У "Ощадбанка" закінчуються гроші для компенсації внесків Сбербанку СРСР — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У "Ощадбанка" закінчуються гроші для компенсації внесків Сбербанку СРСР

Казна та Політика
1324
Українське державне підприємство поштового зв'язку (УДППЗ) "Укрпошта" до 25 лютого вже доставила і виплатила українським громадянам понад 13,394 млн грн компенсації втрат від знецінених внесків в Сбербанку СРСР. Всього ж виплачено компенсаційних коштів 14 214 особам на суму 13 млн 394,06 тис грн.
За даними прес-служби "Укпошти", до 25 лютого філії підприємства отримали від "Ощадбанка" 15 878 одиниць виплатних документів на суму 14 млн 908,7 тис грн для виплати жителям всіх областей України.
Проте виданню "Экономические известия" стало відомо, що "Ощадбанк" близький до завершення реєстрації вкладників Сбербанку СРСР, які можуть розраховувати на отримання живих грошей протягом цього року. І, на думку експертів, вкладники, які не встигли отримати свої гроші, можуть почати блокувати роботу "Ощадбанка".
Після того, як на минулому тижні "Ощадбанк" почав реєструвати вкладників Сбербанку тільки по п'ятницях, стрімко почали збільшуватися черги охочих потрапити в реєстр.
Як повідомляють в менеджменті "Ощадбанка", в деяких областях місця в черзі на реєстрацію розписані вже на кінець 2008 - початок 2009 рр. У Одеській області реєстрація вже припинена.
За словами банкіра, "Ощадбанк" вже зареєстрував більше 5 млн вкладників Сбербанку СРСР, які цього року можуть розраховувати на отримання живих грошей в рамках бюджетних асигнувань на виплату компенсацій (5,8 млрд грн.).
За даними "Ощадбанка" на кінець минулого тижня, для виплати компенсацій з Мінфіну було перераховано 596 млн доларів, а зараховано на рахунки вкладників 528 млн доларів. Кількість вкладників, внесених до реєстру, і кількості тих, хто оформив заяви-доручення, на сьогодні однакова. Кількість же вкладників, що реєструються, вже перевищила 8 млн осіб (при нормативі виплат 1 тис грн в одні руки для розрахунків з ними знадобиться більше 8 млрд грн).
Всього ж реєструватися цього року можуть близько 20 млн вкладників Сбербанку СРСР. "Реєстрація продовжуватиметься, проте виплати можуть бути припинені відразу після перерахування в банк закладених в бюджеті коштів", - розповіло джерело.
Представники інших банків висловлюють припущення, що як тільки процес виплат припиниться, люди почнуть блокувати роботу держбанку. "Звичайно, недобре бажати поганого колегам, але це шанс для нас отримати частину ринку комунальних платежів, 40% якого зараз утримує "Ощадбанк", - говорить заступник голови правління крупного регіонального банку.
У свою чергу голова правління "Ощадбанка" Анатолій Гулей заявив, що, згідно з ухвалою Кабінету міністрів, компенсаційні виплати цього року проводитимуться до 25 грудня.
"Звичайно, визначальними чинниками є своєчасне фінансування цих виплат з боку Міністерства фінансів і активність самих вкладників. Адже наш банк є тільки агентом між державою і громадянами, охочими отримати компенсацію за знеціненими внесками", - розводить руками банкір. Блокування відділень "Ощадбанка" після припинення виплат пан Гулей не чекає.
Правда, питання про те, як фінансуватимуться виплати вкладникам Сбербанку СРСР, досі залишається відкритим. У Кабміні сподіваються на надходження додаткових 12 млрд грн від приватизації, проте перший конкурс з продажу об'єктів держвласності може відбутися не раніше початку другого півріччя.
Втім, розмір виплат вкладникам "Ощадбанку" ще може бути збільшений. За словами високопоставленого чиновника Мінфіну, "можливий новий варіант розподілу бюджетних коштів".
Як відомо, 11 січня "Ощадбанк" почав перші виплати компенсацій вкладникам Сбербанку СРСР. Кабінет міністрів передбачив для цієї мети першу частину коштів - близько мільярда гривень. Всього ж на повернення внесків Сбербанку СРСР в 2008 році Кабмін заклав до бюджету 20 млрд грн.
З них 8 млрд грн передбачено в Держбюджеті, а 12 млрд грн - передбачається отримати від надпланових надходжень від приватизації, проте ці цифри в бюджеті не прописані.
За оцінками Рахункової палати України, розмір внесків Сбербанку СРСР, індексованих в середині 90-х минулого сторіччя в співвідношенні 1 руб:1,05 грн, на початок 2007 року складав 127,9 млрд грн. Крім цього, законодавство передбачало подальшу їх індексацію на рівень інфляції, який з 90-х років виріс в 3,7 рази.
За матеріалами:
NEWSru.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас