, Кувейту, а також саудівським принцом Альвалідом $7,5 млрд. Це повідомлення спростувало слова ще одного представника ФРС, Дональда Кона, який запевняв, що проблеми житлового сектора не загрожують банкам США. "Банківська система стикається з низкою труднощів, але її загальний стан як і раніше стабільний. У період фінансової кризи вона ввійшла зі значним капіталом і високими доходами", - відзначив віце-голова ФРС, виступаючи перед банківським комітетом Сенату США. Папери Citigroup під час торгів упали до 9-річного мінімуму.
Американські ринки після цих подій закрилися вкотре зниженням. DowJones втратив 0,37%, S&P - 0,34%, NYSE - 0,88%. З мінуса до кінця торгів удалося вибратися лише Nasdaq, підсумок - +0,07%. Долар США торгується в районі мінімуму до євро - $1,52.
Азіатські фондові індекси 5 березня знижуються четверту торговельну сесію поспіль. Індекс MSCI Asia Pacific, що враховує ситуацію на 14 ринках Азіатсько-Тихоокеанського регіону, опустився з початку торгів 5 березня на 0,8% - до 141,11 пункту.
Трохи відсторонено стоять зараз лише західноєвропейські ринки. Індекс найбільших підприємств Європи Dow Jones Stoxx 50 до 11:06 МСК 5 березня виріс на 27,22 пункту (0,75%) - до 3637,42 пункту слідом за підвищенням котирувань акцій фінансових компаній. Вони встигли прореагувати на новину про можливе надання додаткового капіталу американському страховикові облігацій Ambac Financial Group.
Російський ринок, за звичкою чуйно реагуючи на ситуацію в Америці, знову падає. На 12:02 МСК 5 березня індекс ММВБ знизився на 0,28 % до 1631,68 пунктів, індекс РТС - на 0,44% до 2010,07 пунктів у порівнянні із учорашнім закриттям.
Катерина Меремінська
За матеріалами:
Газета.Ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас