Запоріжжя подвоїло ціну землі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Запоріжжя подвоїло ціну землі

Нерухомість
265
Із сьогоднішнього дня в Запоріжжі базова вартість землі збільшена у два рази - з 97 грн. за 1 кв. м до 190 грн. 18 коп.
Відповідне рішення прийняла на черговій сесії в понеділок Запорізька міськрада. Мінімальна орендна плата на ділянки, які використовуються для комерційних цілей, виросте в три рази.
За словами заступника міського голови Запоріжжя Сергія Гладченка, "проект рішення розроблявся з урахуванням інтересів як дрібного, так і великого бізнесу. Для великих підприємств передбачений спеціальний знижуючий коефіцієнт, формально заснований на екологічних факторах".
У попередніх проектах рішення таке доповнення було відсутнє. У зв'язку із цим великі промислові підприємства міста (ВАТ "Запоріжсталь", ЗАТ "ЗАЗ" та інші) виступили проти підвищення вартості, тому що платити за оренду землі за новими розцінками вони були б не в змозі.
Наприклад, орендна плата "Запоріжсталі" може вирости з 6 млн. грн. до 54 млн. грн. на рік. За словами представників великих підприємств, збільшення орендної плати спричинило б зниження фонду заробітної плати їхніх співробітників. "Тому було вирішено не гнатися за швидким наповненням бюджету в такий спосіб.
Тим більше що 80% бюджету наповнюється за рахунок прибуткового податку. Ми дозволили підприємствам заощадити 16-17 млн. грн.", - прокоментував голова бюджетного комітету міськради Віктор Великий.
Міська влада стурбована тим, що місцеві підприємці не будуть поспішати перераховувати орендну плату. Після прийняття міськрадою рішення у даному питанні всім підприємцям-орендарям землі, а це близько 15 тис. чоловік, потрібно буде одержати довідки про нову її вартість і переукласти договори.
Довідки про перерахування одержали менше половини підприємців. Як розповіла заступник мера, начальник фінуправління Валентина Малиш, "оскільки влада не має права видавати довідки безкоштовно, то вона не може розіслати інформацію орендодавцям і поставити їх перед фактом. Так що доводиться чекати, поки вони самі звернуться в районні адміністрації. Проте на одних тільки довідках місто може додатково заробити 2 млн. грн.".
Оцінку землі проводило "ДIпромiсто". Його фахівці розробили коефіцієнти, що враховують місце розташування та вплив локальних факторів. При виведенні вартості землі враховувалися: інфраструктура, екологія, попит та інші фактори. Як розповів заступник директора "ДIпромiсто" Юрій Палеха, було проведено зонування території міста. У результаті виділилися 152 зони.
Останній раз базову вартість запорізької землі затверджували в 2002 р. Загальна вартість інфраструктурної облаштованості території Запоріжжя станом на 01.01.2007 р. становить 7,734 млрд. грн. Для порівняння: у Дніпропетровську 1 кв. м оцінюють в 250 грн., у Вінниці - 220 грн., Чернігові - 195 грн., у Києві - 385 грн.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас