Незворотній відсоток — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Незворотній відсоток

Казна та Політика
334
Вчора Росія вибирала нового президента. Судячи з попередніх даних російського ЦВКу, другого туру виборів не буде, оскільки перший віце-прем'єр РФ Дмитро Медведєв вже в першому турі одержав понад 65% голосів виборців.
Керівник його виборчого штабу, голова адміністрації президента РФ Сергій Собянін вже заявив, що Медведєв набрав стільки голосів, "скільки потрібно для перемоги".
Перевага Дмитра Медведєва над своїми конкурентами виглядає значною і цілком відповідає соціологічним прогнозам, які робилися перед виборами.
Друге місце зайняв лідер Комуністичної партії Російської Федерації (КПРФ) Геннадій Зюганов, третє - лідер Ліберально-демократичної партії Росії Володимир Жириновський.
Відзначимо, що Зюганову і Жириновському вдалося набрати більше голосів, ніж очолюваним ними партіями на думських виборах у грудні 2007 року. За самовисуванця Андрія Богданова, судячи з попередніх даних, проголосувало менше людей, ніж підписалося за його висування кандидатом у президенти.
Втім, для Кремля в нинішню кампанію були важливі не стільки відсотки, які одержить кандидат Медведєв, скільки висока явка на ділянки. Чим більше голосів, тим легітивнішим виявляється новий президент як в очах власного народу, так і в сприйнятті світового співтовариства.
Тому зусилля усього адміністративного ресурсу із грудня по березень направлялися на підвищення явки. У тому, що вона буде високою, в ЦВК-мі переконалися, одержавши за три години до закінчення голосування повідомлення про те, що до виборчих урн сходили понад 50% росіян.
Реакція опозиції, яка брала участь у президентських виборах, може бути названа черговою. Геннадій Зюганов, який брав участь у третіх для себе президентських виборах, заявив, що "країну в черговий раз обікрали, не дали можливість спокійно обговорити проблеми, які давно назріли".
Однак результати паралельного підрахунку голосів, що КПРФ веде власними силами, істотно не відрізняються від цифр, вже оприлюднених ЦВК-омом. Вчора до 21.00 у виборчий штаб кандидата Зюганова надійшло і було опрацьовано 2% протоколів. За цими викладеннями комуністів їх лідер набирав 22,5%, Дмитро Медведєв - 60,5%. Комуністи офіційно подали в ЦВК 110 скарг, більшість яких стосувалися вкидання бюлетенів.
Однак, як заявив секретар ЦВКу Микола Конкін, ніяких скарг, які могли б серйозним чином вплинути на волевиявлення громадян, не зафіксовано.
Владимир Жириновський, який вп'яте бере участь у президентських виборах, назвав "фальшивою статистикою" попередні результати голосування, відзначивши, що "у нас виходять не вибори, а процедура призначення призначеного президента країни".
Російський центвиборчком планує підвести офіційні підсумки виборів 7 березня.
Тим часом керівництво країни в найближчі місяці буде зайнято безліччю рутинних процедур у зовсім новій для себе в країни ситуації. В Росії зараз у деякому сенсі "два президенти": з одного боку, Дмитро Медведєв, обраний президент, який одержить всю повноту повноважень тільки після інаугурації.
З іншого боку, вона неможлива, поки не минуть повноваження діючого президента РФ Володимира Путіна, а це станеться не раніше 7 травня, у день, коли він в 2004 році приносив присягу. І увесь це час президент Путін має право видавати укази, ініціювати і підписувати закони, укладати міжнародні угоди та виконувати інші конституційні повноваження.
У такій ситуації президент, який йде, теоретично "може чим-небудь і нашкодити прийдешньому". За словами завідувача кафедрою конституційного права Вищої школи економіки Михайла Краснова, таке траплялося, зокрема, у США, щоправда, на початку XIX століття. Але в нинішній російській ситуації Краснов не прогнозує ніяких підступів з боку президента, що йде, оскільки між "Володимиром Путіним і Дмитром Медведєвим укладена джентльменська угода".
Як президента Росії вибирали в Україні
В Україні для виборів президента РФ були відкриті п'ять виборчих дільниць: у Києві, Львові, Одесі, Харкові та Симферополі.
Як повідомив радник-посланник посольства Російської Федерації Всеволод Шматков, ніяких ексцесів у ході голосування зафіксовано не було. У голосуванні взяли участь 23 334 громадянина РФ.
Особливо висока явка була в Севстополі, де у виборах взяло участь 95% моряків Чорноморського флоту РФ і членів їх родин.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас