Президент запропонував штрафувати державу за невідшкодування ПДВ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Президент запропонував штрафувати державу за невідшкодування ПДВ

Казна та Політика
278
Віктор Ющенко вчора підписав указ №155/2008, яким увів у дію рішення РНБО від 1 лютого, що передбачає "правове регулювання відносин у сфері адміністрування ПДВ".
Необхідність прийняття документа глава держави пояснив тим, що уряду Віктора Януковича не вдалося "подолати негативні тенденції" і покращити ситуацію в питаннях збору і відшкодування податку незважаючи на заходи, запропоновані РНБО ще наприкінці 2006 року. І тому уряду Юлії Тимошенко доручив проаналізувати зниження темпів росту відрахувань внутрішнього ПДВ в 2007 році при високих темпах економічного росту. Нагадаємо, в 2007 році податкові органи забезпечили план збору ПДВ лишео на 89,6% (недобір склав 4,265 млрд грн), тоді як інфляція досягла 16,6%, а ВВП виріс на 7,3%.
Вже до 15 березня Кабмін повинен підготувати зміни в закон "Про ПДВ", якими, зокрема, необхідно встановити тимчасові обмеження для Державної податкової адміністрації на проведення документальної та камеральної перевірок - не більше 60 днів з моменту одержання податкової декларації, - а також відновити пеню за прострочені терміни відшкодування ПДВ підприємствам, що стягується з бюджету на користь платника податків.
Керівник головної служби соціально-економічного розвитку секретаріату президента Роман Жуковський вважає за доцільне введення штрафних санкцій, тому що держава не несе зараз відповідальності за невиконання своїх зобов'язань перед платниками, у той час як підприємства за несвоєчасне відрахування податків платять штрафи.
Нагадаємо, пеня в розмірі 120% від дисконтної ставки Нацбанку (зараз - 10%) була скасована влітку 2005 року, коли був прийнятий новий порядок відшкодування ПДВ. Він також передбачав зрівняння експортного та внутрішнього відшкодування - після 60 днів перевірок (до цього після 30 і 90 днів).
У ДПАУ висловлюються як за, так і проти введення пені. Директор департаменту ПДВ ДПАУ Юрій Лапшин відзначає, що її повернення вимагатися додаткових бюджетних видатків, але зрівняє в правах податківців і платників. "Якщо разом з пенею податковій нададуть ефективний інструмент у вигляді електронних реєстрів, то заборгованості, а разом з тим і пені, не буде", - вважає він. Минулого тижня глава ДПАУ Сергій Буряк заявив, що виступає проти відновлення пені, назвавши її "ґрунтом для зловживань".
У Мінфіні повідомили про готовність обговорювати поновлення штрафів. "Зобов'язання держави забезпечені бюджетом, воно завтра не стане банкрутом, а зобов'язання суб'єкта - зовсім інше: він може зникнути, збанкрутувати, і наявність боргу не говорить про те, що в майбутньому його погасять на 100%. У випадку з державою погашення відбудеться у будь-якому випадку", - впевнене джерело в Мінфіні.
Експерти вважають, що відновлення штрафних санкцій може стати стимулом для ДПАУ не затягувати перевірки ПДВ. При цьому вони сумніваються, що уряд підтримає дану ініціативу, тому що це пов'язане зі збільшенням видатків. Старший економіст центру "CASE-Україна" Володимир Дубровський говорить, що в цьому випадку Мінфін втратить можливість маніпулювати бюджетними надходженнями для виконання планів і повинен буде збільшити вилучення грошей з бюджету. Навіть при введенні пені, за словами експерта Центру ім. Разумкова Костянтина Кузнєцова, ДПАУ зможе затягувати податкові перевірки позовами про фіктивність ПДВ. Експерт Інституту економічних досліджень і політичних консультацій Катерина Пількевич не виключає, що прем'єр-міністр Юлія Тимошенко проігнорує вимогу президента, а проблеми з відшкодуванням ПДВ буде намагатися вирішувати за допомогою подачі електронних реєстрів накладних.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас