МВФ: Головна небезпека для світового росту - нові іпотечні збитки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

МВФ: Головна небезпека для світового росту - нові іпотечні збитки

Кредит&Депозит
182
Зростання світової економіки може виявитися нижчим за прогноз Міжнародного валютного фонду в 4,1 відсотки цього року, а європейські банки можуть повідомити про ще більші збитки, пов'язані з кризою на ринку ризикованої іпотеки, заявив у понеділок глава МВФ Домінік Стросс-Кан.
На початку візиту в Африку він попередив, що економікам, які розвиваються, не вдасться уникнути впливу економічного спаду в багатих країнах, незважаючи на те, що в 2008 році вони продовжать швидко рости.
У січні МВФ скоротив прогноз росту світової економіки на 2008 рік до 4,1 відсотки з попередніх 4,4 відсотки у зв'язку зі слабкими прогнозами в США і Європі.
" Чи існують ризики уповільнення? Так, звичайно. Головне те, що сьогодні ми не знаємо точно, чи відбулося повне розкриття наслідків іпотечної кризи", - сказав Стросс-Кан.
"Здається, начебто в США багато чого розкрито... Багато експертів говорять, що в Європі ще відбудуться кілька розкриттів, так що це дуже складно зрозуміти".
Банки в США і Європі вже оприлюднили багатомільярдні збитки від невиплати кредитів ненадійними позичальниками.
"Якщо відбудеться кульмінація кризи... ми, імовірно, одержимо погані новини відносно росту, - сказав він. - Якщо більше не буде розкриттів, якщо більше не буде збитків, тоді, можливо, прогнози точні. Можуть бути навіть приємні сюрпризи".
Торік світова економіка зросла на 4,9 відсотки і Стросс-Кан підкреслив, що зростання залишився стабільним, незважаючи на рекордні ціни на нафту та продукти харчування в усьому світі.
"Якщо не буде несподіванок, ми можемо обґрунтовано очікувати, що до кінця 2008 року ситуація покращиться і (світова) економіка знову зросте на початку 2009 року", - сказав він.
Стросс-Кан прогнозує "невелике зниження" міжнародних цін на нафту.
"Ми очікуємо... що ціни не підуть вище $100 за барель (у середньому) в 2008 році", - сказав він.
Стросс-Кан спростував ринкові чутки про те, що швидкозростаючі економіки, що розвиваються, "відділені" від розвинених країн, зачеплених кредитною кризою.
"Не існує ізоляції, можлива тільки деяка затримка між спадом розвинених економік і його впливом на економіки, що розвиваються. З іншого боку, у країнах, що розвиваються, зростання залишиться на високому рівні, навіть якщо сповільниться на один відсоток".
"Торік частка держав, що розвиваються, у загальному світовому економічному росту становила близько однієї третини. Цього року вона може бути більшою".
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас