"Укрнафтогаз" отримав погану оцінку з ведення — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Укрнафтогаз" отримав погану оцінку з ведення

Фондовий ринок
370
Учора Держкомісія цінних паперів і фондового ринку позбавила компанію "Укрнафтогаз", що входить у групу "Приват", ліцензії на ведення реєстрів.
У комісії говорять, що реєстратор заробляв на невірному трактуванні законів. У самій компанії ці обвинувачення спростовують, заявляючи про намір оскаржити рішення ДКЦПФР у суді. Втім, експерти вважають, що в комісії досить підстав, щоб домогтися остаточного відходу реєстратора з ринку.
Це вплине на перебіг низки голосних корпоративних конфліктів за участі групи "Приват", серед яких - боротьба за "Укртатнафту" та 17 обленерго.
Про вчорашнє рішення Держкомісії цінних паперів і фондового ринку (ДКЦПФР) позбавити компанію "Укрнафтогаз" ліцензії на надання фінансових послуг на ринку цінних паперів повідомив член комісії Сергій Бирюк. "Ця компанія намагається заробляти гроші на неправильному трактуванні законів, що завдає шкоди підприємствам, чиї реєстри "Укрнафтогаз" веде", - пояснив він.
"Фінансова компанія 'Укрнафтогаз'" була куплена компаніями, близькими до групи "Приват", в 2004 році. Серед її основних клієнтів - "Укрнафта" (більше 40% контролює група "Приват"), "Укргазвидобування" (входить у НАК "Нафтогаз України") і "Укртатнафта". Підставою для позбавлення "Укрнафтогазу" ліцензії стали скарги енергетичних компаній - "Центренерго", "Дніпрообленерго" (входять у НАК ЕКУ) і "Запоріжжяобленерго" (контролюється групою "Енергетичний стандарт" Костянтина Григоришина). "Укрнафтогаз" відмовився видати нам реєстр акціонерів, посилаючись на заборону суду.
При цьому повідомити назву суду, номер і дату рішення в компанії відмовилися, - говорить керівник групи корпоративного управління 'Запоріжжяобленерго' Аліна Бойко. - Ми звернулися ще раз, але нам сказали - зателефонуйте керівництву, а керівництво не бере трубку. Це називається 'пустити по колу'". Гендиректор "Центренерго" Сергій Попов розповів, що "Укрнафтогаз" спробував зірвати збори акціонерів компанії, відмовившись видати реєстр напередодні зборів. У прес-службі "Татнафти" заявили, що "Укрнафтогаз" навмисно не видавав реєстри акціонерів і здійснював інші протиправні дії, спрямовані на лобіювання інтересів свого основного акціонера - групи "Приват".
"Укрнафтогаз" не вперше позбавляють ліцензії. В 2005 році ДКЦПФР відібрала в компанії ліцензію на надання фінансових послуг на ринку цінних паперів за відмову видавати своїм клієнтам реєстри та розголошення інсайдерської інформації. І хоча компанія в судовому порядку домоглася відновлення ліцензії, скарги на її дії не припинилися.
Так, наприкінці минулого року російська "Татнафта" звинуватила "Укрнафтогаз" у рейдерстві і незаконному списанні 18,6% приналежних їй акцій на користь НАК "Нафтогаз України". У січні цього року на захист "Укрнафтогазу" виступив міністр палива та енергетики Юрій Продан. Він зажадав залишити за "Укрнафтогазом" право на ведення реєстрів найбільших енергокомпаній країни.
У самому "Укрнафтогазі" учора заявили, що категорично не згодні з обвинуваченнями енергокомпаній. "Нам суд заборонив віддавати реєстри, тому ми їх і не віддавали. Крім того, ми спростовуємо інформацію про позбавлення нашої компанії ліцензії. Якщо ж ця інформація підтвердиться, будемо оскаржувати це рішення в суді", - заявили в прес-службі компанії.
Партнер компанії "Лінія права" Андрій Доманський вважає, що, маючи таку кількість скарг, ДКЦПФР буде простіше відстояти свою позицію в суді. "Дійсно, чим більше судам нададуть конкретних прикладів порушення ліцензії, тим менше шансів у реєстратора повернути ліцензію. Якщо "Укрнафтогаз" не знайде неформальні важелі впливу на комісію, цього разу шансів відновити свої позиції на ринку в компанії нема", - погоджується юрист юридичної компанії "Пєсков і партнери" Геннадій Пєсков.
За словами керуючого партнера юрфірми Astapov Lawyers Андрія Астапова, позбавлення "Укрнафтогазу" ліцензії дозволить всім основним опонентам групи "Приват", чиї інтереси були зачеплені діями цієї компанії, домогтися перегляду невигідних рішень. За словами директора Міжнародного інституту приватизації, власності та інвестицій Олександра Рябченка, позбавлення ліцензії "Укрнафтогазу", зокрема, дає можливість "Татнафті" відновити контроль над "Укртатнафтою", а групі "Енергетичний стандарт" Костянтина Григоришина - знову домогтися права управляти обленерго, що належать компанії.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас