ПР-акція — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ПР-акція

338
В суботу в Сєвєродонецьку пройшов II Всеукраїнський з'їзд депутатів рад всіх рівнів. Всупереч побоюванням СБУ, ні різких заяв, ні сепаратистських закликів зі сцени Льодового палацу не пролунало.
Не піднімалося навіть питання про визнання російської мови другою державною. Втім, незважаючи на всі старання організаторів, ексцесів уникнути не вдалося - по дорозі назад до Луганського аеропорту забули журналістів.
Чекаючи дива
Підготовка II з'їзду депутатів всіх рівнів почалася кілька місяців тому. Його проведення планувалося на 23 лютого - так опозиційна Партія регіонів (ПР) думала привітати Віктора Ющенко із днем народження. Ще до з'їзду увагу до нього виявила Служба безпеки, що попереджала його організаторів про свою готовність реагувати на можливі антиконституційні заклики.
Як відомо, на I з'їзді депутатів всіх рівнів у Сєвєродонецьку який відбувся наприкінці 2004 року, звучали різкі заяви, які СБУ розцінила як заклики до сепаратизму. Тоді було порушено кілька карних справ, зокрема щодо народних депутатів від ПР Віктора Тихонова, Бориса Колесникова, а також покійного Євгена Кушнарьова. Згодом ці кримінальні справи були закриті.
Початок з'їзду було заплановано на 12.00. До призначеного часу перед Льодовим палацом у Сєвєродонецьку вишикувалося кілька десятків автобусів - на з'їзд приїхало понад 3,5 тис. делегатів. Крім того, для гостей, народних депутатів і преси були орендовані три чартерних рейси Київ-Луганськ. Дозвіл приземлитися у Сєвєродонецьку одержав лише один літак, на якому прибув лідер ПР Віктор Янукович.
Те, що господарем на з'їзді є "регіонали", впадало в око. Незважаючи на те що в числі делегатів були представники КПУ та ПСПУ, зала була оформлена у традиційні для ПР біло-блакитні кольори. Гасло "Регіони забирають у центру гроші та владу", розміщений по обидва боки сцени, делегати коментували так: "Та ні, ми ж мали на увазі зовсім інше".
Серед прибулих на з'їзд було більше 150 народних депутатів. "Зі святом!" - весело привітали вони один одного. Втім, так вважали далеко не всі. Не приїхали кілька десятків народних депутатів від ПР, у тому числі й Ринат Ахметов. Його відсутність на з'їзді пояснили грипом, який, однак, не перешкодив Ахметову відвідати футбольний матч "Шахтар" - "Закарпаття", що проходило в той же день у Донецьку.
Не святковим, схоже, був настрій і в заступника глави фракції ПР Бориса Колесникова. Він хоч і приїхав на з'їзд, однак до однопартійців так і не підійшов. Колесников скромно прилаштувався в одному з перших рядів бічної трибуни, хвилин 15 послухав виступ народного депутата Віктора Тихонова, після чого встав і так само тихо покинув з'їзд. Слідом за ним вийшов депутат Андрій Клюєв, однак незабаром все-таки повернувся.
Мова всьому голова
Для чого депутатів всіх рівнів на три години (стільки тривав з'їзд) зібрали у Сєвєродонецьку, не міг конкретно сказати ніхто з них. Народні депутати, до яких звертався із цим питанням, багатозначно відповідали, що з'їзд необхідний, щоб "позначити проблемні питання".
- Проведи ми з'їзд у Києві або в іншому місті, він не був би настільки помітний. Сєвєродонецьк - це бренд. Зараз від нас всі чекають закликів до сепаратизму, а ми, навпаки, будемо говорити про об'єднання, культуру і мову. Загалом, працюємо на рейтинг, - відверто зізнався один з молодих депутатів, що попросив не називати його прізвища.
Сєвєродонецький з'їзд його учасники завзято називали "гуманітарним". Напередодні доповідачам навіть був проведений своєрідний інструктаж. "Попередили, щоб не те що заяв, щоб навіть натяків на сепаратизм-федералізм не було", - зізнався один із представників ПР. Дійсно ті, що виступали зі сцени підкреслено акуратно обходили гострі теми політичного устрою держави.
Народний депутат Вадим Колесниченко, розповідаючи про системні порушення прав російськомовного населення, спочатку довго говорив про необхідність діалогу та розмаїтості культур, перш ніж зважився заявити про "етноцид росіян". Російськомовних українців, впевнений він, офіційна влада розглядає "як полонених на окупованій території".
Але депутат так і не сказав того, чого, напевно, чекали багато делегатів і гості з'їзду, - не заявив про необхідність визнати російську мову другою державною.
Лейтмотивом виступу народного депутата Дмитра Табачника стала фальсифікація історії. "Я вже не говорю, що Булгаков у навчальних закладах є фактично забороненим письменником тільки тому, що він дав об'єктивну оцінку петлюрівцям як гідним попередникам організаторів Бабиного Яру, де "попрацювали" і майбутні вояки УПА. Саме це і викликає лють нинішніх шароварних патріотів!" - обурювався він.
На тлі таких виступів мова депутата російської держдуми Костянтина Затуліна виглядала відвертістю. "Ми, звичайно, поважаємо суверенітет України, знаємо, де проходить межа, але від цього не перестаємо вважати Луганщину та Сєвєродонецьк своєю батьківщиною", - заявив він із трибуни.
Вінцем гуманітарного з'їзду став заклик лідера Партії регіонів Віктора Януковича. Він закликав боротися за культуру, проти НАТО, відстоювати права російськомовного населення.
- Нехай всі забудуть про сепаратизм! - зрештою закликав Янукович.
Вічні цінності
Через три години з'їзд закінчився. Делегати швидко розсілися у свої автобуси і роз'їхалися. Не заспокоювався тільки лідер ПСПУ Наталя Вітренко. Вона була на з'їзді, але її не запросили, як, наприклад, лідера Компартії Петра Симоненко, у президію. Вже коли стало зрозуміло, що Вітренко не тільки не запросять, але навіть не дадуть їй слова, активістка ПСПУ зло сказала, дивлячись на виступаючого Віктора Януковича: "Сволота, а ми людей заради них на площу вивели!"
Наталя Вітренко позувала зі своїми прихильниками своєму заступникові по партії - Володимиру Марченко, який робив фото на пам'ять про Сєвєродонецьк.
- Чому вас не було в президії? - поцікавився у Вітренко журналіст. - Так вони нас бояться! І взагалі, це ганьба! Де російська мова? Де союз України з Росією? Відразу видно, що в Партії регіонів зараз одна мета: об'єднатися з Балогою і вибрати на другий термін Ющенко! - обурився лідер ПСПУ.
У цілому ж з'їзд, всупереч побоюванням організаторів, пройшов без провокацій. Єдиний ексцес відбувся вже після його завершення, у Луганськом аеропорту. Літак Як-42, на якому повинні були вертатися в Київ представники ЗМІ, а також делегація Київської міськради, вилетів напівпорожнім. На борті літака перебували три десятки народних депутатів, у той час як більше півсотні журналістів, що вже пройшли реєстрацію, залишилися в аеропорті. Чартерний літак авіакомпанії "Донбасаеро" піднявся в повітря прямо на очах у журналістів, які опинилися замкненими в залі чекання.
- Ви що, не розумієте, що ви робите з Партією регіонів? Ви ж зводите нанівець всі зусилля, витрачені на проведення з'їзду! - кричав на представника служби безпеки аеропорту співробітник прес-служби ПР.
При цьому організатори з'їзду, які супроводжували делегацію журналістів, висували зовсім різні версії того, що сталося: починаючи від того, що "депутати напідпитку не хотіли, щоб їх бачили в такому стані", і закінчуючи тим, що це була лише невдала спроба змусити ПР замовити ще один чартер. В результаті було ухвалене рішення напівпорожній літак Як-42 повернути.
Народні депутати, які перебували на борту, обурювалися. "Нас що, повернули через журналістів?" - обурилася одна з них, побачивши, що на борт піднімаються представники преси. "Ви що, не могли самі як-небудь добратися? Чи ба, літак їм подавай!" - вторив їй сусід. "Запам'ятаєте: ви, політики, - тимчасові, ми - вічні", - відповів один з журналістів, всідаючись у вільне крісло.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас