Експерт: Питаннями врегулювання інфляції повинен займатися НБУ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Питаннями врегулювання інфляції повинен займатися НБУ

Валюта
177
Питаннями врегулювання інфляції в Україні повинен займатися Національний банк, координуючи свою політику з Кабінетом міністрів.
Таку думку висловив РБК-Україна експерт Інституту економічних досліджень і політичних консультацій Віталій Кравчук.
"В ідеалі питаннями інфляції повинен займатися НБУ, координуючи свою політику з урядом з тих питань, які потрапляють до сфери впливу Кабміну. Але оскільки у нас спадщина планової системи ще досить сильна, особливо в частині цінового врегулювання, то роль уряду поки зберігається. А коли ми перейдемо до більш ринкової системи, тоді можна буде покласти відповідальність на Національний банк", - сказав експерт.
За словами Кравчука, для боротьби з інфляцією потрібно залучати методи монетарної, ринкової і фіскальної політики. "Методи монетарної політики обмежені за ефективністю з тієї причини, що поки у нас фіксований курс гривни до долара, і будь-яке підвищення процентних ставок - це запрошення іноземним інвесторам вкладати гроші до України, що відповідно збільшить грошову масу", - пояснив він. При цьому експерт зазначив, що методи монетарної політики для боротьби з інфляцією виключати неможна.
Говорячи про ринкову політику, Кравчук підкреслив, що на сьогодні неясно, в якому масштабі можна застосовувати ці методи для врегулювання цін. Якщо виключити адміністративні методи, то залишаються товарні інтервенції, які не завжди можуть впливати на зростання цін, зазначив він.
За прогнозами аналітиків, рівень інфляції в грудні 2009 р. може збільшитися до 14%-15% в порівнянні з аналогічним періодом цього року. У разі успішної реалізації плану боротьби з інфляцією в Україні, над яким зараз працюють політики і економісти, ми можемо чекати зменшення рівня інфляції 12%, зазначив Кравчук. При цьому потрібно враховувати, що ті заходи, які будуть направлені на розширення і стимулювання виробництва, діятимуть декілька років, і чекати швидкої віддачі від цього не варто, підкреслив він.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас