"Фішки" київських домушників — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Фішки" київських домушників

Кримінал
4382
"Три магнітофони, три портсигари вітчизняних, куртка замшева...". Щодня в міліцію приходять до десяти киян, чиї квартири пограбували. За статистикою, це відбувається чомусь найчастіше в середу та п'ятницю. Броньовані двері та нестандартні замки навряд чи допоможуть захиститися від грабіжників.
У зоні ризику - середній клас
У домушників з'явився новий метод пошуку жертв. Нещодавно від імені якогось видавництва злодії розіслали великим фірмам листа, у яких просили керівників компаній надати інформацію про найкращих співробітників, у тому числі і їх домашню адресу. Дані нібито повинні були використатися для створення енциклопедії "Кращі працівники країни". Але насправді створювалася інша енциклопедія: "Де живуть заможні менеджери". Природно, допомога призначалося винятково для внутрішнього користування домушників.
На такий креатив сподобилися російські злодії. Але київські правоохранці попереджають: дуже імовірно, щось подібне повториться і до Києва. Як розповів "24" Костянтин Стогній, полковник міліції, основна жертва столичних домушників - середній клас. Квартири багатих людей занадто небезпечні для злодіїв: за "нафаршированими" житлами завжди доглядають і оснащують їх сигналізацією. До того ж заможні громадяни, як правило, великих сум дома не тримають.
Як шукають жертву
Щоб визначити цікавих "клієнтів" у середньостатистичному будинку, за ним установлюється постеження. Добре одягнені мешканці на недешевих машинах беруться на олівець, а потім злодії довідаються про них все: графік роботи, звичні маршрути проходження...
Визначивши жертву, грабіжник повинен придивитися до її квартири, щоб з'ясувати: чи варта гра свічок. Як правило, для цього лиходії представляються сантехниками, ремонтниками-телевізійниками і навіть дідами-морозами. Неоціненну допомогу грабіжникам можуть зробити балакучі бабусі, що сидять біля під'їзду, або говіркий консьєрж.
У заїжджих домушників немає часу на вибудовування стратегії і тактики. Тому вони воліють грабувати житла, у яких давно не з'являлися господарі. "Визначають присутність власників за поштовою скринькою: якщо він забитий паперами - в квартирі давно нікого не було, - пояснює методику Стогній. - Для більшої впевненості грабіжники роблять "пастки": вставляють у щілині між дверима та косяком сірника, кладуть зверху шматочок штукатурки або папірець. Якщо двері відкривали, злодій це легко помітить".
Але іноді застосовуються і більш "вишукані" методи. В одному з київських під'їздів грабіжники вивісили об'яву про те, що найближчим часом буде проведене очищення будинку від шкідників. Жителів просили забезпечити доступ у квартири. Якщо ж у зазначений час будинку нікого не буде, пропонували виставити за поріг ємність, у яку вони нібито насиплють хімікати. Процедуру призначили на будній день, причому в обідній час. Природно, майже всі жителі вдома були на роботі, тому в більшості дверей стояли порожні банки. Словом, злодіям тільки залишилося винести із квартири коштовні речі.
Акробати, скелелази та замочники
Довідавшись все про жертву, лиходії починають діяти. Причому ні броньовані двері, ні кодові замки, ні ґрати на вікнах не в змозі зупинити грабіжника. Кожна з "каст" домушників віддає перевагу своєму виду роботи. Наприклад, "акробати", що вміють підтягуватися на одній руці і протискуватися в найвужчі отвори, попадають у чуже житло через кватирку. Про подібний випадок "24" розповіла співробітниця ЦОС ДУ МВС у Києві Наталя Сторожик: "Власник квартири на першому поверсі рано вранці збирався на риболовлю. Відкрив на кухні кватирку і пішов у вбиральню. Коли вийшов - виявив пропажу мобільного телефону і гаманця. Як потім з'ясувалося, злодій умудрився пролізти у вузьку кватирку і за кілька хвилин викрасти речі".
"Скелелази" воліють спускатися з верхніх поверхів. Вони дуже чіпкі, мають добре натреновані пальці і можуть лазити по стінах будинків. "Торік пограбували квартиру на третьому поверсі дев'ятиповерхового будинку, - згадує Костянтин Стогній. - Випадок був незрозумілим: сусіди нікого не бачили, слідів не було, через двері у квартиру не проникали. Виявляється, вночі 17-річний хлопець спустився з даху будинку і проник у приміщення через вікно. Крадене він також підняв на дах". Просто Карлсон якийсь!
"Замочники" - фахівці із замків і запорів - роблять лише десяту частину пограбувань. Ці злодії воліють заходити у квартиру "інтеллігентно" - через двері. Щоправда, вийти через неї ж не завжди виходить. "Злодій відкрив запор і зайшов у квартиру. У той же час сусіди вирішили зайти полити квіти, - посміхаючись, розповідає Стогній. - Наляканий лиходій вистрибнув з вікна на дерево. Спробував злізти, але не вдалося - внизу зібралася юрба жителів будинку. міліція, яка приїхала, стала знімати бідолаху, але хлопець в істерику почав розмахувати ножем".
Особлива категорія - грузинські злодії. Як розповів "24" начальник ЦОС ДУ МВС у Києві Володимир Поліщук, ці "товариші" промишляють в Україні тому, що наше законодавство м'якше грузинського та російського. На частку "гастролерів" доводиться третина всіх квартирних крадіжок у Києві. За словами Поліщука, грузини приїжджають на кілька днів, роблять пограбування, збувають крадене і повертаються додому. Але не завжди в них все проходить гладко. "Торік два грузини залізли у квартиру із сигналізацією, - згадує Владимир Петрович. - Через п'ять хвилин на місце прибув наряд озбройної охорони. Налякані злодії замкнулися у квартирі, зв'язали із простирадл мотузку і спробували за її допомогою спуститися із сьомого поверху. Але внизу теж була міліція, і грабіжники повернулися назад. Зрозумівши, що їм не зникнути, горці з горя спустошили всі запаси дорогого спиртного у квартирі. Пов'язали їх вже "веселенькими".
Злодії перемкнулися на техніку
За словами правоохоронців, перелік привабливих для грабіжників речей традиційний: гроші, золото та інші цінності, а також ювелірні прикраси. В останні роки стали красти портативну побутову техніку: дорогі мобільні телефони, цифрові фотоапарати, DVD-програвачі та інші присторої. Великі телевізори і плазмові панелі теж виносять, але рідко. Костянтин Стогній попереджає: якщо у власника украденої техніки немає на неї техпаспорту, то повернути майно практично нереально. Навіть якщо міліція конфіскує пограбоване, господар не зможе довести свої права на річ.
Лише 33% злочинів розкриваються за гарячими слідами. За даними столичної міліції, у лютому цього року зроблено 37 квартирних крадіжок, з них розкрито тільки 10. Якщо бандити не знайдені відразу, то з кожним днем у законного власника речей все менше шансів їх повернути. Злодії швидко позбуваються від здобутку і можуть виїхати в інше місто.
Що робити, якщо квартиру пограбували
Подзвонити в міліцію.
Звернутися за допомогою до сусідів, щоб ті засвідчили пограбування.
Не затоптувати сліди, не доторкатися до косяків, столів та інших предметів, на яких можуть бути відбитки пальців грабіжників. Найкраще взагалі не заходити у квартиру до приїзду правоохоронці.
Докладно повідомити оперативно-слідчій групі всі обставини виявлення крадіжки.
Написати заяву, у якій потрібно вказати список всіх зниклих речей. Обов'язково довідайтеся номер реєстрації кримінальної справи.
За законом працівники міліції повинні повідомити результати розслідування протягом десяти днів.
Як уберегтися від злодіїв
Сигналізація найкраще захищає майно. Установка системи обійдеться в $200 - 300, а щомісячна плата складе 70 - 100 грн. Переважніше користуватися послугами державних охоронних структур. Вони приїжджають на місце максимум через сім хвилин після сигналу тривоги і мають право носити зброю. Втім, у міліції стверджують, що можна установити й імітацію сигналізації. Вона віджахне злодіїв.
Відправляючись у відпустку, не афішуйте свій від'їзд. Попросіть сусідів перевіряти частіше вашу квартиру і виймати кореспонденцію з поштової скриньки. Перед від'їздом щільно закрийте вікна і двері, навіть якщо живете на верхньому поверсі
Де найчастіше орудують домушники
1 місце - Дніпровський район
2 місце - Подільський район
3 місце – Солом"янський район
4 місце - Шевченківський район
Джерело: дані МВС за січень 2008 р.
За матеріалами:
24.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас