У Європі кредитування бізнесу росте з рекордною швидкістю — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Європі кредитування бізнесу росте з рекордною швидкістю

Валюта
326
У січні рівень кредитування бізнесу в єврозоні встановив новий рекорд. Статистичні дані з обсягів кредитування стали новим підтвердженням того, що в регіоні вдалося уникнути серйозної кредитної кризи, і єврозона успішно долає наслідки недавніх потрясінь, які стосуються світової фінансової системи, пише британська Financial Times.
Кредитування нефінансових компаній виросло в річному вираженні на 14,6% у січні, що стало найзначнішим збільшенням показника з моменту введення в обіг євро в 1999 році, за даними ЄЦБ. У грудні минулого року зростання кредитування бізнесу був також дуже високим - 14,5%.
Після несподіваного підвищення ділової впевненості в Німеччині минулого тижня, останні статистичні дані, швидше за все, утримає ЄЦБ від скорочення базової процентної ставки - навіть незважаючи на те, що курс єдиної європейської валюти вперше подолав історичну планку в $1,50 за євро.
Несподіване зростання запозичень у корпоративний сфері на тлі жорсткості умов кредитування вказує на те, що компанії єврозони не звертають свої плани інвестицій і розвитку бізнесу незважаючи на песимістичні прогнози щодо американської економіки.
Виступаючи на початку це тижня в Нью-Йорку, віце-президент ЄЦБ Лукас Пападемос підкреслив, що поточні показники говорять про те, що вплив світових фінансових потрясінь на економіку єврозони "навряд чи виявиться значним". Він також додав, що жорсткість умов кредитування не призвелася до значного зменшення доступності кредиту.
Марко Крамер з банку Unicredit вважає, що побоювання кредитної кризи або падіння попиту на кредитному ринку перебільшені, і це, у свою чергу, пояснює спокій ЄЦБ, що дотепер не знизив базову процентну ставу. Крамер очікує, що Європейський центральний банк ухвалить рішення щодо зниженні ставки не раніше кінця II кварталу цього року.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас