Експерти: Виплати українським вкладникам Ощадбанку колишнього СРСР можуть призупинитися — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: Виплати українським вкладникам Ощадбанку колишнього СРСР можуть призупинитися

Валюта
402
Виплати компенсацій за знеціненими заощадженнями українським вкладникам Ощадбанку колишнього СРСР можуть призупинитися найближчим часом у зв'язку зі зниженням темпів фінансування таких видатків з державного бюджету, вважають опитані агентством "Інтерфакс-Україна" експерти.
"При більш повільному зростанні економіки в першому півріччі 2008 року, уповільненні росту грошової маси, відсутності в найближчі два-три місяців значних надходжень від приватизації можна чекати тимчасового припинення виплати внесків вже в найближчий час", - вважає аналітик інвестиційної компанії "Альфа Капітал Україна" Сергій Кульпинський.
"Ризики (для Ощадбанка) існують, оскільки виділяються кошти не тільки передбачені держбюджетом на 2008 рік, але й кошти самого банку. Звичайно, банк розраховує покрити свої витрати, але є небезпека, що казначейство на якийсь час заблокує трансферти", - відзначив директор Центру досліджень проблем цивільного суспільства Віталій Кулик.
На думку директора Інституту економічних досліджень і політичних консультацій Ігоря Бураковського, кошти, передбачені держбюджетом-2008 для вкладників Ощадбанку б.СРСР, можуть вичерпатися до липня. "Можу припустити, що протягом першого півріччя (закінчаться бюджетні кошти)", - відзначив Бураковський.
"Без проведення великої приватизації та використання частини цих коштів на виплати гроші закінчаться до квітня", - вважає начальник управління інвестиційно-банківських послуг Укрсоцбанку (Київ) Ерік Найман.
При цьому експерти розходяться в оцінці наслідків перипетій виплат вкладникам Ощадбанку СРСР для Ощадбанку, через який вони здійснюються.
Так, на думку Кулика при зростанні ступеня політизації питання виплат можливе блокування відділень державного Ощадбанку. "На даний момент активність вкладників, що бажають одержати свої гроші, стрімко знижується. Спонтанні акції протесту із цього приводу навряд чи будуть. Однак при політичному та матеріальному стимулюванні, скажімо, з боку БЮТ (Блок Юлії Тимошенко) можливі системні пікети. А при потрібному розігріві натовпу можемо мати навіть блокування відділень Ощадбанку. Якщо конфлікт навколо банку буде загострюватися, то це призведе до іміджевої катастрофи для Ощадбанку", - сказав він.
У той же час,щза оцінкою Кульпинського, уповільнення виплат у більшій спутені нашкодить самому уряду. "Поки намічені до приватизації об'єкти не продані, процес виплат грошей населенню буде йти досить повільно. Однак більшою мірою це нашкодить іміджу нинішнього уряду, ніж Ощадбанку, що просто використається як інструмент у політичних іграх", - сказав експерт.
Аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь також не бачить ризиків для Ощадбанку. "У цьому випадку банк лише видає гроші, передані йому урядом, працюючи, як розрахункова каса", - пояснив він.
На думку Бураковського, поки держава переказує гроші Ощадбанку в необхідних кількостях, істотних ризиків для Ощадбанку не виникає. "Поки для виплат не використаються власні ресурси Ощадбанку або якісь інші схеми, Ощадбанк може навіть виграти в тих випадках, коли громадяни залишають компенсаційні виплати на депозитах", - сказав він.
Разом з тим, за оцінкою Бураковського, технічне забезпечення процесу реєстрації і виплат компенсацій створює додаткове навантаження на банк. "Навіть при адекватному відшкодуванні витрат з боку держави Ощадбанк не може повноцінно виконувати інші функції, наприклад, приймати комунальні платежі. І тому частина клієнтури, інше питання яка, скористається послугами інших банків", - пояснив експерт.
"Ризики для самого Ощадбанку навряд чи існують, хіба що операційні. Адже він розраховується із вкладниками Ощадбанку колишнього СРСР не своїми грошима", - вважає Найман.
У самому Ощадбанку очікують, що ускладнень у роботі кредитно-фінансової установи все-таки не виникне. "Ніякого блокування відділень Ощадбанку ми не очікуємо", - сказали агентству в прес-службі банку, нагадавши, що кредитно-фінансова установа виступає лише агентом по виплаті компенсацій.
За оцінками експертів, щоб уникнути росту соціальної напруженості навколо процесу виплат необхідний додаток додаткових зусиль як Ощадбанку, так і органів влади.
"Потрібно скласти графіки прийому і видачі за алфавітом або ще якось, так щоб не створювати стовпотворіння. Пояснити населенню, що гроші можна одержати не тільки у відділенні Ощадбанку, але й поштою і т.п. Пояснити причину зупинки складання списків", - перелічив Жолудь можливі інструменти для зняття напруги.
При цьому він відзначив, що за рік в Ощадбанк може звернутися до 10 млн вкладників, яким повністю профінансують (серед іншого за рахунок надходжень від приватизації) виплату близько 10 млрд грн.
Важливість роз'яснювальної роботи відзначив і Бураковський. "Для Ощадбанку важливо, щоб держава акуратно перераховувала коштів для виплат. Держава повинне постійно роз'ясняти свої дії і рішення, оскільки найменші проблеми моментально підсилять напруженість навколо Ощадбанку. Особливо варто уникати таких ідей, як продаж Ощадбанку або використання його коштів для виплати компенсацій, що моментально створить паніку серед вкладників", - сказав він.
На думку Кулика, державні інститути повинні погоджувати свої дії щодо Ощадбанку і процесу виплат. "Будь-які дії президента щодо Ощадбанку повинні прийматися після розгляду на засіданні Ради національної безпеки та оборони України. По-друге, ці дії повинні бути синхронізовані, або хоча б кореговані з позицією Кабміну. Уряду необхідно враховувати, що затягування реалізації популістських проектів може обернутися політичним банкрутством "жовтогарячої" коаліції", - підкреслив Кулик.
"Ощадбанк виявився крайнім у протистоянні президента і прем'єра. Адже фактично зараз вже дано старт президентській гонці і останнім документом президент України показав, що має намір перехопити ініціативу прем'єра в цьому питанні. Адже зрозуміло, що без активної спільної роботи президента, прем'єра та Верховної Ради питання повного погашення внесків, що знецінилися, не вирішити", - сказав Найман.
Як повідомлялося, президент України Віктор Ющенко зажадав від уряду вжити невідкладних заходів щодо відновлення реєстрації вкладників знецінених заощаджень в Ощадбанку колишнього СРСР, оскільки такий крок веде до соціальної напруги. Він відзначив, що станом на 22 лютого 2008 року до відповідного реєстру внесено 4,678 млн вкладників і виплачено понад 2,7 млрд грн. Ще близько 1 млн громадян очікує реєстрації, а прогнозована кількість вкладників може перевищити 20 млн чоловік.
Раніше повідомлялося, що БЮТ, лідер якого Тимошенко очолила уряд 18 грудня 2007 року, у ході виборів заявив про намір у дворічний термін розрахуватися за внесками в Ощадбанку колишнього СРСР. За оцінками Рахункової палати України, розмір цих внесків, індексованих у середині 90-х минулого сторіччя в співвідношенні 1 радянський руб.: 1,05 грн, на початок 2007 року становив 127,9 млрд грн. Крім того, законодавство передбачало подальшу їх індексацію на зростання споживчих цін, що відтоді склав 3,7 рази.
У держбюджеті-2008 і прийнятих разом з ним законодавчих виправленнях закріплена відмова від індексації на рівень інфляції й виділення 6 млрд грн цього року для виплати вкладникам і їх спадкоємцям готівкою, а також 2 млрд грн - для платежів за електричну і теплову енергію, природний газ, водопостачання, квартирну плату шляхом безготівкових розрахунків.
Крім того, на додаткові компенсаційні виплати уряд Тимошенко планує направити близько 12 млрд грн, які має намір одержати від приватизації понад закладений у держбюджеті-2008 плану в 8,6 млрд грн.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас